Arvio: The New Deal – Läpijuostu tunnelmapala lama-ajalta

dav

Modernin ajan aamunkoiton glamour tuntuu kiehtovan kulttuurintekijöitä vuosi toisensa perään. 1920- ja 30-luvuille sijoittuvaa elokuvaa, tv:tä ja kirjallisuutta on tehty paljon, ja sitä on tähänkin blogiin eksynyt jo jonkin verran. Jonathan Casen The New Deal asettuu tämän jonon jatkoksi. Vuonna 1936 Yhdysvallat kärvistelee laman kourissa, mutta tämä ei näy New Yorkin Waldorf Astoria –hotellissa, joka tekee parhaansa poistaakseen vieraidensa näköpiiristä kaikki muistutukset epäoikeudenmukaisuudesta ja kurjuudesta. Kolikon molempia puolia tarkastelevat hotellin palvelusväkeen kuuluvat Frank ja Therese, jotka unelmoivat paremmasta elämästä. Hotellissa alkaa tapahtua, ja molemmat ajautuvat mukaan rikosvyyhtiin, josta eivät oikein itsekään ole perillä. The New Deal kuulostaa hauskalta ja lupaavalta, mutta lopputulos on valitettavan vaisu.

davKäsikirjoittaja-kuvittaja Jonathan Casea kiehtoo 1930-luvussa ilmeisesti moni seikka. Hän on kuvituksessaan erittäin tarkka realismista, mikä näkyy sisustuksissa, asuissa ja kampauksissa. Toisaalta New Dealin taustalla on paljon tuohon aikaan liittynyttä rotu- ja sukupuolisyrjintää, joka on osasyyllinen kaikkeen kirjassa tapahtuvaan. Nämä osa-alueet tekevät sarjakuvasta kiinnostavan, mutta niillä on myös kääntöpuolet. Yksityiskohtainen ja aikaa dokumentoiva taidetyyli on valitettavasti hyvin kliininen. Casen vahvuuksia ovat ihmisten ilmeet ja kehonkieli, mutta viivassa ei ole juurikaan tunnistettavaa omaperäisyyttä, johon tarttua. Väritysratkaisuksi valittu mustavalkoinen sinisellä tehosteella saa sarjakuvan maistumaan hieman puulta ja korostaa sen junnaavuutta. Vaikka tarina etenee, taide ei tunnu etenevän. Samanlaisia ruutuja sivu toisensa jälkeen, pettymys.

dav

Yhteiskunnallisen tilanteen kommentoinnin ongelma taas korostuu kirjan mitassa. Monimutkaiset henkilöiden taustat ja persoonat vaatisivat enemmän tilaa laajentuakseen ja voittaakseen lukijan puolelleen. Frankin ja Theresen pitäisi olla altavastaajia, mutta etenkin opportunistinen ja moraaliton Frank tuntuu enemmän vain ärsyttävältä tumpulalta kuin vääryyttä kärsineeltä sankarilta. Therese on hahmona mielenkiintoisempi ja sympaattisempi, ja siksi ärsyttääkin katsoa, kuinka hänen osansa on suuren osan kirjasta olla objektina rotusorrolle. Jos päällimmäiset kuvaukset kirjan lukemisen jälkeen olivat ”hyvä näyttelijä ja tunnollinen työntekijä”, niin persoonan kehittämiseen ei ole kauheasti paukkuja laitettu.

dav

The New Dealissa häiritsee eniten kuitenkin ideoiden puute. Koko juoni on kerrottu muualla jo moneen kertaan, itse olen törmännyt siihen ainakin Jeevesin ja Woosterin seikkailuissa, ja hahmojen roolit tarinassa ovat arvattavissa ensimmäisestä luvusta lähtien. Casen viehtymys aikakauteen vaikuttaa painavan tarinaa. Juoni on repäisty kasaan, jotta sivuille on päästy maalailemaan Waldorf Astorian majesteettista arkkitehtuuria, laittamaan Frank hyräilemään Puttin’ on the Ritziä ja viittaamaan presidentti Rooseveltin politiikkaan nimessä ja tarinassa. New Dealilla ei ole loppujen lopuksi kauheasti kerrottavaa.

dav

Luulen, että suurin pettymys tässä sarjakuvassa tuli liian suurista odotuksista. Case on kiitetty tekijä, ja New Dealia on pidetty yleisesti erittäin onnistuneena. New Deal on pieni, napakasti etenevä sarjakuvaromaani, jonka tarina on mielenkiintoinen ja yhdistää kevyitä ja raskaampia elementtejä mittaansa nähden hyvän määrän. Se ei vain ole mitään ihmeellistä, ja noilla rakennuspalikoilla olisin toivonut lopputuloksen olevan muistettavampi. Kun pääsee yli tarinan kliseisyydestä, voi nauttia Casen hahmojen ilmeikkyydestä ja yksittäisten kohtausten vaikuttavuudesta. En käyttäisi rahaa New Dealiin, mutta ei tämä sarjakuva mitään ajanhaaskausta ollut. 1930-luvun Amerikka on mielenkiintoinen paikka ja Puttin’ on the Ritz hyvä biisi, eikä New Deal sitä onnistu pilaamaan, vaikkei välttämättä kauheasti lisääkään tuo.

dav
Ja sentään natsi saa köniin

Arvosana: 58/100

The New Deal
Jonathan Case, käsikirjoitus ja kuvitus
Dark Horse Comics
Hinta Suomessa n. 15 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s