Arvio: Vampirella – Kirjasto 1 – Hulppeaa ja ilahduttavaa soopaa

Vampirella_kansi

Vampirella on vuonna 1969 ilmestymisensä aloittanut sarjakuvalehti, joka tiesi, mitkä sen valtit ovat. Mitään korkeakulttuuria ei ole haettu, vaan pennoset on tienattu häpeilemättömällä mikstuuralla seksiä, kauhua ja väkivaltaa. Lehdet sisältävät useita lyhyitä, toisiinsa liittymättömiä tarinoita, joissa vilisevät vampyyrit, ihmissudet ja noidat, ja päähenkilöitä odottaa yleensä onneton loppu. Vampirella – Kirjasto 1:een on kokonaisuudessaan koottu lehden 7 ensimmäistä numeroa. Kirja on riemastuttava luettava. Johtuen lehtien iästä niin seksi, väkivalta kuin kauhukin ovat nykystandardeilla aika kilttiä tavaraa ja tarinat ovat hölmöydessään sympaattisia. Kirja on lisäksi todella tuhti, riittävä satsi pitkäksi aikaa. Egmontille täytyy nostaa hattua, sillä tällaisen kokoluokan julkaisu näin marginaalisesta aiheesta sisältää varmasti myös riskiä. Hienoa, että ovat päätyneet tämän pihalle pistämään.

Itse Vampirella-hahmo, Drakulon-vampyyriplaneetalta maahan siirtyvä verenimijä, esiintyy kirjassa henkilöhahmona vain muutamassa tarinassa. Hänen pääroolinsa on emännöidä lehtiä: esitellä ja päättää tarinat ulkopuolisena kommentaattorina jollakin nokkelalla sanailulla ja puhutella suoraan lukijaa. Hänen spiikkinsä ovatkin ainoita kirjassa toistuvia elementtejä. Muuten hahmot, aiheet sekä tapahtumapaikat ja –ajat muuttuvat tarinasta toiseen. Toisena yhdistävänä tekijänä on tarinoiden rakenne: pituutta niillä on 6-10 sivua ja viimeiselle sivulle on mahdutettu yleensä tarinan – joskus enemmän ja joskus vähemmän onnistunut – loppuyllätys. Välillä voisi jopa kuvitella kirjoittajien kilpailleen siitä, kuka saa tarinansa loppuratkaisun kerrottua tiiveimmin, kun koko vyyhtiä parhaimmillaan avataan kahdessa viimeisessä ruudussa. Nämä yllärit kuitenkin ovat kirjan suola, ja oikeassa mielentilassa typerimmätkin tarinat tuovat hymyn huulille.

Vampirella_sivu2
Voi ei, miksi meninkään luottamaan naiseen joka on puoliksi hämähäkki!
Vampirella_sivu1
Interjektioiden ehdotonta ykkösluokkaa tässä näin.

Kirjassa on tekijöitä hirveä liuta: jokaisen tarinan käsikirjoittaja ja kuvittaja vaihtuvat ja samoja tekijöitä ei kovin tiheään tahtiin pyöritetä. Sekä kirjoittajia että piirtäjiä löytyy kirjasta 17 kumpaakin. Mukana on aidosti laadukkaita tekijöitä, mutta myös nimiä, jotka eivät ole nerokkuudellaan historiankirjoihin jääneet. Laatu sekä kuvituksessa että kirjoituksessa on kirjassa siis vaihteleva, mutta toisaalta heilahtelu tuo lukukokemukseen retrofiilistä. Vähän sama juttu kuin vanhojen Aku Ankan taskukirjojen kamalien esi- ja välinäytösten lukeminen nykyään: taiteellinen arvo 0, mutta harmittaisi jos ne eivät olisi siellä. Ylipäätään lyhyet tarinat saavat aikaan sen, että yksittäisen kertomuksen puutteet, olivat ne sitten kirjoituksessa tai kuvituksessa, eivät ehdi häiritsemään, kun seuraavaa kummitusjuttua on jo pistetty tulille.

Vampirella_sivu4
Suuressa arvossa on myös kyky piirtää jotain, mikä näyttää nänneiltä mutta ei ole kuitenkaan nännit.

Jos kirjoittajien pätevyysvaatimus lehteen pääsemiselle on ollut yllättävän loppukäänteen sullominen minimitilaan, niin kuvittajille tärkeintä on piirtää kaikkia fysiikan lakeja ja ihmisanatomiaa uhmaavia naishahmoja ja heidän vähäistä vaatetustaan. Vyötäröt ovat niin kapeita, että hahmot näyttävät jopa sarjakuvina taipuvan välillä keskeltä kaksinkerroin. Ja jos jotakuta on harmittanut viimeaikainen supersankaritrendi jossa naisten asut ovat alkaneet muuttua oikeasti päällä pysyvään suuntaan, niin Vampirella tarjoaa helpotusta. Näitä kangaspaloja ei ohjaa mikään muu kuin teinipoikien fantasioihin vastaaminen ja tuon aikaiset lainmukaiset vaatimukset sarjakuvien siveydestä. Jälkimmäisistä Vampirella antaa hyvän katsauksen, sillä tässä kirjassa on varmasti taivutettu ja venytetty jokainen porsaanreikä, joka vain mahdollista on ollut.

Kirjan toimitus on laadukasta. En tiedä onko kyse kuvittajien eri tekniikoista vai alkuperäismateriaalien laadusta, mutta osa tarinoista toistuu painojäljessä hiukan heikommin. Onneksi tämäkään ei häiritse, vaan tuo kirjaan charmia. Erittäin iso kunniamaininta täytyy antaa Vampirellan suomennokselle. Antti Poussa on ollut jonkinlaisessa epäpyhässä flow-tilassa näitä sivuja kääntäessään, sen verran luovaa kieltä ja hyviä puujalkoja on saatu mukaan upotettua. Kirjalle tuli naurettua ääneen useamman kerran, ja nimenomaan suomennoksen takia. Alkuperäistekstin henki on tavoitettu hienosti ja sen siirtämiseen suomen kieleen on nähty vaivaa. Parhaita suomennoksia, joita olen vähään aikaan nähnyt.

Vampirella_sivu3
Tsekatkaa nyt: Lentsikkauutiset! Ja veripalttua!

Vanhat Vampirella–tarinat ovat sarjismaailman vastine vaikkapa Evil Dead 2- tai Bad Taste -leffoille. Tyylilaji on eri, mutta kaikki nuo ovat sellaista ”yksistä nerokasta, toisille ei aukea yhtään” –tavaraa. Vampirella-sarjat ovat niin hömppää ja huttua, ettei paremmasta väliä, mutta hömppää ja huttua, jota on mahtava lukea. Kun tekijöille on ollut selvää, mitä halutaan tehdä, on voitu unohtaa turhat laatukotkotukset ympäriltä häiritsemästä. Enpä usko, että yksikään näitä sarjoja aikanaan raapustellut henkilö kuvitteli, että kukaan lukee niitä vielä yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin, saatika painaa koviin kansiin jossain peräpohjolan perukoilla. Mutta niin voi käydä, jos työn jälki on omassa genressään toimivaa. Jokainen varmaan tässä vaiheessa arvostelua voi jo itsensä tuntien arvata, kolahtaako Vampirella vai ei. Minulta vahva suositus.

Arvosana: 80/100

Vampirella – Kirjasto 1
Useita tekijöitä
Egmont Kustannus
Hinta Suomessa n. 30 €

Advertisement

5 vastausta artikkeliin “Arvio: Vampirella – Kirjasto 1 – Hulppeaa ja ilahduttavaa soopaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s