Arvio: Saimaannorppamies / Valle ja Palle – KESS-taustaisilla uutuuksilla on sarjiksen suurkuluttajalle vain vähän annettavaa

SaimaannorppamiesValleJaPalle_kansi

Pari kuukautta sitten järkätyiltä Helsingin Sarjakuvafestivaaleilta tarttui mukaan suunniteltujen hankintojen lisäksi myös pari arvostelukappaletta. Keski-Suomen Sarjakuvaseuran tekijöitä oli paikan päällä muutamia, ja sieltä tassuun tarttuivat omakustanteet Saimaannorppamies sekä Valle ja Palle. Tekijöiden nimiin on tullut törmättyä KESSin antologioissa aiemmin, mutta nyt niistä sai toki hieman paremmin otetta. Saimaannorppamies tosin on tyyliltään antologiamainen – nimihahmon ympärille rakennetusta mytologiasta on eri tekijöiden voimin koottu kasa tulkintoja ja pistetty ne yksien kansien väliin. Valle ja Palle puolestaan on puhtaasti kahden tekijän, Ville Rautiaisen ja Antti Arvolan hengentuote. Kumpikin kirja tuntuu lukiessa tietynlaiselta harjoitustyöltä. Viimeistely tai itselle asetettu rima ei vielä ole sillä tasolla, missä sarjakuvaa kannattaisi suurelle yleisölle levittää.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu7
Saimaannorppamies / Juho Hautala

Supersankarin lokalisointi ei ole mitenkään ennenkuulumaton temppu. Suomessa sitä on viimeksi harjoittanut (tietääkseni) Rendel, ja jo huomattavasti aiemmin esimerkiksi Peräsmies. Saimaannorppamies on jotain näiden kahden välistä. Se on selkeästi parodinen, mutta ei samalla tavalla yhteen vitsiin sidottu kuin ilmeisimmät huumorisupersankarit. Tuorein idea hahmon olemuksessa on ns. hyvän mielen elementti, joka tulee luonnonsuojeluaspektista, jota tekijät hyödyntävät kärjistämättä ja vilpittömästi, kuten nykypäivän henkeen kuuluu. Sen ulkopuolella kyse on kuitenkin liiallisesta selittämisestä kärsivä kokoelma tarinoita, joiden punainen lanka näin ulkopuoliselle lukijalle jää etäiseksi.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu6
Saimaannorppamies / Juha-Matti Kinnunen

Saimaannorppamies muistuttaa KESSin antologioita siis monella tapaa: tekijät ovat antologioista tuttuja nimiä ja tyylivaihtelut lyhäristä toiseen yhtä radikaaleja. Toki kokoelma eri tekijöiden tulkintoja samasta aiheesta voi olla myös mielenkiintoinen näkökulma-bouillabaisse, mutta kun hahmot ja asetelma ovat tätä kirjaa varten kehitetyt, eivätkä lukijalle ennestään tutut, ei niille ole oikein perustetta. Sarjiksella täytyisi olla ensin tietty standardiolemus, jotta sitä voisi ryhtyä taivuttelemaan. Kirjan loppupuolella on lyhyt making of -kertomus, jossa Saimaannorppamiehen syntyä KESSin työpajoissa kuvaillaan. Voin uskoa, että mikäli vitsissä on ollut alusta alkaen mukana, sarjiksen toteutustapa voi tuntua ihan perustellulta, mutta ulkopuoliselle lukijalle siinä ei oikein ole pointtia. Antologialta on jotenkin helpompi sulattaa sillisalaattimaisuus ja vaihteleva taso, mutta kun sarjiksella on ihan kunnon nimi ja kantava päähenkilö, niin tekisi mieleni vahvempaa kokonaisuuden hallintaa.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu4
Saimaannorppamies / Lewizkuz

Valle ja Palle on sitten kirjana hieman ehjempi. Kahdesta toheloivasta etsivästä kertovia lyhytkertomuksia löytyy kirjasta useita, mutta tekijäkaksikko pysyy samana ja kertomusten formaatti suht tiukkana. Niin tämä kertomustyyli kuin alkeellinen huumori lähtien aina päähenkilöiden nimistä viittaavat melko nuoreen kohderyhmään. Mikäli muutamat sarjiksesta löytyvät pikkutuhmat vitsit olisi jätetty pois, kutsuisin tätä puhdasveriseksi lastensarjakuvaksi. Lähimmät mieleentulevat verrokit kompasteluhuumorille tulevat Three Stooges – Ahmed Ahne -akselilta. Toki noiden kahden esimerkin välissä on aika paljon spektriä, kun puhutaan kertomusten älykkyydestä, sarkastisuudesta ja monitahoisuudesta, mutta on niissä yhteistäkin. Valle ja Palle asettuu ehdottomasti sinne tuon janan simppelimpään päähän. Tavoitteena on keksiä premissi sekoilulle ja täyttää sivut pääasiassa visuaalisilla gageilla.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu1
Valle ja Palle / Antti Arvola

Tällainen sarjakuva vaatii tuekseen melkoisen notkean kynän, sillä ilman vauhtia ja hullunkurisia ilmeitä jäljelle jää vain ohut käsikirjoitus. Tässä tekijöillä on vielä hieman matkaa. Nyt kuvituksen vetreys on lähempänä Vanhoja Herroja kuin Blacksadia tai Carl Barksin ankkoja. Erityylisessä sarjakuvassa tämä ei olisi niin selkeä puute (ei kankeus Herroissa häiritse, sehän on lähes pakollista), mutta nyt valittu tyylilaji kaipaisi hieman toisenlaista lähestymistä.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu2
Valle ja Palle / Antti Arvola

Vitsi, harmittaa. Ei tunnu kivalta ripittää aloittelevia tekijöitä, jotka ovat selkeästi laittaneet paljon aikaa ja vaivaa teoksiinsa. Nyt vain lukijana minulta meni jotenkin kuppi nurin, enkä yhtään jaksanut ruveta kampaamaan näistä hienojakoisempaa analyysia. Minä en saanut näistä ulkopuolisena katsojana juurikaan mitään irti, ja tekstinkin kirjoittaminen tahmaili kun yritin löytää järkevän tavan muotoilla turhautumiseni sanoiksi ilman, että siitä tulisi ihan epäkiitollinen oksennus. Epärehellistä olisi kuitenkin tyytyä hymistelemään. Tukekaa paikallista sarjakuvaa, mutta on ihan ok myös sanoa, että haluaa lukea hieman valmiimpaa tavaraa.

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu3
Valle ja Palle / Antti Arvola

Arvosanat: Saimaannorppamies 45/100 ja Valle & Palle 40/100

Saimaannorppamies
Juho Hautala, Antti Arvola, Juha-Matti Kinnunen, Juha91, Tiina Jyväkorpi & Lewizkuz – käsikirjoitus ja kuvitus
101 sivua
Omakustanne
Hinta ei tiedossa

SaimaannorppamiesValleJaPalle_sivu5
Saimaannorppamies / Juha91

Valle ja Palle
Ville Rautiainen, käsikirjoitus – Antti Arvola, kuvitus
78 sivua
Omakustanne
Hinta ei tiedossa

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Saimaannorppamies / Valle ja Palle – KESS-taustaisilla uutuuksilla on sarjiksen suurkuluttajalle vain vähän annettavaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s