Arvio: Aivan helmiä zinejä sarjisfestareilta – Bull / Jeesus tulee, oletko valmis?

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_kansi

Kuten olen useaan otteeseen korostanut, niin käsitykseni ja tuntemukseni suomalaisesta sarjisskenestä ei ole erityisen syvää. Esimerkiksi zine-kulttuuri on monelta osin itselleni hyvin vierasta, enkä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla vieraillessanikaan osannut muuta kuin lähinnä kävellä zine-osastojen läpi tyhjä katse kasvoillani. Onneksi saan aina silloin tällöin apua, ja jälkikäteen minulle tarjottiin luettaviksi paria sarjisfestareille tehtyä zineä. Teokset Bull ja Jeesus tulee, oletko valmis? esiteltiin niin vetoavilla synopsiksilla, että lukeminen oli no-brainer. Ja olenpa tyytyväinen, että joku minua tähänkin kulttuuriin päin päätti sysäistä, nimittäin ainakin nämä zinet olivat ehdottomasti lukemisen väärtejä. Ilahduttava yhdistelmä huolettomuutta ja ajatuksella ja sydämellä tehtyä sarjakuvaa.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu7

Synopsis nro 1: [Bull] kertoo Bull Mentulan niskasta. Noniin, mitäpä sitä sitten enempiä kyselemään. Tuossahan on pihviä sarjakuvalle jo kilokaupalla. Molemmissa zineissä alakulttuurit ovat luonnollisesti edustettuina. Bull saa inspiraationsa Juice Normaali -yhtyeen modernista klassikosta Tuokaa minulle Bull Mentulan pää. Hiukan fanaattiselta vaikuttava fani Keijo Punkkari ottaa biisin sanoman kirjaimellisesti ja lähtee leikkaamaan Bullilta päätä. Hän, tai kukaan muukaan, ei valitettavasti ole hoksannut, että pään irtoaminen vapauttaa oman tietoisuutensa kehittäneen niskan. Niska päättää irtautua (myös itsenäisesti toimivasta) päättömästä ruumista. Hommat eskaloituvat melko apokalyptiselle tasolle, kun tuhoa levittävä ruumis ja voimiaan keräävä / armeijaa rakentava niska kulkevat tahoillaan kohti vääjäämätöntä välienselvittelyä. Bullille on ilmeisesti tiedossa jatkoa vielä parin numeron verran, vaikka panokset menevät jo tässä ensiosassa Matrix Revolutions -luokkaan. Miten maailma selviää Bull Mentulan jakautumisesta? Onko Bullilla enää saumaa kasata itseään? Tekeekö pää vielä paluun? En tiedä, mutta haluan totta vie tietää.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu4

Synopsis nro 2: [Jeesus tulee, oletko valmis?] on hiukan raamatullinen skeittausjutska. Näitä molempia synopsiksia yhdistää se, että ne kertovat sarjiksista kaiken, ja samalla eivät oikeasti mitään. Sarjakuvassa skeitti on artifakteista ja akteista jumalaisin, jota jo Aatami ja Eeva ovat paratiisisa kurittaneet. Skeitistä tykkäävät kaikki Saatanaa myöten, mutta jossain kohtaa skeittaus joutuu fundamentalistien keppihevoseksi ja hommasta lähtee maku. Silloin vanha vihtahousu on tosiuskovaisten tukena, kun fariseusten väärät skeittiopit pitää häätää suoraan käärmetarhaan, johon ne kuuluvatkin. Lehden aikana ehditään kertomaan tällaista kronologista, juonellista tarinaa, mutta myös tulkinnallisempaa, teologis-filosofista pohdintaa. Koko ajan ei voi olla varma, lukeeko tässä nyt vahvaa visiota vai silkkaa perseilyä, mutta kuten aiemminkin on todettu, se on oma henkilökohtainen sweet spotini. En siis valita, päinvastoin.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu8

Molemmat zinet ovat päällisin puolin erittäin huolella tehtyjä. Jopa paperi on hyvin laadukasta ja painojälki pääsee sillä oikeuksiinsa. Visuaalinen tyyli on huolella mietitty, ja vaikka osa henkilöhahmoista näyttää silloin tällöin hieman vasurilla sutaistuilta, on kokonaisvaikutelma kaikkea paitsi puolivillaista. Jotenkin minä kuvittelin, että zineihin kuuluu sellainen nuhainen DIY-meininki, mutta tässä on kyllä toteutus ihan viimeisen päälle. Se ei toki tarkoita, etteikö punkkia lehdestä löytyisi, mutta se on enemmän siinä, miten tarinoita on kasattu, asioita yhdistelty ja ilmaisussa rienattu. Kaikin puolin nämä kaksi lehteä ovat vakuuttavia taidonnäytteitä. Jos tekijä on tempaissut ne kasaan ”sarjisfestareita varten”, kuten itse asian ilmaisi, niin aika vaivattomasti syntyy aika hyvää tavaraa.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu3

Niin, ehkä olennaisin osa  näiden zinejen punk-ideologiaa on se, että lehdistä on tosi vaikea nostaa mitään tai ketään jalustalle. Niillä ei ollut edes nimiä ennen kuin kysyin, voinko kutsua niitä näin, jotta arvostelun kirjoittaminen onnistuu. Sama koskee tekijää, joka koki ettei häntä tarvitse nimeltä arviossa sen kummemmin mainita. Ei kai siinä, ei sitten mainita. Taide kyllä puhuu puolestaan. Muutenkin nämä saattavat olla Hyllyyn historian epäkaupallisimpia sarjiksia, sillä niitä ei oikeastaan voi ostaa mistään, eikä tekijääkään oikein saa seurantaan. Ainoa vaihtoehto meille kiinnostuneille on laittaa joku Google Alert seuraamaan nettiä avainsanoilla ”bull mentula niska” ja kelata läpi 10 000 rahkapäivitystä toivoen, että jostain löytyisi maininta Bull-stoorin seuraavista osista. Ehkäpä ne jatko-osat maistuvat vielä makeammilta kun niiden eteen joutuu tekemään vähän duunia. Kuin hämärää c-kasettidemoa metsästäisi.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu6

Joka tapauksessa sekä Bull että Jeesus tulee, oletko valmis? ovat ehdottomasti kulmakarvat kohottavia zinejä. Ehkä JTOV on näistä vielä astetta kiehtovampi, sillä sen visuaalisuus, värikkyys ja huolellisuus tuntuvat oudolla tavalla vastustamattomilta. Muutama sekavampi kohta lehdessä ei jäänyt häiritsemään, sillä tärkeintä oli mielestäni lukiessa tunne, ja se sivuilta välittyi. En tiedä, onko tekijä itse ajatellut tekevänsä jotain abstraktia vertauskuvaa, vai oliko koko homma hänen mielessään ihan selvää pässinlihaa. Jos oli, niin ihan ei maaliin mennyt, mutta pisteet ropisivat silti tilille. Mielestäni molemmat zinet ovat niin selkeästi kuitenkin saman tekijän tyyliä ja saman maailmankuvan manifesteja, että ne voi huoletta arvioida yhdessä. Jos mielenkiinto heräsi ja ette mistään näitä löydä, niin laittakaa viestiä. Lainaan toki kappaleita mieluusti.

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu2

Arvosana: 79/100

Bull / Jeesus tulee, oletko valmis?
N. 30 sivua / zine
Omakustanne
Ei saatavilla juuri nyt

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu5

Bull_JeesusTuleeOletkoValmis_sivu1

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Aivan helmiä zinejä sarjisfestareilta – Bull / Jeesus tulee, oletko valmis?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s