Arvio: Pistoja – Vahvoja naisia ankeassa yhteiskunnassa

Pistoja_kansi

Pistoja on kokoelma tarinoita iranilaisten naisten elämästä 1990-luvulla. Se tuntuu ikään kuin kainaloteokselta tekijänsä Marjane Satrapin pääopukselle, Persepolikselle. Persepolis keskittyi omaelämäkerrallisiin kokemuksiin, kun taas Pistojen tarinoissa fokus siirtyy tekijästään laajemmin iranilaisiin naisiin. Pistoja on testamentti naisen seksuaalisuudesta ja neuvokkuudesta kulttuurissa, joka tekee kaikkensa kieltääkseen häneltä moiset ominaisuudet. Kirja onnistuu lyhyen kestonsa aikana olemaan karski, härski ja korea. Se ei kaunistele naisen asemaa Iranissa, mutta ei myöskään surkuttele naisten kovia kohtaloita. Siksi Pistoja on antoisaa luettavaa myös minulle, joka en voi samaistua tarinoissa käytännössä mihinkään. Tunnen silti ymmärtäväni, mitä Satrapi on kirjalla halunnut sanoa, sillä hän puhuttelee lukijaansa rehellisesti ja vangitsevasti.

Pistoja_sivu3

Kehyskertomuksessa Satrapin sukulais- ja tuttavanaisia kerääntyy ruokailun jälkeen nauttimaan teetä ja keskustelemaan asioista, joista ei miesten läsnäollessa sovi keskustella. Pistojen naiset ja tarinat käsittelevät miehiä, avioliittoja, seksiä ja rakkautta. Joku on ollut rakkausavioliitossa, useampi sovitussa. Yksi ei ole koskaan nähnyt kikkeliä, koska kaikki hänen neljä lastaan on siitetty pikaisesti pimeässä makuuhuoneessa. Toinen on eronnut miehestään ja kokee sen olevan ainoa tapa olla oikeasti vapaa nainen Iranissa. Helppoa ei ole ollut kellään, mutta kaikki ovat selviytyneet. Tarinat ovat sellaisia, kuin ne tuollaisissa illanistujaisissa oikeasti ovat: osa naurattaa, osa vetää vakavaksi ja osaa on vaikea uskoa todeksi. Naisten keskinäinen jutustelu ja huoneen dynamiikka rytmittävät kirjaa, ja Satrapin oma näkökulma tilanteen ja tarinoiden tarkastelijana on lempeän ymmärtävä.

Pistoja_sivu2Tyylillisesti Pistoja on hämmentävä sarjakuva. Se on sarjakuva lähestulkoon niin vähän kuin mahdollista, ja on lähempänä kuvakertomusta. Pistojen sivukoko on pieni, ja suuri osa pinta-alasta on täytetty käsinkirjoitetulla kaunotekstillä. Sivut on jaettu korkeintaan muutamaan ruutuun, ja iso osa kirjasta käytetään kokosivun ruutuihin. Sarjakuvan perinteisimpiä tehokeinoja, liikkeen tai vauhdin tuntua, käytetään hyvin säästeliäästi. Toisaalta tilan ja hälinän tuntu naisten teeringissä välittyy Satrapin kuvakerronnalla huomattavasti silkkaa tekstiä tehokkaammin. Vaikka Pistoja on suurelta osin kuin anti-sarjakuva, löytää Satrapi ehdottomasti tärkeissä paikoissa valitsemastaan taidemuodosta sen vahvuudet. Kuvitus on kirjassa hyvin Persepoliksen kaltaista. Hahmot on piirretty selkeällä viivalla karikatyyrimaisesti mutta ei liiotellen. Satrapin huumori syntyy usein pienieleisestä mutta oivaltavasta kuvitushetkestä, joka eroaa muista sivuista yhdellä silmäyksellä. Samaa tehokeinoa hän on käyttänyt Persepoliksessa myös muiden tunteiden herättämiseen.

Pistoja_sivu1Pistojen suurin haaste on vähäinen erottuminen Persepoliksesta. Kun aikakausi on sama, ja mukana on useita tuttuja hahmoja (Satrapi itse, hänen vanhempansa ja isovanhempansa), on tätä kirjaa vaikea pitää täysin itsenäisenä teoksena. Toisaalta Satrapi on näillä kirjoilla selvästikin ottanut tehtäväkseen oman elämänpiirinsä todelliseksi tuomisen myös meille, joiden käsitys iranilaisesta arjesta on muuten suppea ja ennakkoluulojen värittämä. Ei siis ole odotettavissa, että kovin moni tarttuisi Pistohin ennen Persepolista, mutta tällaistakaan lukijaa ei jätetä oman onnensa nojaan.

Pistoja tekee selväksi, että Satrapi rakastaa kotimaataan, eikä halua nähdä sitä alistajien käsissä. Selitys kirjan nimelle ja siihen liittyvät tarinat ja keskustelut eivät ole mitään kevyehköä kamaa, joten mitään romantisointia tai kaunistelua ei kannata odottaa. Pistoja on hyvin inhimillinen ja uskottava: sen henkilöt eivät ole kaikki hyviä tai viisaita, eikä jokainen siinä esitetty mielipide ole absoluuttisen oikea. Nämä naiset ovat kulttuurinsa luomuksia niin hyvässä kuin pahassakin. Heidän tarinoidensa kertominen on ansiokas teko.  Pistoja on hyvin opettavainen ja silmiä avaava siinä missä Persepoliskin, mutta noin 1/10-koossa. Ehdottomasti isosiskonsa kylkeen sopiva lisuke siis. Olen yrittänyt koko tämän tekstin ajan välttää sanaa ”elämänmakuinen”, ja näin pitkälle pääsin.

Pistoja_sivu4

Arvosana: 83/100

Pistoja
Marjane Satrapi, käsikirjoitus ja kuvitus
Like Kustannus
Hinta Suomessa 15-20 €

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Pistoja – Vahvoja naisia ankeassa yhteiskunnassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s