Arvio: Stargazing – Aitoa ja koskettavaa koko perheen sarjakuvaa

Stargazing_kansi

Tästähän muodostuu vahingossa ihan tällainen minisarja: viime viikolla ihasteltiin 2019 MVP -Ezra Claytan Danielsin uutta tuotosta, tällä viikolla vuorossa on toinen viime vuonna rytinällä esiin astunut tekijä, Jen Wang. Myös hän marssi 2019 sydämeeni suoraan sanottuna ihastuttavalla The Prince and The Dressmaker -sadulla. Koska fiksut sarjakuvantekijät takovat silloin kun rauta on kuumaa ja inspiraatio on kohdillaan, Wang julkaisi seuraavan romaaninsa jo heti seuraavana vuonna. Stargazing on maanläheinen, autofiktiivinen kertomus kahden nuoren ystävyydestä. Tietyllä tavalla se menisi jopa lastensarjakuvasta, sillä tarina on hyvin lämminhenkinen ja ei liian stressaava. Toisaalta Wangin tavaramerkki on kyetä käsittelemään erittäin isoja ja tärkeitä kysymyksiä turvallisesti ja kannustavasti, ja siksi Stargazing on erittäin antoisaa luettavaa ihan minkä ikäiselle tahansa. Vaikka prinsessoista ja linnoista on siirrytty lähiöön ja perusperheeseen, tunnistaa tarinan ilmiselväksi Wangin teokseksi. Jälleen silmäkulmat ovat kirjan lopussa kosteina ja elämä tuntuu hetken hiukkasen kauniimmalta. Stargazing osoittaa, että Jen Wang on erittäin hyvä siinä, mitä hän tekee, ja maailma kaipaa sitä lisää.

Stargazing_sivu4

Stargazingin päähenkilö on kiinalais-amerikkalaisen perheen teini-ikää lähestyvä tytär Christine, joka on kohtelias, ahkera, tunnollinen ja muita sen tapaisia asioita. Hänen naapurikseen muuttaa samanikäinen Moon, joka on monella tapaa Christinen vastakohta, eli spontaani, räiskyvä, peloton ja sen tapaisia asioita. Tässä kohtaa asetelma kuulostaa melkoiselta kliseepallolta, mutta kyseessä ei onneksi ole perinteinen ”ennakkoluulot pelottavat mutta lopulta meillä onkin paljon yhteistä” -tarina. Christine ja Moon nimittäin löytävät yhteisen sävelen nopeasti ja tarina ei jää junnaamaan niille kaikkein poljetuimmille poluille. Jännitteet tarinaan syntyvät molempien taustalla vaikuttavan kiinalaisen kulttuurin törmäämisestä länsimaisen kanssa, orastavan murrosiän epävarmuuksista sekä toiveiden ja odotusten välisestä ristiriidasta. Tärkeintä kirjassa ovat kuitenkin Christinen ja Moonin persoonallisuudet, jotka on rakennettu huolella tekijän omasta historiasta ammentaen. Stargazing on osoitus siitä, että rakkaudella ja taidolla rakennetut hahmot kannattelevat tarinaa riippumatta siitä, mihin suuntaan sen haluaa viedä.

Stargazing_sivu2

Rakkautta sarjakuvasta tuntuukin löytyvän. Usein sekä Christine että Moon puhuvat sisäisestä maailmastaan ja tunteistaan niin kauniisti, että lukiessa tuppaa herkistymään. Tuntuu siltä, että Wang tekee itselleen todella merkityksellistä työtä, sillä aito tunnelataus välittyy sivuilta useita kertoja poikkeuksellisen hienosti. Tämä ei tokikaan ole tekijän tuntien yllätys, mutta Stargazing vahvistaa Wangin asemaa yhtenä modernin sarjakuvan tiennäyttäjistä. Hän on toistuvasti osoitus siitä, että on mahdollista osoittaa kunnianhimoa, taidokkuutta ja syvää näkemyksellisyyttä ihan yhtä lailla kuin myötätuntoa, herkkyyttä ja turvallisuutta. Olisi tosi vaikea kuvitella Wangin teoksen olevan millään muotoa ahdistava tai epämiellyttäviä tunteita herättävä, ja silti niiden lukemisesta saa ihan yhtä paljon kuin ”aikuisempien” sarjakuvien parista. Tämä ei toki ole YA-kirjallisuuden harrastajille mikään tuntematon tilanne, mutta en haluaisi myöskään kategorisoida Wangia puhtaaksi YA-tekijäksi. Hänen päähenkilönsä ovat lukemissani teoksissa olleet nuoria, mutta tarinoiden teemat silti täysin universaaleja. Toisaalta, niin kai ne suurimmassa osassa kirjallisuutta ovat, että en sitten tiedä onko tämä hiusten halkomista. Joka tapauksessa, ihan kaikille tekisi hyvää lukea Jen Wangin sarjakuvia.

Stargazing_sivu6

Stargazingin myötä ryhdyin myös miettimään, olisiko autofiktio ratkaisu minua pitkään piinanneeseen omaelämäkertauupumukseen. Kuten saatatte muistaa, itsestään kirjoittaminen ei ole lähtökohtaisesti mikään lempijuttuni, mutta vaikka Stargazing ammentaa vahvasti Wangin omista taustoista, se ei lainkaan tökkinyt minua samalla tavalla kuin moni muu teos. Wang tuo itsestään sarjakuvaan paitsi kiinalais-amerikkalaisen kulttuurikokemuksensa, myös tarinan isoimman käänteen (jonka jätän tässä spoilaamatta). Toki tässä on suurelta osin kyse myös tekijän kerrontatyylistä: Wangin tapa esittää asiat vetoaa minuun monella tapaa, mikä saattaa osaltaan aiheuttaa sen, ettei omaelämäkerrallisuuskaan häiritse. Mutta silti autofiktiivisyys silkan omaelämäkerrallisuuden sijaan tuntuu tuoreemmalta ratkaisulta, joka sallii tekijän maustaa omia kokemuksiaan tarinallisesti vetävämpään muotoon. Kun ei ole jumissa omien kokemustensa kanssa, saa niistä enemmän irti myös lukijoille.

Stargazing_sivu5

Mietin kovasti Stargazingia lukiessani, minkä ikäisille se soveltuu. Tarina on periaatteessa sellainen, että sen voisi kertoa jo suht pienillekin lapsille. Toisaalta kirjassa on tunnelatausta ja painoa, joka tuntui ihan näin aikuisellakin iällä vaikuttavalta, joten epäröin kirjan suosittelua lapsille varauksetta. Mutta ehkäpä Stargazing on samantyylinen taidonnäyte kuin vaikkapa Inside Out. Negatiivisten tai vaikeiden tunteiden käsittelyä ei tarvitse vältellä, kun sen tekee taiten. Stargazing esittää asiansa ketään aliarvioimatta mutta sekä hahmoja että lukijaa kunnioittaen. Sellaisesta lähtökohdasta lapsetkin voivat hyvin nauttia sen tarinasta. Tosin tämä koko ikäsopivuushomma on tosi paljon oman osaamiseni ulkopuolella, että älkää ottako näitä arvailuja kovin vakavasti. Yhtä kaikki, Stargazingille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus, sillä tällaisia sarjakuvia lukevista ihmisistä tulee varmasti tulevaisuudessa taas hieman parempia ystäviä, perheenjäseniä ja läheisiä. Eheyttävää tavaraa.

Stargazing_sivu3

Arvosana: 83/100

Stargazing
Jen Wang, käsikirjoitus ja kuvitus
224 sivua
St. Martin’s Press
Hinta Suomessa n. 15 €

Stargazing_sivu1

Sarjakuva kaupan:

Adlibris

3 vastausta artikkeliin “Arvio: Stargazing – Aitoa ja koskettavaa koko perheen sarjakuvaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s