Arvio: Samuelin matkassa – värien ja muotojen harmonia

SamuelinMatkassa_kansi

And now for something completely different. Tommi Musturin mykkä sarjakuvateos Samuelin matkassa hämmentää ja pakottaa pysähtymään. Sarjakuvien lukemista tulee herkästi rytmitettyä tekstin määrän mukaan, mutta kaiken kirjoituksen, jopa ääniefektien, puute herättää viipymään kuvissa ja neljään paneeliin jaetuissa sivuissa pitkään. Samuelin matkassa on tasaisesti etenevä matkakertomus, mutta samaan aikaan sen graafinen vaikuttavuus ja satunnaiset intensiiviset jaksot tekevät lukemisesta erittäin mielenkiintoista. En voi väittää tajuavani jokaista käännettä matkalta, mutta kirja antaa luvan olla vaikuttunut tapahtumistaan ilman, että niistä jokaiselle täytyy keksiä selitystä.

Samuel on kalpea, jotenkin olmimainen olento, joka kaimansa L. Jacksonin sanoin Pulp Fictionista ”walks the earth”. Kirja alkaa alkuräjähdyksellä, josta planeetat muodostuvat, ja joista yhdellä esiin astuu Samuel. Hän ihmettelee hetken aamustondistaan, sytyttää tupakan ja lähtee talsimaan. Maailma on rikas ja monipuolinen täynnä kauniita muotoja ja värejä, joihin Samuel suhtautuu stoalaisen tyynesti. Kirjan edetessä maailmaa tarkkaillaan monesta vinkkelistä palaten kuitenkin aina luontoon ja sen viehätykseen, jota Musturi kommunikoi värikkäällä ja kiehtovalla kuvituksellaan. Alkupuolella kirjaa saadaan kuitattua myös tekijän mielipide kaupunkiympäristöstä, joka on ainoa paikka, jossa Samuel kohtaa kaltaisiaan. Nämä kuitenkin voivat pahoin ja tukahduttavat värit yhdeksi harmaaksi massaksi, joten päähenkilö jättää modernin maailman pölyt taakseen jo varhain.

SamuelinMatkassa_sivu1
Näin syntyy Samuel

Jaksot tarinassa liikkuvat eri teemojen ympärillä. Samuel kohtaa ankkamaisen ystävän, seilaa läpi vuodenaikojen ja pysähtyy haistelemaan kukkaa, joka kertoo tarinan koko ihmiskunnan historiasta. Aukeaman kokoiset kuvat tahdittavat tarinaa, joskin ne myös hämmentävät täysin tarinasta irrallisilla siirtymillään. Tämä huoleton poukkoilu ympäristöstä ja ajasta toiseen ei tosin tunnu häiritsevän Musturia muutenkaan. Osa siirtymistä toimii ja tuntuu tarinassa järkeviltä, toiset menivät ainakin minun hilseeni yli. Toisaalta viilipyttymäinen Samuel toimii tarinan rauhoittavana ankkurina jos meno alkaa tuntua liian sekavalta. Oman tulkintani mukaan tarina siirtyy myös unen ja todellisuuden välillä, vaikka Samuelin maailman todellisuuttakaan eivät kahlitse samat fysiikan lait kuin meitä.

SamuelinMatkassa_sivu2
Aukeaman kokoiset kuvat ovat komeaa katseltavaa, vaikka niiden sisältö onkin välillä hieman happoista

Musturi vie tarinansa äänettömyyden ilahduttavan pitkälle. Samuelin maailmassa esimerkiksi soitinten tai kehon äänet näyttäytyvät muotoina ja väreinä, jotka valtaavat maisemaa, johon ne päästetään valloilleen. Samuelin matkan visuaalisen ilmaisun luovuus näkyy näissä kohdissa erityisen hienosti. Myös 2001 Avaruusseikkailu –henkinen kohtaus, jossa jumalhahmo muokkailee Samuelia mielensä mukaan on kuvitukseltaan erityismaininnan arvoinen. Kirjan koko ajan samana pysyvä 2×2-paneelirakenne on hyvin tietoinen ratkaisu, mutta anarkistisen ja luovan kuvituksen ympärillä herää pohtimaan, millaisia lisämahdollisuuksia ruutujaon vapaampi käsittely olisi kirjalle avannut.

SamuelinMatkassa_sivu3
Musturin kuvitusta voimakkaimmillaan

Kuvitukseen nojaava tarina on minulle vaativampi luettava kuin perinteinen sarjis. Kuvat on helppo vain silmäillä läpi, mutta Samuelin matkassa osoittaa, että se on väärä tapa lähestyä tällaista sarjakuvaa. Parinkin lukukerran jälkeen tuntuu, että paljon jäi huomaamatta ja pohtimatta. Itse laitan juonelle, käsikirjoitukselle ja sarjakuvan kielelle niin suuren painoarvon, että tällaisten kirjojen lukeminen täytyy opetella erikseen. Samuelin matkassa on kiehtova, kaunis ja ajatuksia herättävä. Osa sen argumenteista on itsestään selviä ja kliseisiä, mutta asia unohtuu nopeasti omaperäisen tyylin takia. Minuun on valitettavasti vaikea tehdä yhtä suurta vaikutusta ilman tekstiä, mutta tilanne voi vielä muuttua lukutottumuksia laajentamalla. En ehkä ostaisi Samuelin matkassa –kirjaa omaan hyllyyni, mutta harva kirjastolaina tekee mieli saman laina-ajan puitteissa lukea kolmeen kertaan. Kyllä tässä siis jotain on.

SamuelinMatkassa_sivu4
Välillä en kyllä siltikään tajua yhtään että mitä helvettiä

Arvosana: 73/100

Samuelin matkassa
Tommi Musturi, käsikirjoitus ja kuvitus
Huuda huuda
Hinta Suomessa n. 25 € (uudistettu painos)

PS. Alkuperäinen painos Samuelin matkasta on myyty loppuun, joten heinäkuun alussa Musturi ilmoitti laatineensa kirjasta uuden painoksen, johon on lisätty 24 sivua, tehty pieniä muutoksia ja piirretty uusi kansi. Syksyn aikana ilmestyy myös jatko-osa ”Suurin piirtein Samuel”.

PPS. Jotta teille ei tulisi samoja katkeria pettymyksiä kuin minulle, niin kerron jo nyt että kansikuvan totally bad-ass elefantti ei esiinny ainakaan alkuperäispainoksen sivuilla.

2 vastausta artikkeliin “Arvio: Samuelin matkassa – värien ja muotojen harmonia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s