Arvio: The Complete Crepax vol. 4 – Private Life

Tiedän, että yleensä jatko-osista kirjoittaminen on lukijamäärällinen itsemurha, varsinkin kun puhutaan jostain suht pienen piirin diggailemasta asiasta, kuten Guido Crepaxin kootuista Suomessa. En kuitenkaan suurin surminkaan lopettaisi osien seuraamista ja niistä kirjoittamista, sillä esimerkiksi Crepaxin kaltaisen megatuotannon kohdalla eri teemojen ympärille kootuista volyymeistä saa aina uusia näkökulmia ja oivalluksia. Toki Crepaxin pariin palataan samojen asioiden perässä kuin aiemminkin: mahtava retrotyyli, kiehtova BDSM-vetoinen erotiikka ja elokuvamainen moderni tarinankerronnan ote. Tässä nelosvolyymissä, nimeltään Private Life, painopiste oli kuitenkin täysin eri kuin aiemmin. Seksifantasioiden polttoainetta oli tarjolla paljon vähemmän, ja yleisten elämäfantasioiden vuorostaan paljon enemmän. Private Life on Valentina-tarinoiden kannalta erittäin yllättävä, ja hämmentävän viehättävä paketti.

Nimensä mukaisesti tämän kirjan keskiössä ovat pienemmät, yksityiselämään liittyvät tarinat Crepaxin päähahmon, Valentina Rossellin vaiheissa. Siinä missä edellisvolyymien tarinat ovat olleet lennokkaita seikkailuja tai hämmentävän huuruisia psykedeliahyökkäyksiä, Private Lifessä puhutaan ihmissuhteista, perheestä ja matkailusta. Toki tarinoissa on myös jännitteitä, kuten roistoja, macguffineita ja pari selittämätöntä yliluonnollisuutta. Silti eniten tilaa saavat Valentinan ihmissuhteet hänen pääkumppaniinsa Philip Rembrandtiin ja muihin rakastajiin ja Mattia-pojan syntymä ja lapsuus. Kirja täyttää monia aukkoja, joita edellisten osien tarinoihin on jäänyt. Fantagraphicsin päätös koostaa kirjat teemakokonaisuuksiin eikä kronologiaan tekee ensikertalaisen lukemisesta tilkkasen kinkkistä. Kun Crepaxin tyyli jo muutenkin on melkoisen kaoottinen ja freejazzmainen, tekee aikajanapoukkoilu mukana pysymisestä välillä melkoisen tempun. Private Life täyttää monia aukkoja aiempien kirjojen tarinoista, mutta on yksinään tarinan juoksutuksen kannalta epäkiitollinen. Itse olisin toivoinut ainakin Valentina-tarinoiden julkaisemisesta Fantagraphicsilta erilaista ratkaisua.

Poliisilla myös erinomainen repla tässä

Toisaalta, tällaisten tietynlaisten välitarinoiden (vaikka mukana on esimerkiksi Valentinan ensiesiintyminen) kokoaminen sallii lukijan keskittyä tekemään tuotannosta toisenlaisia havaintoja. Kuten esimerkiksi sen, että Crepaxin tarinoiden juonet ovat aivan uskomattoman hölmöjä. Alkupuolen supersankari-/agenttiseikkailut ovat todella pakotettuja, ja ainoa pointti on päästä piirtämään Crepaxin lempiasioita, kuten naisia, autoja, juhlia ja kaupunkeja. 60-70-lukulainen moderni Italia, siistit vasemmistokulttuuripiirit, jazzin ja klassisen musiiikin säestämät intellektuellit keskustelut kauniiden ihmisten kesken, vapaa seksi. Siinä missä Call Me by Your Name on nykyhipsterin fantasiamaailma, on Valentina-tarinoiden vastaava sitä tuon ajan hipstereille. Ja oikeastaan myös minulle. Ottaisin Crepaxin Italian Luca Guadagninon Italian sijaan milloin vain. Oli hauskaa uppoutua vaihteeksi Crepaxin eroottisten fantasioiden sijaan muunlaisiin fantasioihin!

Voi hyvä luoja ollapa tuolla

Toki siis erotiikkaakin on tarjolla. Se on vain lähempänä klassista pehmopornoa kuin Crepaxin tavaramerkkikahleita ja -köysiä. Mielenkiintoisesti yhdeksi kirjan kohokohdaksi ja eroottisimmaksi tarinaksi nousee erittäin happoinen Valentinan ja Philipiin vauvan syntymäkertomus. Synnytyksen tunnetiloja ja ajatuksia kuvataan niin luovien mutkien kautta, että mukaan on liitetty jopa lautapelilauta helpottamaan tarinan seuraamista. Toisessa esiinnousijatarinassa Valentinan mummo kohtaa nuoruudessaan kovasti Corto Maltesen oloisen ja näköisen merikapteenin. Vaikka Crepaxin tarinat eivät ole mitään huumoria, on erittäin hauska huomata tekijän irrottelevan silloin tällöin. Jonkin verran muitakin tribuutteja on mukana, ihan vain ettei sivujen maaninen tapittaminen vähenisi.

Crepaxin kuvitus on nimittäin hämmentävällä tavalla epätasaista. Kun hän saa kompositionsa ja kuvakulmansa kohdalleen, materiaali on kuin parempaa ja mielenkiintoisempaa Felliniä. Jälleen kerran päädyin ottamaan jotain kymmenen kuvaa kirjan sivuilta, kun en vain malttanut lopettaa. Toisaalta, jos tarjolla on paljon toimintaa tai ylipäätään dialogia hahmojen välillä, ruutujen määrä, rytmitys ja silkka kama sivuilla voivat lähteä aivan lapasesta. Crepaxin raskaimpien aukeamien tahkoaminen voi välillä testata motivaatiota, etenkin jos meneillään on jokin harvinaisen turha täytejuoni. Nämä ovat mielestäni aikamoisen puhtaasti sarjakuvia, joita luetaan siksi, miltä ne näyttävät. Toki Crepaxin edistyksellisyys teemoissa on edelleen kiistatonta, mutta samaan aikaan nykynäkökulmasta harvinaisen yksisilmäistä. Valentina ikääntyy kirjan aikana 20 vuotta ja synnyttää lapsen, mutta hänen kroppansa ei kyllä ikäänny minuuttiakaan. Male gaze on tosiasia kirjan jokaisella sivulla. Sentään seksikohtauksen subina nähdään vaihteeksi välillä mieshahmokin

Tässäpä esimerkit peräkkäin aika raskaasta ja totaalisen herkullisesta pätkästä

Joka tapauksessa Private Life on todella mielenkiintoinen lisäys Crepax-kokoelmaan. Tästä en kuitenkaan aloittaisi, vaan taustalle on hyvä tuntea aiemmissa volyymeissä esiteltyä rankempaa Crepaxia. Nämä seesteiset tarinat ja taustoittavat fiilistelyt rikastuttavat Valentinan maailmaa, mutta yksinään ne olisivat varmaan vähän kuin kanelisokerin syöminen ilman riisipuuroa. Mutta kyllähän sitä oli taas mukava vaan käännellä aukeamia ja imeä itseensä tätä kauneutta, jota Crepax niin lahjakkaasti tuottaa.

Arvion lopussa vielä kaksikko herkullisia kuvia, kuten tämä Mustanaamio-sivu keskellä jotain tarinaa!

Arvosana: 75/100

The Complete Crepax vol. 4 – Private Life
Guido Crepax, käsikirjoitus ja kuvitus
424 sivua
Fantagraphics
Hinta Suomessa 56-94 €

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s