Hyllyy täyttää vuoden – katsaus menneen vuoden kohokohtiin

dav

Ensimmäinen kirjoitus ilmestyi tähän blogiin tasan vuosi sitten, 17.11.2015. Sen jälkeen sarjakuvat ovat vieneet mukanaan ihan uudella tavalla, ja tekstejä onkin turahtanut blogiin kohtalainen määrä, 68 kappaletta. Ottaen huomioon, että alkuperäinen tavoitteeni oli julkaista vähintään teksti per kuukausi, on tahti ollut aika rivakkaa. Se johtuu ainoastaan siitä, että sarjikset nyt ovat ihan hiton siistejä, monipuolisia ja kiehtovia. Nyt on hyvä aika listata hieman viimeisen 365 päivän (eikun 366:n, perhana) antia. Koska 5+1-listat ovat hyväksi havaittu formaatti, niillä mennään nytkin.

5+1 parasta sarjakuvaa

Puhtaasti arvosanojen perusteella mitattuna blogin sielun sisäistä viisaria ovat väräyttäneet eniten nämä teokset:

6. Emily Carroll – Through the Woods

Nettisarjiksesta lähtenyt superkaunis kauhutarinakokoelma oli vuoden paras tunnelmapala.

dav

5. Hanneriina Moisseinen – Isä

Isän katoamisesta kertova Isä puristaa rintaa ja on raastavan paljas kuvaus ahdistuksesta ja surusta.

4. Marjane Satrapi – Persepolis

Moderni klassikko, ilmiselvä lisäys listalle. Iranilaisen naisen kasvukertomus aikana, jolloin uskonnolliset ilonpilaajat nousivat valtaan kuihduttamaan elinvoimaisen maan hengen.

LoveInVain_kansi3. J.M. DuPont & Mezzo – Love in Vain

Bluesmuusikko Robert Johnsonin puolifiktiivinen elämäkerta on hieno, hikinen, synkkä ja syntinen.

2. Hanneriina Moisseinen – Kannas

Moisseinen täräyttää heti listalle tuplat, kun tänä vuonna ilmestynyt Kannas pistää suomalaisen sotadokumentaation uusiksi. Synkkä, realistinen ja jollain tapaa myös surumielisen lohdullinen.

1. Bill Watterson – The Complete Calvin & Hobbes

Blogin ensimmäisessä kirjoituksessa ei otettu riskejä, vaan arvosteltiin takuuvarma onnistuja. Ei Lassia ja Leeviä parempaa strippisarjakuvaa ole tehty, tässä se on kaikki.

5+1 luetuinta juttua

Raaka data ei valehtele. Seuraavat tekstit herättivät eniten kiinnostusta anonyymissä internet-kansassa vuoden aikana:

KapteeniAmerikanKuolema_sivu26. Arvio: Kapteeni Amerikka – Kuolema/Mies joka osti Amerikan

Ajankohtaisuus oli kohdallaan, tämä tuli julki juuri Civil War –leffan aikohin, joten peesiin kannatti lyöttäytyä.

5. Arvio: Sandman Deluxe 1-3 – Goottia uniaikaa

Sandmanin julkaisu kovissa kansissa suomennettuna on kiistämättä yksi viime aikojen kovimpia sarjakuvatekoja. Vaikka vähän innostuinkin ironisuuteen ja kyynisyyteen lukiessani, ei se ota tältä mitään pois. Haippijunan kyydissä on tämänkin tekstin mukava matkustaa.

4. Arvio: Minä, Roope-setä – Reliikki nelivärisestä historiasta

En olisi uskonut, että yli 30 vuotta vanhan kokoelmakirjan haukkuminen olisi näin kiinnostavaa, mutta sarjakuvabloggaajan ei pidä Aku Ankan suosiota Suomessa aliarvioitseman.

3. Elokuva: Batman v. Superman on sarjisleffojen lopun alku

Tässäkin oltiin ajankohtaisia, ja dumattiin elokuva ennen sen ilmestymistä. Vieläkään en ole leffaa nähnyt, mutta taidan silti sytyttää voitonsikarin oikean ennustuksen kunniaksi.

2. Vinkki: 5+1 sarjakuvaa lahjaksi valmistuvalle nuorelle

Toivottavasti edes yksi valmistuja tai rippi-/protunuori sai tänä vuonna yhden laatusarjiksen. Se olisi koko vuoden bloggauksen väärti saavutus.

Preacher_biljardi1. Hype: Preacher ilmestyy suomeksi – 6+1 syytä lukea se viimeistään nyt

Preacherin kanssa ei malttanut pysyä 5+1-mitassa. Toisaalta juttu on lähes tuplasti luetumpi kuin toisiksi suosituin teksti, joten ehkä siihen kannatti pari ylimääräistä merkkiä upottaakin.

5+1 ylinukuttua juttua

Seuraavia juttuja ei lukenut lähes kukaan. Oliko kyse bloggaajan paskasta ulosannista, epäkiinnostavasta materiaalista vai huonosta ajoituksesta, mene ja tiedä. Viimeisen kuukauden sisällä julkaistut jutut saavat vielä armonaikaa, mutta muut luuserit leimataan nyt iäksi.

dav

6. Arvio: Kuolema ja intohimo – Ei suositella kaikille, mutta mahtava

No, ainakin tunnistin jo otsikossa, että Palsa ei välttämättä uppoa jokaiselle. Olisi kuitenkin luullut että totaalisen epäsovinnainen ja nyrjähtänyt maailmankuva olisi muutaman lukijan enemmän houkutellut.

5. Arvio: Pistoja – Vahvoja naisia ankeassa yhteiskunnassa

Jos ei laatusarjis muuten kiinnosta, niin käykää nyt edes katsomassa paras kuva sarjakuvan kannesta, johon todennäköisesti tulen koskaan yltämään.

4. Arvio: Isä – Rohkea ja raastava kuvaus suuresta tuskasta

Vuoden 5. paras lukukokemus on myös 4. vähiten luettu juttu. Tämä jos joku on vääryys, nyt heti kaikki perehtymään kotimaiseen huippulaatuun!

SamuelinMatkassa_sivu23. Arvio: Samuelin matkassa – Värien ja muotojen harmonia

Samuel on kieltämättä aika obscurea matskua, mutta samalla se on suomalaisen sarjisosaamisen suurimpia vientivaltteja. Jatko-osa on julkaistu ties kuinka monessa maassa. Ehkä olisi pitänyt sarjiksen innoittamana tehdä sanaton arvio ja katsoa, olisiko se toiminut paremmin.

2. Arvio: Teräsmies – All-star Superman

Tämä on mysteeri. Luulisi nyt Teräsmiehen kiinnostavan. Ehkä oma välinpitämätön asenteeni tätä kirjaa kohtaan välittyi myös tekstiin, ja siitä tuli kädenlämpöinen. Sori, Clark.

dav

1. Arvio: Flugornas ö – Mystistä pikkukylähäröilyä

Ei ehkä pitäisi yllättyä siitä, että ruotsinkielinen indiejulkaisu ei kerännyt tuhatpäistä yleisöä. Yritin kuitenkin namedroppailla Uhrijuhlaa ja Wicker Mania, jos se olisi noussut vaikka niiden diggareiden näkyviin. Mutta kun ei niin ei. Tuloksena vuoden epäluetuin artikkeli.

5+1 parasta hakusanaa

Blogiin tullaan kaikenlaisilla googlauksilla. Suurin osa jää hakukoneen salaisuuksiksi, mutta muutamia kiinnostavia termejä vuoden aikana on sentään päätynyt minunkin tietooni. Ilman järjestystä:

 • veren hinta sarjakuva
  • Aina tulee hieman syyllinen olo, kun joku on eksynyt blogiin etsimään sarjista, josta ei siellä ole tietoakaan. Ensi vuonna pitää lisätä vähän Blueberryä valikoimaan, anteeksipyyntöni tälle anonyymille googlaajalle!
 • jaska jokunen ressu olut
  • Mistähän tässä on kyse? Strippi jossa Jaska ja Ressu törpöttelevät? Syndikaatin fanituote? Ostaisin joka tapauksessa.
 • ressu kuolema
  • Kuka täällä koittaa etsiä jotain Tenavien pimeitä adult-versioita? Menkää lukemaan niitä perinteisiä versioita, opitte arvostamaan humaaniutta ja empatiaa!
 • erittäin novelleja
  • Nyt on tultu oikeaan paikkaan. Hyllyy.wordpress.comissa on koko seitsemän valtakunnan novelleimmat novellit.
 • onko olemassa batman kirjaa
  • Onhan noita, yksi tai kaksi. Vaikka puhuttaisiin ei-sarjis-kirjoistakin, niin muistan pienenä lukeneeni kioskipaskan version ensimmäisestä Burtonin Batmanista kirjana. Eli huoli pois!
 • lassin colete
  • En tiedä mitä tämä tarkoittaa. Googlauksen perusteella ei kovin moni muukaan, sillä sanaparilla ei löytynyt mitään. Yhtä kaikki, siellähän blogi komeilee ensimmäisenä tuloksena. Eli terveyttä ja pitkää ikää lassin coletelle!

Kiitos kaikille blogiin eksyneille ensimmäisestä vuodesta. Kirjoittaminen on tehnyt tosi hyvää omille lukutavoilleni, joten homma jatkuu varmasti myös ensi vuonna. Olisin halunnut listata myös avartavimmat kommentit, mutta niitä on niin vähän, että listasta ei oikein olisi voinut puhua. Kaikki, mitä tänne on lukijoiden puolesta kirjoitettu, on ollut laadukasta pohdintaa, ja opettavaista myös minulle. Omista horinoistani en mene takuuseen. En ole kauheasti ruvennut kyselemäänkään mitään mielipiteitä, koska on kiusallista huudella kyssäreitä ja jäädä yksinään huhuilemaan. Siitä huolimatta on aina mahtava huomata, että joku on nähnyt vaivaa kommentoidakseen. Jos siis mieleen tulee lisäpointteja, kritiikkiä, kysymyksiä tai vaikka lukusuosituksia, niin niiden esittämistä toivon suuresti.

Toivotan kaikille täällä aikaa kerran tai useammin viettäneille hedelmällisyyttä ja pitkää ikää. Nähdään myös ensi vuonna, kippis!

Yksi vastaus artikkeliiin “Hyllyy täyttää vuoden – katsaus menneen vuoden kohokohtiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s