Arvio: Billionaires – The Lives of the Rich and Powerful

Kävin viime viikolla oikeassa kirjastossa, oikeasti selaamassa hyllyjä, ensimmäistä kertaa melkein puoleentoista vuoteen. Kyllä tuntui hyvältä. Lähikirjastoni on tosi lähellä, mutta valikoima niin suppea että varaukset ovat oikeastaan ainoa tapa käyttää sitä. Nyt sain aikaiseksi lähteä (valtaisan 3-4 kilometrin päähän Itäkeskukseen) kunnon kokoisen valikoiman äärelle. En oikein ollut tajunnutkaan, miten paljon blogimateriaalin hankkiminen varauksilla tai ostamalla kuormittaa verrattuna siihen, että saa vain napsia tavaraa kassiin kirjastossa mielensä mukaan. On ihan eri asia joutua tietämään mitä etsii kuin vain antaa inspiraation iskeä selkämyksiä silmäillessä. Melkein kuin henki olisi kulkenut helpommin. Koska  tämä oli ensimmäinen kerta pitkään aikaan, otin kuitenkin aiheeseen pehmeähkön laskun ja valikoin lähinnä tuttuja tekijöitä. Sellainen on myös Darryl Cunningham, jonka blogin lukijat saattavat muistaa Ayn Randia, talousliberalismia ja finanssikriisiä käsitelleestä tietosarjiksesta Age of Selfishness. Cunningham on edelleen pilkuntarkka ja hellittämätön kapitalismikriitikko, joka kääntää Billionaires-teoksessa katsettaan niihin, joiden omaisuus sallii heidän kontrolloida maailmaa ympärillään häikäisevissä määrin.

Billionaires kertoo kolme tarinaa länsimaisista superrikkaista. Analyysin kohteina ovat mediamoguli Rupert Murdoch, ”öljy & saasta” -kuninkaalliset Charles ja David Koch, sekä maailman rikkain ihminen, Amazon-jehu Jeff Bezos. Jokaista käsitellään vajaan sadan sivun verran suht samalla kaavalla: mistä he ovat tulleet, miten he ovat hankkineet omaisuutensa ja mitä he ovat omaisuudellaan tehneet. Murdoch ja Kochin veljekset ovat edeltävien vuosikymmenten kliseetarinoita: molemmat ovat perineet jo miljoonien arvoisen paikallisen liiketoiminnan isiltään, ja laajentaneet sitä sen jälkeen häikäilemättömin keinoin globaaliksi hirviöksi. Bezos puolestaan on sitten uuden ajan kliseetarina: lahjakas, visionäärinen ja ahkera kaveri, joka on ollut koko elämänsä onnekas ja samanmielisten ihmisten ympäröimä siinä määrin, että nollasta aloitettu liiketoiminta on räjähtänyt valtavaksi, mutta samalla empatia ja ihmisyys on unohtunut matkasta. Cunningham taustoittaa edelleen teoksensa huolella ja jokaista osiota kohdin kirjan lopusta löytyy kymmenittäin lähteitä. Hahmojen ovat pääosin todellisia sitaatteja, joskin kohteiden mielenliikkeitä täytyy jälleen arvailla. Miljardöörit kun tuppaavat olemaan tilkkasen valikoivia siitä, mitä ajatuksia julkisuuteen pääsee.

Miljardöörien tarinoista on havaittavissa vivahde-eroja. Kärjistetysti Murdoch hankkii rahalla valtaa, Kochit vallalla rahaa ja Bezos tuntuu jonkinlaiselta kaaosoperaattorilta, joka vain haluaa nähdä mikä kaikki hänelle on mahdollista. Samaten Murdochin vaikutustavat ovat suorasukaisia: medialla mielipiteiden ohjailua ja henkilökohtaisia suhteita eliittiin. Kochit nojaavat enemmän rakenteisiin ja poliittisiin elimiin, joihin he vaikuttavat lahjoituksilla ja ajatuspajoilla. Bezosia ei oikeastaan tunnu yhteistyö kauheasti kiinnostavan, vaan hän kulkee kohti yksinvaltiutta, jossa moisia isokenkäisiä ystäviä ei edes tarvita mihinkään. Hänelle ihmiset sekä lähellä että kaukana tuntuvat olevan sarjakuvan mukaan lähinnä resursseja, joita voi käyttää ja heittää melko surutta. Näissä tulkinnoissa otan toki valtavia vapauksia, koska jo Cunninghamin esitys, vaikkakin faktoihin perustuvaa, on asenteellista, ja omat spekulaationi vielä siihen päälle. Mutta koska arvostelenkin sarjakuvaa, enkä maailmaa, niin spekulaatiot ovat sallittuja! Nih!

Luettavuudeltaan Billionaires on melkoista jöötiä. Cunninghamin kuvitus on edelleen erittäin simppeliä ja auttaa hahmottamaan asioita, mutta sisältö on tuhtia ja pakottaa tekijän esittämään informaatiota myös pitkinä, jargonintäytteisinä tekstipätkinä. Mutta kun puhutaan poliittisista elimistä, monimutkaisista oikeusjutuista tai yritysjärjestelyistä, niin monimutkaisuutta on mahdoton välttää. Siinä missä suurin osa sarjiksista tulee ahmaistua yleensä kertaistumalta, Billionaires on ehkä parhaimmillaan osissa nautittuna, jotta tekstimuureja ei tulisi ohitettua liian nopeasti. Pelkkiä kuvia katsomalla tämä sarjis nimittäin ei paljoa tarjoa. Välillä olisin toivonut Cunninghamilta hieman lisää kunnianhimoa esim. sivusommitteluun, joka toistaa usein tekstiloota-tunnelmakuva-tekstiloota -hampurilaisrakennetta, jonka sarjakuvamaisuus on vähäistä. Toki fakta kuitenkin on, että Billionaires onnistuu kertomaan paljon verrattaen vähäisellä lukijan tekstikuormittamisella verrattuna vaikkapa tietokirjaan samasta aiheesta, mutta formaatti pystyisi ehkä joissain kohtiin parempaankin.

Yhtä kaikki, Billionaires on erinomaisen kiinnostava ja toistaiseksi ajankohtainen katsaus varallisuuden kasautumiseen ja sen vaikutuksiin ihmisyksilöissä. Mikä tekee miljardööristä lähes disneymäisen pahiksen, mitkä ominaisuudet ovat edellytyksiä rikastumiselle ja mitkä sen aikaansaannoksia? Esimerkiksi Kochien tarinassa kaksi liiketoiminnan ulkopuolelle jättäynyttä/jätettyä saman veljessarjan jäsentä näyttäytyvät hieman erilaisina, mutta eivät tosiaan minään enkeleinä hekään. Ei tämä sarjakuva-taidemuodon merkkipaalu ole, mutta työkaluna sarjis on tämän(kin) asian esittämiseen ylivertainen. Kirja on ilmestynyt 2019 ja tuohon vuoteen asti asioita käsitellään. Toki esimerkiksi Bezosin omaisuus on väliin jäävän kahden vuoden aikana kasvanut 114 miljardista 200 miljardiin (mitä helvettiä) ja sekoilu on vain kiihtynyt, mutta siihen, miten todellisuudesta irtautuminen tapahtuu, lienee ollut jo 2019 ihan hyvä näkökulma. Eli miten sen nyt sitten sanoisi. Kannattaa lukee nopee ennen kuin Bezos ostaa sinutkin.

PS. Soundtrackiksi sekä tälle tekstille että itse sarjakuvalle suosittelen Bo Burnhamin kappaletta Bezos I. Käskin viimeksi katsomaan Insiden mutta et kuitenkaan katsonut, joten tämä on saman influenssaamisen jatke. Alatko uskoa! 

Arvosana: 78/100

Billionaires – The Lives of the Rich and Powerful
Darryl Cunningham, käsikirjoitus ja kuvitus
264 sivua
Myriad Editions
Hinta Suomessa n. 24 €

Sarjakuva kaupan:

Adlibris

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Billionaires – The Lives of the Rich and Powerful

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s