Arvio: Muodonmuutoksia – Tässä sopassa on paljon aineksia ja uniikki jälkimaku

Lissu Lehtimaja on sarjakuvantekijä, josta jotenkin odottaisin kuulevani enemmän. Sarjakuvien aiheet ovat erittäin omaperäisiä ja täyttävät muutoin suomisarjiksen kentässä aika tyhjää tilaa. Luulisi siis näistä ainakin harrastajien piirissä meuhattavan. Mutta ehkä minun tutkani on sitten jotenkin väärin suunnattu, sillä kuten Levinasin kasvot, myös Muodonmuutoksia osui silmään täysin yllättäen ja pyytämättä. Kirjoilla ei ole tekijän lisäksi kyllä juurikaan yhteistä, paitsi se, etten tiedä kenenkään ainakaan tässä maassa tekevän samanlaista kamaa. Muodonmuutoksia on novellikokoelma jonkinlaisista suomalaisuuden ydinkokemuksista ja kansallisista myyteistä. Tyylilaji on jonkinlainen spekulatiivinen satiiri, jossa todelliset ilmiöt ja epäkohdat saavat unenomaista kohtelua. Ja kaikkien novellien päähenkilöitä esittävät Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Tuo sekametelisoppa on sen verran rikas, että novellikokoelma on juuri oikea valinta. Yhtenä pitkänä tarinana jokin häiritsevä tyylivalinta olisi voinut vesittää koko kirjaa, mutta nyt Lehtimaja pääsee kokeilemaan viitekehyksen sisällä revittelyä useaan otteeseen. Lopputulos on vähintäänkin kiehtova.

Novellien tunnelma on jatkuvasti hieman härö. Siinä Suomi-Filmi-tunnelma sekoittuu nykymaailman ilmiöihin ja niiden kritiikkiin, ja heitetäänpä mukaan satunnaisia intertekstuaalisuuksiakin. Novellien aiheet ovat sellaisia suomalaisia instituutioita kuin vaikkapa peruskoulu, puhdas vesi tai metsä. Alkuasetelma on novelleissa usein kirkasotsainen tai viaton, mutta tunnelma kääntyy nopeasti jollain tapaa synkäksi tai kyyniseksi. Todellisuudesta irtautuminen on usein novelleissa tilanteen lopullinen kärjistyminen, johon liittyy tunne jostain peruuttamattomasta. Onko suomalainen luonto tai identiteetti kadotettu lopullisesti, ainakin verrattuna menneisyyden ideaaleihin, tai oliko sellaista koskaan olemassakaan? Onko kaikki nostalgia värittynyttä kaipuuta aikaan, jolloin meidän ei tarvinnut huomioida heikompiamme vaan saatoimme rakentaa maailman tukemaan siinä jo valmiiksi helposti pärjääviä?

Kuten todettua, osa novelleista onnistuu pointtinsa terävöittämisessä toisia paremmin. Joissain tapauksissa tuntuu siltä, että pieneen sivumäärään halutaan mahduttaa niin monta risteävää teemaa, että lopulta käteen jää vain epävarmuus siitä, saatiinko mistään niistä lopulta sanottua mitään. Toisissa tapauksissa Lehtimajan ovela nykyajan ja menneisyyden peilaaminen onnistuu lohkaisemaan aiheestaan jotain hyvinkin nasevaa. En kuitenkaan halua lähteä listaamaan sitä, mitkä novellit itseäni miellyttivät ja mitkä eivät, sillä Muodonmuutoksia on myös siinä määrin taidesarjakuva, että se on erittäin avoin eri tulkinnoille. Luulen, että eri lukijoille merkityksellisiksi voivat muodostua kokoelmasta hyvinkin eri kohdat.

Yksi, mitä voi kuitenkin kiistatta kehua, ovat novellien vanhojen elokuvajulisteiden henkeen tehdyt ”kansikuvat”. Ne tavoittavat upeasti esikuvansa tunnelman olematta tympeitä kopioita. Niiden kautta myös muutoin välillä hieman etäiseksi jäävä idea Ansan ja Taunon hyödyntämisestä henkilöhahmoissa pysyy relevanttina. Välillä sarjakuvat ovat sen verran metatasoilla, kun näyttelijät puhuvat novelleissa esittämistään hahmoista, että itse asiasta etääntyminen käy omaan makuuni hieman liian pitkällä. Tästä syystä välijulisteet ovat erinomaisia tunnelman uudelleenkalibroijia.

Ehkä on siis sanottava jotain sen suuntaista, että Muodonmuutoksia ei ole napakymppi, mutta rohkeat taideavaukset harvoin sitä ovatkaan. Jos se olisi, niin jotain olisi tehty liian varman päälle. Joka tapauksessa kirja saa minut kiinnostumaan Lissu Lehtimajan sarjakuvista entistä enemmän. Jos tehdään sarjakuvia, jollaisia ei muista aiemmin nähneensä tai joita on vaikea verrata mihinkään muuhun, niin ollaan ehdottomasti lukemisen arvoisen tavaran äärellä. Arvostan ja fiilistelen!

Arvosana: 78/100

Muodonmuutoksia
Lissu Lehtimaja, käsikirjoitus ja kuvitus
112 sivua
Rosebud / Umpihanki
Hinta Suomessa 19 €

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s