Arvio: Flugornas ö – Mystistä pikkukylähäröilyä

dav

Omaperäisellä, vinksahtaneella perspektiivillä piirtävä ruotsalainen Emma Rendel vertautuu mielessäni hetki sitten lukemaani Emily Carrolliin. Molemmat ovat saman sukupolven sarjakuvantekijöitä, ja molempien tyylinäytteistä löytyy viitteitä tunnelmalliseen kauhuun. Flugornas ö on teemoiltaan ja tunnelmaltaan jonkinlainen sekoitus Kuudetta aistia ja Uhrijuhlaa (Tai siis Wicker Mania, kun viitataan huippuun Nicolas Cage –versioon). Se kertoo jännittävän ja hämmentävän tarinan pastorista, joka saapuu pieneen saarikylään uudeksi herran edustajaksi, ja huomaa pian, että kylää riivaa synkkä menneisyys. Rendel sekoittelee tarinaan eri tasoja, todellisuutta ja mielikuvitusta, sekä konkretiaa ja symbolismia.

Uhrijuhlaa Flugornas ö muistuttaa eristetlyn pikkukylätunnelman takia. Kyläläiset vaikuttavat aluksi ystävällisiltä ja iloisilta, mutta pikku hiljaa taustalta paljastuu kyräilyä, itsekkyyttä ja vanhanaikaisuutta. Kuudenteen aistiin kirja taas yhdistyy pääjuonen vuoksi: saarella on kuollut nuori tyttö ja tämän isä, ilmeisesti tytön polttaessa näiden kotitalon. Kyläläiset vakuuttavat pastorille kilvan syyttömyyttään, mutta tytön muisto kummittelee kylässä ja saa aikaan pelkoa ja sekaannusta. Pastori-päähenkilö on tästä kuitenkin autuaan tietämätön, sillä hän ei näe kyläläisiä aika ajoin pelottelemaan ilmestyvää tytön aavetta.

dav
Rendelin aukeaman kokoiset ovat vaikuttavia katseltavia.

Flugornas ö ei ole tyyliltään tyylipuhdasta kauhua Carrollin Through the Woodsin tavoin, mutta epätietoisuus ja vinksahtanut kuvitus tekevät tunnelmasta painostavan. Rendel sisällyttää tarinaan myös elementtejä inhimillisestä epätäydellisyydestä ja pienimuotoisesta draamasta. Hahmot eivät ole pahansuopia, eikä väkivalta tai kuolemanpelko ole jatkuvasti läsnä. Varsinkin päähenkilö-pastori saa läpi kirjan harjoittaa laupeaa ja ystävällistä elämäntapaansa, vaikka sen tulokset ovatkin menestykseltään vaihtelevia.

dav
Pastorin saarnat kaikuvat kuuroille korville, yksi hienoimpia Rendelin visuaalisia tehokeinoja.

Flugornas ön visuaalinen tyyli on kuitenkin sen silmiinpistävin piirre. Rendelin tapa esittää dialogia, taustahälyä ja polveilevia puheenvuoroja on omaperäinen mutta ei sekava. Vääntyneet perspektiivit ja kaksiulotteinen hahmokuvaus eivät tee kuvituksesta kaoottista, vaan sallivat tarinan kannalta olennaisiin yksityiskohtiin keskittymisen näppärästi. Hahmoissa ja tyylissä on havaittavissa tiettyä tovejanssonmaisuutta, vanhojen muumien pelkistetty viiva on siirtynyt myös naapurimaan nykysarjakuvaan toimivasti. Vaivaantuneet, pysähtyneet tilanteet ja kiusallisuuden tuskanhiki toimivat Rendelin tyylillä mainiosti, mutta enemmän liikettä sisältävät kohtaukset voivat välillä olla hieman vaikeita seurattavia. Onneksi hitaammat, keskustelevat kohtaukset ovat Flugornas ön suola. Rendel tietää, mihin haluaa keskittyä, ja piirrostyyli mukautuu palvelemaan sitä.

dav
Kyläläisistä paljastuu yhä enemmän pinnallisuutta ja vanhanaikaisuutta, kun silmukka mysteerin ympärillä kiristyy.

Monitasoisissa, todellisuutta ja fantasiaa yhdistelevissä tarinoissa tarinan johdonmukaisuus on aina hieman vaarassa. Flugornas ökin jättää tulkintoja lukijan tehtäviksi, eikä koe tarpeekseen tarjota mitä lopullista ratkaisua. Kirjan viimeisessä osiossa Rendelin tarinankerronta vaihtaa fokuksensakin murhamysteerin jälkipyykistä enemmän kyläyhteisöä tarkastelevaksi, ja lopulta pelko ja uhka vaihtuvat surumielisyyteen ja hämmennykseen.

Jälkikäteen ajateltuna Flugornas ö on melkoinen sillisalaatti eri vaikutteita. En tiedä, voiko sitä siis kutsua erityisen originelliksi, vaikka tyyli persoonallinen onkin. Rendelin omat lempityylit paistavat läpi teoksesta, ja niitä on käytetty taitavasti. Valitettavasti suurin vaikutus jää kirjalta tekemättä. Sen ansiot tunnistaa, ja kirjan lukee mieluusti, mutta hyllyyn päätymiseksi jäisin odottelemaan löytöä divarista tai muusta alennusmyynnistä.

Arvosana: 66/100

Flugornas ö
Emma Rendel, käsikirjoitus ja kuvitus
Kartago
Hinta Suomessa 15-20 €

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Flugornas ö – Mystistä pikkukylähäröilyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s