Arvio: Wuvable Oaf – Oudoin romanttinen komedia, jonka olen lukenut

dav

Ed Lucen omakustannesarjakuva Wuvable Oaf on San Franciscon alakulttuuriskeneen sijoittuva romanttien gay-komedia. Luce on valinnut kirjan teemoiksi kattauksen (oletettavasti) omia mielenkiinnon kohteitaan, kuten kissat, oudot metallimusiikin alagenret, parrat, showpaini, Slayer ja Morrissey. Wuvable Oaf kertoo valtavasta ja karvaisesta Oafista, joka on hellä, ujo ja hieman yksinkertainen. Oaf ihastuu disco grindcore-yhtye Ejaculoidin laulaja Eiffeliin, ja joutuu todella tekemään töitä saadakseen tähän yhteyden. Itse tarina on toissijainen, sillä Lucen kerronnan suola ovat henkilöhahmot. Karismaattisen Oafin lisäksi kirjassa on neljättäkymmentä sivuhahmoa, joiden omaperäisyyksiin ja charmiin paneudutaan huolella.

dav

Wuvable Oaf kokoaa kansiin Lucen alun perin omakustanteena julkaistut tarinat. Kirjan ensimmäinen puolikas on pitkä kertomus Oafin ja Eiffelin romanssista ja Oafin arjesta. Toinen puolikas on lyhyitä kertomuksia Oafista, kirjan sivuhahmoista ja vaihtoehtoisista todellisuuksista. Wuvable Oaf ehtii kirjassa siirtyä mm. fantasiamaailmaan barbaarien ja haltijoiden kahnauksiin, sekä kauas tulevaisuuteen, aikaan jossa kissat hallitsevat maailmaa. Tämän lisäksi Luce on kirjan loppuun laatinut ”pelaajakortin” käytännössä kaikista kirjan hahmoista. Jopa pienimmät sivuhahmot saavat sivun verran taustatarinaa. On ilmiselvää, että Luce on melko ihastunut omiin luomuksiinsa eikä pelkää tuoda sitä esiin.

dav

Alkupuolella kirjaa tekijän ihastus tekeleeseensä meinaa tahmata lukemista. Kun henkilöitä ja yhtäaikaisia juonia valtava määrä, ei mikään oikein tunnu pääsevän kunnolla käyntiin. Onneksi Oafin hahmo sitoo kaikkea yhteen ja pitää kokonaisuuden jotenkuten kasassa. Iso osa pieniä sivujuonia jää ikään kuin ilmaan roikkumaan, kun yhden vanhan tilalle pitää esitellä jo kaksi uutta. Kun lukija on vasta tutustunut Oafiin, haluaisi aikaa käyttää hänen kanssaan, eikä jatkuvasti harhautua sivuraiteille lukemaan ties mistä kilpailevan metallibändin laulajasta.

dav

Toisella puoliskolla meno paranee huomattavasti. Kun Luce pääsee irti kehystarinansa kahleista, alkaa materiaali mennä nopeasti absurdimmaksi, hauskemmaksi ja kiinnostavammaksi. Tuntuu siltä, että ensimmäisen puoliskon oli tarkoitus valaa sen verran perustuksia Oafin maailmalle, että toisella puoliskolla sitä voidaan leikata, liimata, venyttää ja paukuttaa miten lystätään. Tärkeintä on juhlistaa San Franciscon alakulttuuria, lgbti-ihmisiä ja vapaata rakkauden etsintää.

dav
Tässä Oafin paras sitaatti. Put them bitches down!

Täytyy todeta, että Wuvable Oaf on riemastuttavan homo sarjakuva. Se vie tyylinsä tinkimättömästi niin pitkälle, että homokulttuuria vähemmän tunteva lukija pitää vain kaksin käsin kiinni ja koittaa pysyä kyydissä. Tässä kirjassa vähemmistöt ovat enemmistöjä ja kaikenlaisiin mieltymyksiin ja elämäntapoihin suhtaudutaan toteavasti ja hyväksyvästi, ei lainkaan sensaation- tai shokinhakuisesti. Wuvable Oaf on saanut tunnustusta ja on lgbti-sarjakuvaksi levinnyt poikkeuksellisen laajalle. Se ei ole ihme, sillä nimensä mukaisesti meininki on koko ajan sympaattista ja Oafin pyrkimyksiä on helppo kannustaa. Otsikon mukainen romanttisen komedian outous ei liity siihen, että kaksi miestä seurustelee keskenään, vaan kaikkeen, mitä seurustelun ympärillä tapahtuu.

dav

Lucen kuvitus on selkeää ja tyyliltään kuin animaatiosta. Hahmot ovat pyöreäsilmäisiä ja kipparikallemaisen yliammuttuja. Suurimman osan ajasta kuvitus pitää tunnelman naiivina ja viattomana, minkä vuoksi äkilliset tyylin muutokset esimerkiksi musiikki- tai painikohtausten aikana kirvoittavat nauruja herkästi. Kuvituksen selkeys on hyvä juttu myös siksi, että hahmojen määrä ja tapahtumien yllättävyys muuttuisivat äkkiä raskaiksi ja turhauttaviksi, jos kuvituksen hahmottaminen vaatisi enemmän työtä.

dav

Wuvable Oaf on lopulta hauska luettava, joka avaa ainakin itselleni melko tuntematonta maailmaa hupaisalla tavalla. Alkupuoliskon puutteet ovat ilmeisiä, mutta indiesarjiksissa käynnistyminen ja oman tyylin löytäminen kestää joskus hetken. Toisen puoliskon reikäpäiset lyhärit kyllä ovat sen arvoisia, että heikommat hetket kannattaa kahlata läpi. Jopa tarinan kannalta epäolennaiset taustaselostukset hahmojen ”pelaajakorteista” tulee luettua, kun Lucen vinksahtanut huumori on kirjan aikana alkanut puhuttelemaan.

Arvosana: 67/100

Wuvable Oaf
Ed Luce, käsikirjoitus ja kuvitus
Fantagraphics Books
Hinta Suomessa 25-30 €

PS. Kannattaa käydä tsekkaamassa Wuvable Oafin nettisivut. Ovat nimittäin visuaalisesti melkoinen pläjäys. Sellainen ejaculoid-henkinen pläjäys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s