Arvio: Meat Cake Bible – Salakavalan karismaattinen outouspläjäys

Jos kukaan on sattumalta miettinyt, että miksikös on Hyllyyssä ollut vähän normaalia hiljaisempaa viime viikkoina, niin tässä on syyllinen. Sitten Läskimooseksen ei ole vastaan tullut sarjista, jonka lukemiselle on pitänyt varata aikaa ihan viikkokaupalla. Jotain toki olisi voinut päätellä siitä, että sana “Bible” on kirjan nimessä. Ei silloin ehkä ihan vartin suupalasta voikaan olla kyse. Meat Cake Bible on tuhti annos feminististä indiesarjakuvaa viidentoista vuoden ajalta. Se kokoaa yksiin kansiin Dame Darcyn Meat Cake -sarjakuvalehdet, joita ilmestyi 1-2 kappaletta vuodessa vuodesta 1993 aina vuoteen 2008 asti. Meat Cake on hyvin sekalainen kokoelma lyhäreitä, joita yhdistävät henkilöhahmojen lisäksi viktoriaaninen goottiestetiikka, absurdi huumori ja hengästyttävän täyteen tankatut sivut. Meat Cake Bible tuntuu alussa lähes työltä, mutta hiljalleen sen maailma alkaa tuntua aina vain nautinnollisemmalta.

Dame Darcy on itsekin mitä ilmeisimmin melkoisen eksentrinen hahmo. Merenneidoksi itsensä määrittelevä, nettisivuillaan tarot-kortteja kauppaava, noituuden melko tosissaan ottava oman tiensä kulkija on aloittanut Meat Caken 21-vuotiaana ja saanut Fantagraphicsin sen kustantajaksi heti toisesta numerosta alkaen. Darcy piirtää mitä ilmeisimmin sellaista maailmaa, jossa haluaisi itsekin elää, sellaisilla hahmoilla, joihin hän samaistuu. Meat Cakessa seikkailevat itsenäiset, lolita-tyyliin pukeutuvat nuoret naiset Richard Dirt ja Friend the Girl, sekä kasa heidän toinen toistaan oudompia ystäviään. Hindrance ja Perfidia ovat yhteenkasvaneet antisosiaaliset kaksoset, Effluvia lähimeressä asusteleva ahne merenneito, Strega Pez kaulassaan olevasta haavasta pez-tyyliin dialoginsa laattoihin kaiverrettuna suoltava naapuri ja Scampi the Selfish Shellfish nimensä mukaisesti itsekäs äyriäinen. Vielä pienempiin sivuhahmoihin kuuluvat mm. limainen sikaileva ihmissusi Wax Wolf ja pig latin -salakieltä puhuva sika Igpay.

Tarinoissa voi tapahtua melkein mitä tahansa. Joskus käydään naapurissa kahvilla, joskus kaivetaan ylös vähän aikaa sitten kuolleet siskokset, jotta voidaan lainata niiden hautausmekkoja tanssiaisiin. Mukana on myös paljon kuvitettuja tulkintoja viktoriaanisen ajan lauluista, runoista tai saduista, joskus sarjan vakihenkilöiden näytteleminä ja joskus alkuperäishahmoilla toteutettuina. Aivan oma lukunsa ovat vielä sanalla sanoen nerokkaat yksisivuiset tarinat, joissa tarina aloitetaan lukemalla sivu normaalisti, mutta viimeisen ruudun jälkeen kirja käännetään ympäri ja samat ruudut luetaan ylösalaisin tarinan toiseksi osaksi. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, ja sydän täyttyi ilolla näinkin yksinkertaisesta mutta aivan vallankumouksellisesta kikasta.

Tässä esimerkki ylösalaisin käännettävästä tarinasta

Darcy kuljettaa tarinoitaan näennäisen älyvapaasti. Välillä soljuen, välillä ruudut aivan täyteen tapahtumia tai tekstiä tukkien, välillä sivuraiteille eksyen ja hyvin usein kuin seinään katkaisten. Meat Caken lukemisesta tekee hidasta nimenomaan silkka tavaran määrä sivuilla. Vaikka tekstit jättäisi pois, menisi pelkkien kuvien sisäistämiseen jo kunnon siivu aikaa. Ehkä varsinkaan tämän Bible-kokoelman suositeltu lukutapa ei olekaan tankkaaminen mahdollisimman nopeasti, vaan makustelu ja tunnustelu yksi lyhäri kerrallaan. Meat Cake Bible ei varsinaisesti kaappaa mukaansa, mutta kun sille antaa aikaa, alkaa tarinoiden läpeensä oudossa maailmassa viihtyä aina vain pidempään.

Darcya on kuvailtu lukuisia kertoja sanalla “omaperäinen”. Ja kyllä se totta onkin. On käynyt melkoinen munkki, että näin marginaaliseen aiheeseen keskittyvä sarjakuva on saanut löytää uskollisen lukijakuntansa varhaisessa vaiheessa ja päässyt jatkumaan pitkän aikaa. Kyllä Meat Cake tuo mieleen muitakin sarjakuvia, mutta nuorempia sellaisia. On esimerkiksi hyvin mahdollista kuvitella Kate Beatonin inspiroituneen Darcyn tietyn aikakauden käsittelystä, jatkuvista obskyyreistä viittauksista muuhun taiteeseen ja absurdista huumorista. Tai Ellen Forneyn viehättyneen sarjakuvien yhdistelmästä feminismiä ja elämäniloa sekä ohjeista tekijälle tärkeisiin asioihin kuten loitsuihin, nukentekemiseen tai hummuksen valmistamiseen. En tiedä, ovatko vaikutteet todellisia, mutta jotenkin Darcyn täysi autonomia ja kaikkien maailman mahdollisuuksien näkeminen sarjakuvansa ulottuvilla tuntuvat tutuilta.

Aluksi meinasin todeta Meat Cake Biblestä, että se ei kyllä onnistunut minua koukuttamaan. Täytyy kuitenkin hetken pohdittuani myöntää, että ehkä bloggaajan lukutapa vääristää hieman odotuksia. Jos normaalisti on tottunut siihen, että sarjakuvan lukee päivässä tai korkeintaan kahdessa ja sitten siirtyy kirjoittamisen pariin, ei lukuajan venyminen kolmeen viikkoon tarkoita kuitenkaan automaattisesti huonompaa sarjista. Meat Cake Bibleä vain ei yksinkertaisesti voi verrata keskivertosarjikseen, sen kummemmin tyylin kuin sisältömääränsäkään puolesta. On edelleen ihan totta, että en missään kohtaa ihastunut tai hullaantunut sarjiksen tyyliin niin, että lisää olisi ollut pakko ahmia. Se ei liene kuitenkaan yllättävää, kun valittu tyyli on niin kapea ja sattumanvarainen yhdistelmä asioita. Aloin kuitenkin sympata Meat Cakea sitä enemmän mitä pidemmälle kirjassa etenin. Aluksi ärsyttänyt tarinoiden loppuminen täysin kummallisiin kohtiin alkoikin huvittaa, tukkoisten ruutujen tutkiminen alkoi viehättää, kirjan kääntely kaikin mahdollisin päin tekstin lukemiseksi muuttui mukavaksi aktiviteetiksi lukemisen lomassa ja niin edelleen. Meat Cakessa on selkeästi karismaa, siitä kai tuollaisessa vähän vaikeasti selitettävässä miellyttävyydessä on kyse.

Jaa niin, se piti myös sanoa että tää on jotenkin tosi hieno esine myös. Kansisuunnittelussa on pientä erikoisuutta, ja sisäsivuillakin vähän särjetään flowta valokuvilla. Viehkoa on sekin!

Välimainos: Diggaatko meiningistä? Haluatko varmistaa että saat kaikki päivitykset blogista? Tilaa Hyllyyn uutiskirje!

Arvosana: 75/100

Meat Cake Bible
Dame Darcy, käsikirjoitus ja kuvitus
476 sivua
Fantagraphics
Hinta Suomessa 56 €

On siellä yksi Alan Moorenkin kirjoittama lyhäri!

Sarjakuva kaupan

Turun Sarjakuvakauppa

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Meat Cake Bible – Salakavalan karismaattinen outouspläjäys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s