Arvio: Mutant World / Jeremy Brood 1 – Vielä yhdet hömppäscifihatsit

Välimainos: Diggaatko meiningistä? Haluatko varmistaa että saat kaikki päivitykset blogista? Tilaa Hyllyyn uutiskirje!

Nyt sanon niinkuin kunnon addikti, että vielä tämän yhden kerran ja sit saa riittää hetkeksi. Minun huumeeni tässä tapauksessa on taas kerran 70-80-lukulainen tissiscifi, jota olen viime kuukausina ilolla nauttinut. Samalla olen koettanut myös säännöstellä varastoja, jotten itse lukijana pääse turtumaan, ja ennen kaikkea etteivät blogin lukijat hylkää Hyllyytä kun siellä nykyään on vaan jotain tällaista b-roskaa. Mutta tämä satsi, Richard Corbenin ja Jan Strnadin kaksi yhteistyöalbumia kattava tupla Mutant World ja Jeremy Brood, tämä on nyt viimeinen hetkeksi, enempää minulla ei tätä upeaa genreä juuri nyt hyllystä löydy. Tämä on kuitenkin oikein hyvä tapa ottaa viimeiset hatsit, sillä tarjolla on Corbenin psykedeelisiä värimaailmoja ja hahmosuunnittelua, köykäisiä syitä alastomuudelle ja olemattomia juonia, aivan sitä mitä toivoinkin.

Mutant World

Corbenista ja hänen tinkimättömästä urapolustaan Hyllyyssä onkin kirjoitettu muutama kuukausi takaperin. Tämänkertaisissa sarjakuvissa Corben on värvännyt avukseen käsikirjoittaja Jan Strnadin, joka on tunnetuin siitä, että hän on tehnyt yhteistyötä Corbenin kanssa. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin Strnadin vaikutus ei näy aivan valtaisasti, mutta ehkä juoniin on tullut hieman enemmän yllätyskäänteitä ja suhmuraisia loppuratkaisuja kuin Corbenin omissa käsissä. Strnad on kuitenkin kiinnostava hahmo myös muun työhistoriansa myötä, sillä Corben-sarjakuvien lisäksi hänellä on vaikuttava lista töitä animaatiokäsikirjoittajana. Omiin nimiinsä hän ei ole tunnettuja nimikkeitä saanut, mutta osana tiimiä hän on ollut tekemässä aivan ehdottomia klassikoita kuten Varjoankka, ysärin X-Men-animaatiosarja ja Aladdinin jatko-osa Jafarin paluu. Tuolla CV:llä olisin tutustunut Strnadin töihin vaikka ne olisi kuvittanut mikä tikku-ukkojen piirtelijä (en sano että Hugleikur Dagsson, mutta vaikka Hugleikur Dagsson). Myönnettävä kuitenkin on, että niin sekä Mutant Worldin kuin Jeremy Broodinkin pointti on mielikuviteltu ja paperille siirretty maailma, jonka luo suurelta osin Corben. Hänen uniikki jälkensä pitää tarinat mielenkiintoisina.

Mutant World

Mutant Worldilla ja Jeremy Broodilla ei siis ole muuta yhteistä, kuin tekijät ja toisiaan lähekkäin olleet ilmestymisajankohdat. Mutant World on meidän maailmaamme sijoittuva postapokalyptinen dystopia (jota tekijät jostain syystä kutsuvat post-global-holocaust-dystopiaksi, oliko tämä jokin yleinenkin termi joskus 45 vuotta sitten?). Ihmiskunta on suurelta osin tuhonnut itsensä, jäljellä on muutamia yhteisöjä, mutta suurimmaksi osaksi autioituvaa maailmaa asuttavat mutantit. Päähenkilö Dimento on yksi näistä mutanteista, vähä-älyinen ja suhteellisen hyväntahtoinen hölmö. Sanon suhteellisen hyväntahtoinen, koska hänkin kyllä hakkaa tielleen asettujat epäröimättä, eikä paljon erota oikeaa väärästä. Dimento törmää ruuanhankkimisretkillään ihmisnaiseen, jonka suojelemisesta hän kehittää itselleen yksipuolisen pakkomielteen. Pääasiassa kirja on kokoelma Dimentolle tapahtuvia vastoinkäymisiä, joista hän aina selviää paineellaan päästä palaamaan naisen luo.

Jeremy Brood. Avaruusalukset ovat kyllä tässä eri komeita!

Jeremy Brood sen sijaan sijoittuu ulkoavaruuteen. Nimihenkilö ja tämän kollega Charlene ovat pitkälle avaruustehtävälle lähetetty tutkapari, joka saa tehtäväkseen laskeutua Eden-nimiselle planeetalle tukemaan yhteiskunnan kehitystä. Edeniltä löytyykin suht pitkälle kehittynyt sivilisaatio, johon Jeremyllä on yllättävä yhteys. Spoiler: yhteyteen liittyy panemista. Valitettavasti Jeremyn tarina jää yhdessä kirjassa pahasti kesken, sillä kolmiosaiseksi suunnitellusta sarjasta vain tämä ensimmäinen osa toteutettiin tekijöiden tarkoittamalla tavalla. Jonkinlainen tarinan päätös kai kehitettiin myöhemmin julkaistua painosta varten, mutta tässä alkuperäisessä ei saada tietää, miten Jeremyn käy Edenissä. Veikkaukseni on, että ratkaisuun olisi liittynyt lisää panemista.

Jeremy Brood

Näistä kahdesta teoksesta maailmaltaan elävämpi, värikkäämpi ja kiinnostavampi on Mutant World. Strnad ja Corben ovat irrotelleet mutanttihahmojen ja Dimenton koettelemusten kanssa varsin hykerryttävästi. Hieman oudon alavireen Mutant Worldiin tuo kuitenkin sen naiskuva. Tissiscifi nyt ei muutenkaan ole tuoreudestaan tunnettua tavaraa, mutta Mutant Worldissa on hieman enemmän kulmiakohottavaa subtekstiä. Kovasti vulvaa muistuttavia petollisia mutanttiansoja sekä SPOILER naishahmoja, jotka ovat ensin petollisia ja epäluotettavia, mutta jotka paljastuvatkin lopulta syyntakeettomiksi koska ovatkin ohjailtavia tyhjiä kuoria. Alku ja loppu ovat molemmat aika arveluttavia, ja siinä välissä vielä hieman seksuaalista väkivaltaa. SPOILER PÄÄTTYY Yleensä Corbenin jutut tuntuvat melko viattomalta pehmopornolta, mutta Mutant Worldissa on vähän ikävämpiäkin sävyjä. En usko, että hommassa on ollut Mutant Worldin tekoaikoihin 1978-1979 mitään kummallista, mutta nykyvinkkelistä esimerkiksi aiemmin blogissa luettu hömpöttely Neverwhere on kestänyt aikaa paremmin.

Mutant Worldin ”hienovarainen” Varokaa petollisia pimppejä -opetuskohtaus

Onneksi hieman tasapainoa tuovat Jeremy Broodin alateemat. Samalla kun Brood seikkailee avaruudessa ja tutustuu uusiin elämänmuotoihin, hän kipuilee kovasti mieskuntonsa kanssa. Yhden kirjasen aikana törmätään pariinkin otteeseen tilanteisiin, joissa Jeremy kokee seksuaalisia suoritumispaineita, joihin hänen peniksensä reagoi yhteistyöhaluttomuudella. Täytyy myöntää, että tämä teema pääsi näissä Corbenin maskuliinisissa voimafantasioissa yllättämään. Tästä syystä on erityisen harmillista, että Jeremy Brood ei saa tarinaansa päätökseen. Muutoin on toki täysin yhdentekevää, mitä kirjassa noin niinkuin juonen puolesta tapahtuu, mutta erektiohaaste-juonikuvio jää tässä albumissa tilanteeseen, jossa se voi kääntyä joko hyvään tai sitten masentavan tympeään suuntaan. Tyylilajille ominaista olisi se, että mitään kovin fiksua asiasta ei lopulta sanottaisi, enkä usko että se on ollut tavoitekaan. Mutta niin kauan kunnes lopputarina joskus tulee luettua, voin ainakin uskotella itselleni että Jeremy Brood on lopulta humaani ja ymmärtäväinen pohdinta maskuliinisista suorituspaineista.

Jeremy Brood. Nyt pitäisi veitikan suorittaa, kun kansa katsoo!

Rehellisemmin sanottuna tässä on kuitenkin kaksi albumia sarjakuvaa, jonka juoni todennäköisesti unohtuu lukijalta parin viikon sisään, mutta värit ja kuvitukset jäävät mieleen. Corbenin omaperäinen näkemys ja kokeilunhalu tekevät näistäkin sarjakuvista lukemisen arvoisia. En enää ajatellut täyttää tätä blogitekstiä yleisillä tissiscifin myyntipuheilla, niitä on tuotettu viime aikoina tarpeeksi. Jos jaksoit lukea tekstin tänne asti, tiedät kyllä jo mistä on kyse ja onko sillä mitään tekemistä sinun kiinnostuksenkohteidesi kanssa. Minä pidän lippua salossa edelleen.

Arvosana: 79/100

Mutant World / Jeremy Brood 1
Jan Strnad & Richard Corben, käsikirjoitus – Richard Corben, kuvitus
70-80 sivua/kirja
Fantagor Press
Hinta Suomessa vaihdellee rankasti, saatavuus erittäin heikko. Mutant Worldin myöhempää painosta kirjoitushetkellä Antikvaari.fi:ssä yksi kappale hintaan 35 €, Jeremy Broodin myöhempää kokoomapainosta yksi kappale hintaan 50 €

Jeremy Brood. Tämä sivu on kyllä kokonaisuudessaan upea.
Mutant World

Sarjakuvat kaupan

Mutant World Antikvaari.fi:ssä

Jeremy Brood Antikvaari.fi:ssä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s