Mikko Valtonen -rautaisannos: Syvään päätyyn -näyttely ja Muna kalastus muna -sarjakuva

Olen siinä mielessä edelleen hyvin noviisi kyldyyrharrastaja, että en tiedä monenkaan mahtavan taiteilijan olemassaolosta, ennen kuin jokin suht valtavirtainen taho niistä minulle kertoo. En ole pöyhinyt kenttää tai skeneä niin montaa vuotta, että olisin päässyt seuraamaan kovinkaan monen taiteilijan kehittymistä reaaliajassa, vaan löydöt täytyy tehdä kertarysäyksillä, tai joissain tapauksissa valitettavasti retrospektiivien kautta. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämän kesän löytö, jonka pääsin validoimaan vasta syksymmällä, oli ehdottomasti Mikko Valtonen. Pohjoissavolainen taiteilija ja sarjakuvantekijä, jonka Syvään päätyyn -näyttely Kuopion taidemuseossa aukesi alkukesästä ja jatkuu vielä syyskuun 18. päivään saakka. Noteerasin jo näyttelystä uutisoidessa, että tuo on varmaan sitä minun hilloani, ja merkkasin käynnin kalenteriin, kun tiesin Kuopioon olevan menoa hieman myöhemmin. Ja näin totisesti oli. Joskus harvoin heti näyttelytilaan astuessaan tietää, että tämä taide on minulle: sitä ei ole tehty varsinaisesti minua varten, mutta minun sieluni elää tästä taiteesta heti välittömästi. Kokemus oli niin vahva, että lupasin heti itselleni kopata mukaan myös Valtosen sarjakuvia, jos museokauppa niitä vain myy, ja myihän se. Käteen tarttui Muna kalastus muna -julkaisu vuodelta 1997. Valtosen pelkistetty, naiivin absurdi tyyli on vastaanpanematonta niin maalauksissa, veistoksissa kuin sarjakuvissakin.

Välimainos: Diggaatko meiningistä? Haluatko varmistaa että saat kaikki päivitykset blogista? Tilaa Hyllyyn uutiskirje!

Mikko Valtonen oli pohjoissavolainen taiteilija, joka keskittyi töissään hyvin riisuttuun mutta aisteja silti kokonaisvaltaisesti hivelevään tyyliin. Muna kalastus muna -sarjakuva on yksi Valtosen 90-luvulla tekemistä omakustannesarjakuvista, joita hän kaupitteli paikallisissa baareissa kädestä käteen, ilmeisesti yleisimmin kaljatuoppia vastaan. Tyyli on henkisesti kotonaan moneen underground-artistiin verrattuna. Ilmeisin kotimainen verrokki lienee Jukka Tilsa. Sivut ovat näennäisesti toisiinsa liittymättömiä, ja esittävät yksittäisiä absurdeja ideoita tai parin ruudun katkelmia. Jopa sarjakuvan määritelmä “sarja kuvia” on ajoittain venytyksen kohteena. Kuitenkin, Valtosen hirtehinen maailmankuva välittyy sivuilta palanen kerrallaan ja, kuten yhdessä lehden kaskuista, palaset alkavatkin näyttää kovin yhteensopivilta. Teemoja ovat miehisyys ja maskuliinisuus, seksuaalisuus Oletan, että useampia Valtosen julkaisuja lukemalla kudelma alkaisi näyttää aina vain kokonaisemmalta ja rikkaammalta. Valitettavasti saituri minussa salli ostaa näyttelystä vai yhden tarjolla olevista lehdista, sillä jotenkin 25 euroa on aika jyrkkä kappalehinta mustavalkoiselle lehtijulkaisulle, varsinkin kun tietää, miten niitä on aikoinaan jaeltu.

Joka tapauksessa, sarjakuva on hieno laajennus Valtosen mielenmaisemaan, mutta kyllä se minulle heräsi aivan eri tavalla eloon taulujen ja veistosten kautta. Valtosen työt ovat jo pelkstään fyysisesti vaikuttavia kokonsa vuoksi, ja niissä käytetyt hyvin selkeät, isoille aloille levitetyt värit vyöryvät verkkokalvoille riemastuttavasti. Samat teemat ovat selkeästi esillä myös näissä teoksissa, mutta koko, värit ja luovuus formaattien kanssa korostavat vielä selkeästi Valtosen karnevalisoivaa asennetta. Aiheet ovat usein isoja ja kompleksisia, mutta Valtonen tekee niistä ihmisen kokoisia hupailevalla katseellaan. Teoksissa on jotenkin todella paljon toivoa. En edelleenkään osaa tulkita taidetta mitenkään oikein tai hienosti, mutta minun päässäni Valtosen sarjakuvissa esitetty maailmankuva ja tietynlaiset toiveet muutoksesta manifestoituvat maalauksissa ja veistoksissa. Näyttely sai oloni tuntumaan fyysisesti paremmalta, energisemmältä ja ylipäätään elävämmältä. Mikä upea kokemus.

Valtosesta ja Syvään päätyyn -näyttelystä kirjoitettiin heinäkuun lopulla myös laajahko juttu Hesariin. Tuossa artikkelissa taiteilijan elämästä vedetään yhteys toiseen metsien erakkoneroon, eli Kalervo Palsaan. Urassa ja elämän traagisessa päättymisessä onkin nähtävissä paljon yhteistä, mutta on sitä taiteessakin. Tosin siinä missä Palsan työt ovat suuren osan ajasta nihlistisiä ja suorastaan vastenmielisiä (parhaalla mahdollisella tavalla), Valtosen lähestyminen maailmaan on pehmeämpi. On varmasti aivan mahdollista, että hän on kokenut ympäröivän yhteiskunnan yhtä ahdistavana kuin Palsakin, mutta taiteessa etsityt ratkaisut ongelmiin ovat minun nähdäkseni toiveikkaampia. Palsan taiteessa maailma on suuren osan ajasta ruma, ja rumuutta on opittava syleilemään. Valtonen taas näkee pilkahduksia ja toiveita paremmasta: miehiä juttelemassa saunassa runoudesta ja puutarhatöistä, tai ihan vain nauttimassa vilpittömästi jäätelötuutista. Toki mukana on myös paljon ironiaa, irvailua ja rienausta, mutta sekin saa laajemmassa kontekstissa lämpimiä sävyjä, jos ei nyt pääasiallisiksi niin ainakin sivuosaa esittäviksi mausteikseen.

Yksi elämän pieniä iloja on löytää uusi taiteilija, jota tuntee heti kättelystä ymmärtävänsä, vaikkei sitä oikein osaisikaan selittää. Vaikka kulttuuria kaataakin omista ruumiinaukoistaan sisään lähes jatkuvalla syötöllä, ei tuollaistsen löytöjen tekeminen ole edes jokavuotista. Sitä suuremmalla syyllä niistä löydöistä haluaa niiden tapahtuessa pitää meteliä, ilmoittaa kaikille että elämäni on taas piirun verran kokonaisempaa. Sellainen kokemus minulle oli astua Mikko Valtosen taideteosten keskelle, ja siitä haluan pitää kiinni myös taiteilijan sarjakuvista nauttimalla. Minä sain tästä elämää.

Arvosana: 76/100 (Muna kalastus muna -sarjakuva), näyttelyn kanssa taidekokonaisuus upea/100

Muna kalastus muna
Mikko Valtonen, käsikirjoitus ja kuvitus
40 sivua
Omakustanne
Hinta Suomessa 6-25 €, alkuperäispainosta saatavilla satunnaisesti käytettynä, uusintapainosten saatavuus näyttelyn päättymisen jälkeen vielä mysteeri

Valtosen sarjakuvia saatavilla Jyväskylän ja Siilinjärven kirjastoista

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Mikko Valtonen -rautaisannos: Syvään päätyyn -näyttely ja Muna kalastus muna -sarjakuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s