
Vielä yksi maistiainen jo ainakin minuun vaikutuksen tehneestä verkkosarjiskustantamo Queerwebcomic.comin katalogista. Edelliset pari näytettä ovat olleet hyvin erilaisia ja ehdottoman kiinnostavia esimerkkejä siitä, millaista moderni, omaehtoinen sarjakuva nykypäivänä on. Tämänkertainen teos esittelee jälleen uusia puolia, niin kustantamon materiaalista kuin tekijästään H-P Lehkosestakin. Edellinen blogissa käsitelty Lehkonen oli yleissävyltään kevyt, joskin informatiivinen Not #Zerowaste. Tällä kertaa ollaan huomattavasti henkilökohtaisempien ja raskaampien teemojen äärellä, kun Lehkonen käy läpi toipumisprosessiaan manipuloivan ja hyväksikäyttävän parisuhteen jälkeen. I Survived Him ei ole mitaltaan valtava, mutta reiluun kolmeenkymmeneen sivuun mahtuu todella paljon painavaa asiaa siitä, millaista on rakentaa identiteettiään, itseään ja elämäänsä uudelleen sen jälkeen, kun joku toinen on tietoisesti sitä ensin vuosikausia romuttanut. Sarjakuvan näkökulma on kivan maanläheinen ja erittäin rikkonaisesta ja rikkovasta aiheesta muodostuu eheä, pieni sarjakuva.
Kirjan tärkein linjaus tehdään heti alussa, kun Lehkonen ilmoittaa, että tässä sarjakuvassa ei käsitellä suhteen hyväksikäyttöä ja traumaattisia kokemuksia, sillä niistä ei juuri nyt ole hyötyä kenellekään. Se, mitä suhteessa on tapahtunut, ei ole tarinan kannalta olennaista. Olennaista on se, miten kirjan nimeenkin kuuluva selviytyminen tapahtuu. Kirja alkaa suhteen päättymisestä ja päätöksestä tehdä kaikki voitava parantumisen eteen. Sen jälkeen alkaa työ. Lehkonen käy läpi kaikkia niitä asioita, jotka vanhasta elämästä on korjattava, jotta tuleva elämä voisi olla mahdollisimman ehjää. Sävy on hyvin konkreettinen ja arkinen, mikä on raskaalle aiheelle tervetullutta. Usein ohjeet kuten ”korvaa vanhoja rutiineja uusilla” voivat tuntua aivan valtavilta ja abstrakteilta, mutta Lehkosen esimerkkien kautta ne muuttuvat hyvin käsiteltävän kokoisiksi. Kyseessä ei ole mikään ohjekirja, mutta omien kokemusten ja tuntemusten dokumentoinnin kautta vinkkejäkin saa.
Tästä ehkä kumpuaa (näin kahden sarjakuvan ja Twitter-seuraamisen perusteella hankitulla valtavalla tuntemuksella) Lehkosen sarjakuvien yksi suuremmista teemoista, eli utilitaristinen näkökulma. Sama ei välttämättä koske tekijän puhtaan fiktiivisiä töitä (niihin pitäisi tutustua erikseen), mutta ainakin näitä, ja Lehkosen toista sarjakuvatyötä, koulutusten ja oppimateriaalien tuottamista, yhdistää halu jakaa kokemuksia ja valtaa ihmisille, jotka niitä tarvitsevat. Aihepiiri voi olla kierrätys, tunnetyö tai sarjakuvantekijän ammatin oppiminen. Ja sattumalta toisten auttaminen ja sen hyvää tekevät vaikutukset on myös yksi I Survived Himin käsittelemistä teemoista. Sarjakuva tekee hyvää työtä yhdistäessään aiheen siloittelemattomana kuitenkin toiveikkaaseen pohjasävyyn. Kaikki tämä tapahtuu myös realistisesti, eikä mukana ole amerikkalaista täydellisen pelastuksen narratiivia, johon monet vastaavat kertomukset kompastuvat. Virheettömän tarinan kertominen kun antaa herkästi sen kuvan, että ilman virheettömyyttä paraneminen ei onnistu, ja se on aika vaarallinen viesti välitettäväksi heille, jotka ongelmien kanssa kamppailevat. Tässä mielessä I Survived Himin teesi tasaisesta, jatkuvasta työstä on erittäin tervetullut.
Hoksasin, että Lehkosen sarjakuvista tulee mieleen Julma-Henrin musiikkituotanto. Olen aiemminkin viitannut Henriin, ja viittaan varmaan tulevaisuudessakin, sillä Henri on visionääri, joka teki työtä syrjäytymisen estämiseksi ja yksilöiden auttamiseksi jo silloin kun sillä ei ollut vielä valtakunnallisen keskustelunaiheen asemaa. Ja silti, viimeksi juhannuksena kun laitoin soittolistalle Henri-klassikon, niin seurue tuijotti tyhmänä kuin Ö aapisen nurkassa. Rikollista. Mutta harhaudun aiheesta. Tarkoitan Henri-vertauksella tässä tapauksessa sitä, että pyritään tavoittamaan oman yhteisön jäseniä tärkeillä viesteillä niissä kanavissa, joissa itsellä on ääntä ja joissa oman yhteisön jäsenet ovat kuulolla. I Survived Him on sekä päiväkirja, asian henkilökohtaista käsittelyä että tietynlainen julistus sille, että toksisten ihmissuhteiden uhrit eivät ole yksin ja pohjalta on mahdollista nousta.
Visuaalisesti I Survived Him on suurelta osin ns. perussuoritus, mutta Lehkonen asettelee sivuille muutaman erittäin vaikuttavan aksentin. Kohdat, joissa tunnereaktio on erityisen voimakas, joko negatiivinen tai positiivinen, osataan alleviivata tarinassa juuri oikein. Suurimman osan ajasta kuvitus on kerrontakeino, jonka voisi korvata muullakin metodilla, mutta näissä tunneaksenteissa valinnat ovat ainoita oikeita. Kokonaisuutena I Survived Him on oikein onnistunut, joskin lyhyt sarjakuva. Raskaiden aiheiden kanssa on tottunut siihen, että niitä tongitaan ja tutkitaan joka kantilta pitkään ja hartaasti. Niihin verrattuna I Survived Him voi tuntua jopa kevyeltä, vaikka se ei sitä ole. Siihen on vain valittu selkeä näkökulma ja tiivis rakenne, joiden kautta tarvittavat asiat tulevat esitettyä ilman turhaa kompleksisuutta. Lisäksi narratiivi rakentuu kirjassa upeasti ja lopetus on aidosti hyvin kaunis ilman turhaa yrittämistä. Hyvää tavaraa, jälleen.
Arvosana: 81/100
I Survived Him
H-P Lehkonen, käsikirjoitus ja kuvitus
40 sivua
DigiComix
Hinta Suomessa alkaen 7 € (vapaaehtoisesti korkeampi)
Sarjakuva kaupan: