
Koska hyvää pitää annostella säästeliäästi, olen makustellut tämän toisen kesällä ostamani EC-kokoelman lukemista useamman kuukauden. Kuten edellisen, Shock SuspenStories -lehden kokoelmassa totesin, EC:n tekstimassat voivat välillä puuduttaa ja saada hulppeankin sarjiksen tuntumaan työläältä. Siksi tähän EC:n myöhäisajan scifijulkaisuja kokoavaan Weird Science-Fantasy– ja Incredible Science Fiction -lehtien kokoelmaan halusin tarttua selkeästi myöhemmin. Odottamista tosin helpotti se, että nimenomaan scifitarinat ovat ehkä EC-tarjonnasta itselleni olleet aiemmin kaikkein vähiten kiinnostava osa. Kokoelmassa aihe ei kuitenkaan ollut ongelma, kun asennoitui odottamaan vähän vähemmän sensaatioita ja enemmän maltillisempaa materiaalia, toimi leijonaosa kokoelmista ihan hyvin. Tosin loppua kohti tunnelma menee yleisesti surumieliseksi, kun EC laahustaa Incredible Science Fictionin kanssa kohti hautaansa. Mielenkiintoinen pala historiaa siis ehdottomasti, vaikka vähän melankolinen olisikin.

EC oli julkaissut toki jo aiemmin mittavan kokoelman scifiä, ja lafkan tunnetuimmat alan tarinat löytynevätkin Weird Science- ja Weird Fantasy -lehdistä. Molemmat ehtivät ilmestyä 50-luvun alussa kolme vuotta, 22 numeroa kumpaakin nimikettä. Sen jälkeen EC:n pääpuuhaajat Bill Gaines ja Al Feldstein päättivät yhdistää nimikkeet yhteen lehteen, jonka nimeksi kovin luovasti päätettiin Weird Science-Fantasy. WSF eli vielä kahden vuoden ajan, ennen kuin se viimeiseksi elinvuodekseen uudelleennimettiin vielä kerran Incredible Science Fictioniksi. ISF oli lehti, joka yritti löytää tavan julkaista EC-sarjakuvia alan uuden itsesäätelyelimen, Comics Coden alaisuudessa. Tekijöiltä oli kuitenkin mitä ilmeisimmin mennyt hommasta maku, ja kun sarjakuvien julkaiseminen ei muutenkaan mikään kultakaivos ollut, pistivät Gaines ja Feldstein pillit pussiin ja valot sammuivat EC:n tiloissa lopullisesti ISF:n viimeisen numeron myötä.

WSF ei vielä ollut Comics Coden kahlitsema, ja siinä EC-meininki on vielä totutun hurttia. 50-luvun retrofuturistisesta scifistä on erittäin viihdyttävää aistia tuon ajan vallinneita trendejä. Se näkyy esimerkiksi tarinoiden teemoissa, joita hallitsevat sekä ihmisen avaruusmatkailu ja etenkin odotukset elämän laajenemisesta Marsiin, että toisaalta postapokalyptiset visiot ydinsodan jälkeisestä Maapallosta. Tuon ajan kovista scifinimistä sarjisadaptaatioita tehdään sekä Ray Bradburyn että Eando Binderin tarinoista. Tekijätiimissä ovat myös Shock-kokoelmasta tutut nimet – käsikirjoituksista vastaavat Gaines ja Feldstein (soveltamalla isoa nippua tuon ajan suosittuja scifi-tarinoita), sekä vierailevat tähdet Bradbury ja Otto Binder (Eando oli hänen ja veljensä yhdessä käyttämä taiteilijanimi). Kuvituspuolella häärivät myös luottotekijät Wally Wood, Al Williamson, Bernard Krigstein, Joe Orlando, Reed Crandall, George Evans, Jack Kamen, Jack Davis, Roy Krenkel ja Angelo Torres. EC:n yleiset yhteiskunnalliset teemat kuten ennakkoluulot, rasismi ja (ainakin näennäinen) sodanvastaisuus ovat kovasti tapetilla. Kovin vahvasta sodanvastaisuudesta ei liene voida puhua, kun firma kuitenkin on ihan merkittävän siivun liikevaihtoaan sotatarinoilla tehnyt.

No, anyway. Itseäni kiehtoi eniten WSF-kokoelmassa erikoisnumero, joka käsitteli vain tuon ajan “todellisia” ufohavaintoja ja uhmakkaasti haastoi NASAn ja ilmavoimien raportteja selittämättömistä ilmiöistä. Edellisnumerossa yksi tarinoista omistettiin ensin näille, ja ilmeisesti numeron liikkuessa kioskeista tarpeeksi hyvin päätettiin kaavaa rikkoa niin, että havainnot saivat itselleen kokonaan oman numeron. Siinä talon vakikuvittajat visualisoivat oikeiden dokumenttien pohjalta ufohavaintoja samalla kun käsikirjoittajat kertovat, mitkä olivat viranomaisten selitykset kullekin keissille. Sensaationhakuisuus haisee niin pitkälle, että sitä joko rakastaa tai vihaa. Joudun myöntämään tämän numeron aikana pohtineeni, että jos ase ohimolla pitäisi valita jokin foliohattuaihe, johon itse olisi hurahdettava, niin itselleni nämä ufohavainnot olisivat mahdollisesti Se Oikea Valinta. Jotenkin harmittoman oloista humpuukia, joka voi tuoda elämään pienen ripauksen mukavaa mystiikkaa ja selittämättömyyttä. Hyvää kampetta kaikin puolin!

Incredible Science Fiction haluaa mitä ilmeisimmin jatkaa WSF:n viitoittamalla tiellä, mutta kulissien takaisen taistelut alkavat uuvuttaa tekijöitä. Mukana on edelleen myös onnistuneita siivuja, mutta yleisilmeeltään tarinoista katoaa rytmi ja jännite, ja käänteet laimenevat kummalliseksi yliselittämiseksi. Kirjan taustamateriaaleista käy ilmi, että myös juonia alettiin kierrättää aiemmista tarinoista. Mielestäni tämä on sinänsä ironista, että sekä WSF että ISF osoittavat, että itse tarinat olisi scifipuolelta saanut monessakin tapauksessa kerrottua Comics Coden hyväksymällä tavalla. Näissä väkivalta tai makaaberit shokkiarvot eivät ole ollenkaan niin olennaisessa osassa kuin esimerkiksi rikos- tai kauhutarinoissa, joten Code-ystävällisyys olisi todennäköisesti ollut saavutettavissa. Jatkuva sensoreiden tarinoihin puuttuminen, kuvien editointi ja ruutujen poistaminen kuitenkin ymmärrettävästi vievät hyvin pitkälti mielekkyyden tarinoiden kertomisesta. Olisihan ne näätien kuviin vaatimat muutokset voinut suosiollakin tehdä, mutta se ei kuulunut suunnitelmaan. EC:n tekijätiimi oli tottunut omaan tapaansa tehdä asioita, eikä siitä ollut enää sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Ja siis kyllähän koko Comics Code oli moraalipanikoivaa hurskastelua, mutta moni tekijä onnistui sen alaisuudessakin kertomaan vetäviä tarinoita. EC:n taisi kaataa kuitenkin lopulta EC itse, ja se oli varmaan heiltä ihan oikea päätös. Surullisinta tässä on tunne siitä, että yöhön ei menty raivokkaasti taistellen, vaan lannistuneesti laahustaen.

Mutta älkäämme surko EC:n poismenoa, iloitkaamme siitä että se oli keskuudessamme kuitenkin kahdeksan kunniakasta vuotta (kun huomioidaan vain Bill Gainesin valtakausi) ja tuotti niiden aikana valtaisan määrän skandaalimaista ja ihanaa sarjakuvaa. Jos jatkossa törmään vastaaviin complete-kokoelmiin kuin Shock SuspenStories tai tämä WSF/ISF-tupla, niin kaivan sohvatyynyjen alta pennoset aika tarkasti, jotta saan kokoelmia hyllyyn haalittua. Jos EC-tyyli ei tämän kuvauksen perusteella tunnu ihan omalta, silloin tämä WSF/ISF-kokoelma ei varmaan ole se josta aloittaa, kun mukana on lopunajan heikompaakin tarinaa, mutta tämän tyylin ystävälle tämä kokoelma on ihan yhtä täydellinen kuin kaikki ne muutkin.

Arvosana: 83/100
The Complete Weird Science-Fantasy / Incredible Science Fiction
Bill Gaines, Al Feldstein, Ray Bradbury & Otto Binder, käsikirjoitus – Wally Wood, Al Williamson, Bernard Krigstein, Joe Orlando, Reed Crandall, George Evans, Jack Kamen, Jack Davis, Roy Krenkel ja Angelo Torres, kuvitus
N. 350 sivua
Russ Cochran
Hinta Suomessa vaikea sanoa, saatavuus heikko. Tämä 80-luvun boksi Amazonissa alkaen 140 dollaria. Dark Horsen julkaiseman EC Archives -värikokoelman ISF-osa 21,80 €.
Sarjakuva kaupan
Incredible Science Fiction -kokoelma Adlibriksessä
