Aijaijai kun maistuu, pitkästä aikaa pääsen laittamaan otsikon ”arvio”-sanan lainausmerkkeihin. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: tarjolla on sen luokan häröilyä, että en tiedä pitäisikö tässä hiljentyä nerouden äärellä vai kirjoitella vain pieruääniä aanelosen verran. R. Sikoryakin verkkosarjakuvasta romaaniksi laajentunut Terms and Conditions on valtavan uniikki yhdistelmä asioita, joista mikään ei ole Sikoryakin omaa tuotosta. Käsikirjoituksena sarjakuvassa toimivat iTunesin käyttöehdot (vuodelta 2015), eikä mitään muuta. Ne ovat ainoa teksti, jota tämä sarjakuva sisältää, ja ne käydään läpi alusta loppuun, ilman selkokielistämistä tai oikomista. Kuvitukseksi Sikoryak on valinnut noin sata klassista sarjakuvasivua, jotka hän on piirtänyt uudelleen ja korvannut jonkun sarjakuvan alkuperäishenkilöistä Steve Jobsilla, joka näissä mitä monipuolisimmissa ympäristöissä seikkailee tykittäen samalla käyttöehtoja pykälä pykälältä. ARE YOU NOT ENTERTAINED?
Aivan ensimmäiseksi joudumme pysähtymään osoittamaan arvostuksemme ja kiitoksemme Yhdysvaltain parodialainsäädännölle, jota ilman tällaiset teokset eivät olisi mahdollisia. Sikoryak tekee Terms and Conditionsin aikana sellaisen läpileikkauksen sarjakuvan historiasta nykypäivään, että moni oppikirjateoskin jää kakkoseksi. Referenssejä on aina vuoden 1905 Pikku Nemosta höyhensaarilla tuoreisiin Sagaan tai Adventure Timeen. Joskus Steve Jobs on tarinoiden sivuhenkilö, joskus päähenkilö, mutta 115 vuoden taiteenlajikaanon ei missään ole turvassa Applen ahnailta lonkeroilta. Terms and Conditions on juuri sillä tavalla sekopäinen sarjis, että lukiessa tulee mieleen yksiä sun toisia taiteellisia tulkintoja ja hypoteesejä siitä, mitä tämä teos haluaa sanoa. Toisaalta joka toisella sivulla epäilee, että koko homma on rykäisty kasaan ihan puhtaasti kakkojen ja kikatusten vuoksi. Samapa tuo kun viihtyy!

Yksi tarkastelutapa tosin kannattaa hylätä saman tien: sarjakuvasivuja ei ole kontekstoitu tekstin kanssa mitenkään. Jos luulee löytävänsä jonkin yhteyden siitä, että nyt kuvataan juuri Steveä Sandmanin Morpheuksena juttelemassa siskolleen Kuolemalla samalla, kun ITunes-käyttöehdot käsittelevät perhetilien käyttöä, niin harhateille menee. Käyttöehdot ovat sellaista jargonia, että ne eivät oikeasti istu mihinkään tarinalliseen kontekstiin. Tämä lähestyminen kannattaa hylätä heti kättelyssä ja keskittyä mielekkäämpiin tulkintoihin. Niitäkin onneksi tulee mieleen tuon tuostakin.
Yksi mielenkiintoinen katsantokulma on nähdä kirja metaforana Applen tai minkä tahansa alustafirman hyökkäyksenä vuosisataisen kulttuurin alueelle. Käyttöehdoissa toistuu monta kertaa, että yrityksellä on oikeus ilman eri hyväksyntää koska tahansa poistaa kaikki materiaali, jota asiakas on itselleen palvelussa haalinut, olipa kyse sitten musiikista tai kirjoista. Me pulliaiset saamme täydentää ekosysteemiä kansikuvilla ja arvioilla, mutta niidenkin oikeudet katoavat meiltä käden käänteessä ja lopulta jäämme tuijottelemaan vain käyttöehtoja ja markkinointiklausuuleja. Toinen tulkinta voisi olla amerikkalaisuuden ydin, johon mahtuu toistasataa vuotta sarjakuvaviihdettä ja kymmeniätuhansia sivuja käyttöehtoja. Oli jo aikakin, että nämä kaksi kohtasivat muodostakseen liiton nykyisessä kuluttamisen utopiassa.
Ja niin edelleen ja niin edelleen. Loppujen lopuksi kyse on siistä, että yksi äijä ajatteli että olisi varmaan ihan hauskaa lätkäistä käyttöehdot sarjikseen ja valikoida matkalle verrokkeja joita mieleen juolahtaa. On hauska huomata, miten tekijän taide taipuu. En tunne Sikoryakin töitä muutoin, mutta jäljen perusteella veikkaisin häntä underground-henkiseksi artistiksi. Kuminaama-jobsit tulevat esiin huomattavasti luonnollisemmin kuin lihaskimput supersankari-jobsit saatika Carl Barks -pastissit. Sikoryakin kankeita ankkoja katsellessa näkee muuten erinomaisen esimerkin Barksin viivan ylivoimaisuudesta, ja siitä miten paljon Ankan sivuille on ladattu taitoa, jota ei aina muista arvostaa.
Sen verran täytyy vielä kuluttajan oikeuksia suojella, että takakansi on amerikkalaiseen tyyliin ladattu täyteen ylistyssanoja, ja vieläpä ihan tunnetuilta auktoriteeteilta. Terms and Conditionsin kutsuminen ”hulvattomaksi” tai ”mahtavan inspiroivaksi” on kyllä aika paksua. Eikä näistä käyttöehdoista vieläkään kyllä mitään helppoa luettavaa tule. Lähinnä T&C auttaa tarjoamaan sen verran häiriöitä keskittymiselle, että tekstit tulee tankattua puolivarkain läpi. Aika vähän niistä edelleenkään päähän jää. Hauska rykäisy tämä on, ja ansaitsee ehdottomasti typerännerokkaiden sarjakuvien hyllyssä paikan, heti siellä Shitty Watchmenin ja Slayerin Repentlessin välissä. Suosittelen näitä kaikkia edelleenkin tutulla tapaa. Ehdottomasti kaikille ja ei kenellekään samaan aikaan. Mutta jos luulet nähneesi kaiken, niin hommaa Terms and Conditions, ja laajenna maailmankuvaasi.
Arvosana: Including but not limited to/100
Terms and Conditions
R. Sikoryak, käsikirjoitus ja kuvitus
108 sivua
Drawn & Quarterly
Hinta Suomessa 17 €
PS. Kirja muuten sisältää listan kaikista sarjakuvista, joihin se viittaa, että ihan yksinään tätä matkaa ei tarvitse käydä. Toki jokainen sarjisnörtti yrittää kärvistellä mahdollisimman pitkälle ilman cheat sheetiä, mutta kuitenkin kun nöyrryt jossain kohtaa, niin sieltä se sitten löytyy. Kerron tämän teille nyt, ettette joudu samaan tilanteeseen kuin minä aikanani lukiessani Ruusun nimeä, jossa vasta kirjan loputtua tajusin, että sieltähän löytyivät käännökset kaikkiin latinankielisiin fraaseihin sekä luostarin kartta. Oli ollut vähän sekavaa luettavaa aika ajoin, joten nykyään tsekkaan viimeiset sivut aina lukemisen alkupuolella.
Sarjakuva kaupan: