Arvio: The Complete Pistolwhip – Seikkailutarinoita seikkailutarinoiden ystäville

dav

Matt Kindtin ja Jason Hallin dekkarisarjakuva Pistolwhip kulkee tyylillisesti jossain Dick Tracyn ja Roger Rabbitin jalanjälkien puolivälissä. Kuten noir- ja dekkarityylilajeihin kuuluu, kliseet ja ominaispiirteet ovat tekijöillä hallussa, ja niiden käytössä ei ole säästelty. Välillä alkaa tuntua siltä, että olisi todella virkistävää lukea noir-sarjakuva ilman kyynistä kertojaääntä, kauniita mutta tappavia femme fatale –hahmoja tai pikkumaisia poliiseja, mutta tyydytään pieniin askeliin. Pistolwhipin päähenkilö, hotellin laukkupojasta yksityisetsiväksi siirtynyt Mitch Pistolwhip kiskoo viskin sijaan pannukakkuja. Kai siitä voi aloittaa. Pistolwhip on muutenkin hengeltään jotenkin lapsenhenkinen seikkailu. Sen teemat ovat raskaita ja väkivalta todellista, mutta silti sarjakuvaa sävyttää nuorille suunnattu seikkailutarinamainen tunnelma.

dav

The Complete Pistolwhip sisältää neljä tarinaa, kaksi lyhyttä ja kaksi pitkää. Lyhyt Mephisto and the Empty Box avaa kirjan ja on hengeltään tarinoista synkin. On erikoista laittaa heti aluksi intensiivinen isku henkiseen palleaan, kun loppukirjan ilmapiiri on huomattavasti kevyempi. Mephisto kertoo taikurista, jota riivaa onnettomasti kadonneen vaimonsa mysteeri. Se on muutenkin tiukka aloitus kirjalle, sillä sekä pääkirjoittaja Kindt että kuvittaja Hall pääsevät esittelemään omaperäisimpiä ideoitaan. Kindt tekee vakavaa draamaa absurdeista lähtökohdista ja Hall tunkee kohteidensa iholle niin, että lukija tuntee lähes tungettelevansa lukemalla sarjakuvaa.

dav

dav

Mephistoa seuraava ensimmäinen pitkä tarina Pistolwhip esittelee tarinoiden päähenkilön Mitch Pistolwhipin sekä tärkeimmät sivuhenkilöt, vaarallisen Charlie Minksin ja onnettoman Mr. Vogelin. Pistolwhip on takaumilla leikittelevä traaginen tarina, joka viehättää sitoutumisellaan valitsemaansa tyyliin. Kaikki Pistolwhip-tarinat sijoittuvat jonnekin 1940-luvun alkuun ja nojaavat vahvasti tuonaikaiseen radiokuunnelma-, sarjakuva- ja elokuvaviihteeseen. Tarinan kulku sekoittuu siinä kerrottavaan radioseikkailuun ja koko homma nivoutuu melkoiseksi tarina-tarinan-sisällä-ja-flashback-flashbackin-sisällä –himmeliksi. Vaikka tarina ja tyyli vievät mukanaa, alkaa rakennekikkailu jossain vaiheessa tarinaa tuntua itsetarkoitukselliselta. Lopulta Pistolwhipissä on yllättävän vähän juonta johtuen kaikista taustatakaumista, mutta henkilöhahmot ehtivät saamaan syvyyttä senkin edestä. Pistolwhip edustaa niin suoraviivaista tarinankerronnan tyyliä, että monitahoiset hahmot ovat jopa jonkinlainen yllätys.

dav

Pistowhipiä seuraa toinen lyhyt tarina, January. Myös se on toisen lyhärin tavoin surumielinen. Tyyliltään January kuitenkin jää valitettavasti kirjan unohdettavimmaksi tarinaksi, osittain myös siksi, että sen kohtalona on olla välipala kahden ison tarinan välissä. Januarya seuraava The Yellow Menace on lopulta Complete Pistolwhipin huipentuma. Se jatkaa tarinaa siitä mihin Pistolwhip jäi, hyödyntää aiemmin rakennettuja henkilöitä ja lisää soppaan faktaa ja fiktiota sekoittavan Jack Perilin, Mitchin suosikki-naamiokostajan. The Yellow Menace onnistuu tuomaan kaikki Pistolwhipin tunnelmat samaan tarinaan. Se on välillä lämpimän nostalginen, välillä hauska ja vauhdikas, välillä uhkaava ja väkivaltainen ja lopulta surumielisen inhimillinen. Ennen Yellow Menacea Complete Pistolwhip tuntuu tyylikokeilulta, joka on ahdettu täyteen kaikkia kikkoja, jotka tekijöiden mieleen tulivat. Se kuitenkin oikeuttaa aiemmat kokeilut ja temput, sen verran hyvin kokonaisuus lopulta rakentuu.

dav

Jason Hallin vinksahtaneet perspektiivit ja piirrettymäinen venyvyys tekevät Complete Pistolwhipistä ehdottomasti omannäköisensä sarjakuvan. Yhdistettynä Matt Kindtin käsikirjoituksiin sarjakuva onnistuu ponnistamaan kliseisestä asetelmastaan omalaatuiseksi. Unohtumaton teos Pistolwhip ei ole, mutta se löytää aineksistaan näkökulman ja mielenkiinnon. Dekkarien ystäville hyllyyn, muille virkistäväksi ja avartavaksi välipalaksi.

Arvosana: 71/100

The Complete Pistolwhip
Matt Kindt, käsikirjoitus – Jason Hall, kuvitus
Dark Horse
Hinta Suomessa 20-25 €

PS. Pistolwhip on hauskaa luettavaa sarjisharrastajalle. Tarinan viittaukset Comics Coden alkuaikoihin ja cameo-vierailut muutamalta eurooppalaiselta etsivähahmolta ovat hauskoja bongattavia!

3 vastausta artikkeliin “Arvio: The Complete Pistolwhip – Seikkailutarinoita seikkailutarinoiden ystäville

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s