Arvio: Eläimelliset aakkoset aikuisille – Ilahduttava hassuttelu ei onnistuisi aloittelijalta

Nyt aloitetaan taas sellaisella tunnustuksella, jollaisia ei pitäisi sarjisihmisen ikinä myöntää ääneen. En ole koskaan ennen lukenut Kati Kovácsin sarjakuvia, en yhtä ainutta. Mitään hyvää syytä ei ole, ei vaan koskaan ole Kovács ollut päätöksenteon mikrohetkellä kirjastossa tai kaupan hyllyssä tarpeeksi houkutteleva muiden saatavilla olevien teosten rinnalla. Hän on kuitenkin aivan kiistatta ja selkeästi suomalaisen sarjakuvan ehdottomia kunniataulunimiä lähes 30 vuotta kestäneellä urallaan ja Puupää-hatut ja Sarjis-Finlandiat kauan sitten pokattuna. Ajattelin, että tällaisia sokeita pisteitä on kuitenkin hyvä tuoda esiin. Tilastollisesti Suomessa on paljon enemmän ihmisiä, joille Kovács ei ole lainkaan tuttu kuin heitä, joille on. Ehkä joku heistä voi tekstin kautta innostua. Varsinkin kuin Eläimelliset aakkoset aikuisille, Kovácsin tuorein teos, on hulppean nokkelaa ja älyvapaata tykittelyä.

Pastissit tai parodiat vanhasta aapisformaatista eivät toki ole uusi juttu. Heti ensimmäisellä aukeamalla mielessäni alkoi kaikua Miihkali-sarjiksen vastaavasta vitsistä mieleen painunut rimpsu: “Antti astelee alushoususillaan autotiellä. Aprikoimme asiaa. Aivan, Antin aivoissa ahertaa alzheimer”. Käydään siis kirjaimet läpi ja kirjoitetaan niille tautogrammi-metodilla (kiitos kaikki muut Eläimellisten aakkosten arviot, jotka opettivat minulle tämän sanan) sopivat lorut, ja kuvitetaan nuo lorut eläviksi. Tätä temppua eivät voi toistaa kaikki vuorollaan, eikä markkina varmaan kestä uusia tulkintoja aivan joka vuosi. Mutta jos visio on kohdallaan ja oma ääni tarpeeksi selkeä, voi tiukkaan kahlittu formaatti tuottaa paljonkin iloa. Näin tilanne on Eläimellisten aakkosten kohdalla. Vaikka Kovács oli minulle ennalta tuttu lähinnä kuvitusnäytteistä, tuli hyvin nopeasti selväksi, missä rekisterissä ja millä tavalla maailmaa kirjassa katsellaan.

Välimainos: Diggaatko meiningistä? Haluatko varmistaa että saat kaikki päivitykset blogista? Tilaa Hyllyyn uutiskirje!

Eläimelliset aakkoset sopii aivan hyvin ensimmäiseksi Kovács-albumiksi, sillä siinä ei ole tarvetta minkäänlaisille taustatiedoille, eikä lukeminen vaadi hirveitä ponnisteluja. Edes aukeamat eivät liity toisiinsa kuin löyhän eläinteeman kautta. Tarjolla on paljon hauskoja irtovitsejä, jääkaappimagneeteiksi sopivia ruutuja ja seinälle originaaleina ripustettavia sivuja. Sen sijaan tekjänsä ensimmäinen teos se ei voisi olla mitenkään. Näennäisesti irrallisessa hassuttelussa tiiviin ilmaisun taito, rytmitysten vaihtaminen ja visuaalisten tyylien sekoittaminen täytyy olla niin hyvin hallussa, että sivuille piiloutuu paljon toistoja ja kokemusta.

Kirjaimesta toiseen vaihtuvat teemat ja tyylit tarkoittavat luonnollisesti myös sitä, että aivan jokainen toteutus ei osu täysillä maaliinsa. Osa aukeamista on sekä visuaalisesti että tekstillisesti melko raskaita, varsinkin kun valittu alkukirjain ja siihen kaiken tekstin rajaaminen ohjaa tekstiä usein koukeroiseksi ja kikkailevaksi. Silloin sen määrän täytyy olla huolellisesti rajattu, jotta aukeaman sisältö ei muutu lukijan mielessä silkaksi sanamössöksi. Sama koskee kuvituksia. Monella aukeamalla monta vitsiä saattaa mennä ohi ilman kuvien huolellista tutkimista. Tämä ei toki ole lähtökohtaisesti ongelma, ajan käyttäminen kuvien tulkitsemiseen on osa sarjisten lukemista. Jatkuvasti vaihtuva rytmi tarkoittaa kuitenkin sitä, että jossain kohdissa lukeminen tuntuu vähän jatkuvalta kiihdyttämiseltä ja äkkijarruttelulta.

Kokonaisuutena Eläimelliset aakkoset on kuitenkin erinomaista nokkelaa hupailua. En aivan osta sitä joissain arvioissa esiintynyttä väitettä, että tässä huumorin keinoin käsiteltäisiin nyt vakavia aiheita. Aihelistassa on toki elämän koko kirjo alkoholismista orgioihin ja mielenterveysongelmista syömishäiriöihin, mutta ei Eläimelliset aakkoset niitä käsittele, korkeintaan sivuaa. Tämä kirja on aikuisille, ja siksi se etsii huumoria aikuisille sopivista aiheista. Käsittely on pelotonta, ja toki aiheille nauraminen on aina apuväline niiden käsittelyyn, mutta ei Eläimellisillä aakkosilla ole aiheista sen enempää sanottavaa kuin että mitä tahansa voi yhdistää mihin tahansa ja sen voi esittää miten tahansa, jos osaa asiansa tarpeeksi hyvin. Kirjan oivaltavat näkökulmat ja esitystavat ilahduttavat monessa kohtaa, ja ennen kaikkea tämän sarjakuvan parissa on hauskaa. Suurin osa meistä on aikanaan aloittanut sarjiksiin tykästymisen siksi, että sarjikset ovat hauskoja, ja siitä on hyvä muistuttaa itseään säännöllisesti. Joskus on aivan okei hupailla muodoilla ja tyyleillä puhtaasta hupailun ilosta. Vilpitön annos iloa sarjakuvan muodossa maistuu aina.

Arvosana: 79/100

Eläimelliset aakkoset aikuisille
Kati Kovács, käsikirjoitus ja kuvitus
120 sivua
WSOY
Hinta Suomessa 18-30 €

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s