Arvio: Brazen – Rebel Ladies Who Rocked The World

Brazen_kansi

Yksi tämän kesän valopilkkuja on Twitterissä meneillään oleva Maria Petterssonin sivistysprojekti #historianjännätnaiset. Pettersson esittelee kesän aikana nipun vähän tunnettuja naisia, joiden elämäntarinat ovat toinen toistaan uskomattomampia. Jotkin tähdet ovat asettuneet kosmoksessa kohdalleen jo muutama kuukausi sitten, sillä alkuvuodesta kirjastosta varaamani Brazen – Rebel Ladies Who Rocked The World on täydellinen vastinpari Twitterin tarinoille. Juuri kun ehdin toivomaan, että olisipa tätä materiaalia enemmänkin, niin Brazen kolahti kirjastosta lainattavaksi. Kirjan motiivi on käytännössä tismalleen sama: lyhyitä muutaman sivun kertomuksia naisista, jotka ovat tehneet ihan mitä lystäävät, ja usein muutaneet maailmaa siinä sivussa. Pénélope Bagieun koostama kirja on riemukasta luettavaa. Vaikka se osoittaa, miten perseestä maailma on aina tähän päivään saakka naisille ollut, siinä ei ole yhtäkään surkuttelevaa tarinaa tai ruutua. Brazen on kunnianosoitus ja sotahuuto, osoitus siitä miten paljon maailma on menettänyt kirjoittaessaan tunnettua historiaa yleensä vain yhdestä rajoittuneesta näkökulmasta.

Brazen_sivu7

Brazen on siis todellisiin tapahtumiin pohjautuva tietokirja, jonka kohteet ulottuvat antiikin Kreikan tunnetuimmasta naisgynekologista ja Kiinan toistaiseksi ainoasta naishallitsijasta maailman ensimmäiseen julkisuudessa esiintyneeseen, sukupuolensa korjanneeseen transnaiseen ja 1996 syntyneeseen afganistanilaisräppäriin, joka kertoo maailmalle tyttöjen kotimaassaan kohtaamista vääryyksistä. Ja TORILLEKIN pääsee, sillä käsiteltäväksi on päätynyt myös täysin ansaitusti Tove Jansson! Bagieu aloittaa tarinat aina syntymästä ja päättää ne kuolemaan (paitsi jos kyseinen henkilö on edelleen hengissä, luonnollisesti), mutta siinä välissä tyyli on vapaa. Joskus keskitytään kasvuun ja lapsuuteen, joskus hypätään parissa ruudussa keski-ikään. Fokuksessa on aina se, mikä kustakin naisesta tekee poikkeuksellisen. Tarinoiden mitatkin vaihtelevat. Joskus pihvi on kerrottu jo neljässä sivussa, joskus se vaatii kymmenen. Bagieun projektin kulmakivi on ollut kertoa tarina per viikko, mikä rajoittaa kertomusten mitan suht lyhyeksi ja pitää kerronan muutoin formaatiltaan mutkattomana. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska nyt ollaan luomassa legendaa, ei kikkailemassa muodolla.

Brazen_sivu4

Visuaalisesti Brazen on samaten suoraviivaista ja funktionaalista. 9 paneelin ruutukaavasta ei poiketa kirjan aika kertaakaan (?) ja tyyliä ei turhaan vaihdella. Pääasioita ovat naisten tunnistettavat kasvot ja heidän tekemisensä. Tarinat ovat niin tärkeitä kerrottaviksi, että ymmärrettävyyttä ei riskeerata ruudunkaan vertaa. Jotenkin tarinat hiipivät silti hiljalleen ihon alle. Loppua kohti olin jo silmäkulmat kosteina lähes joka stoorin lopussa, mikä kielinee jotain Bagieun kerronnan painavuudesta. Samankaltaisesti rytmitettyjä tarinoita oppii lukemaan tietyllä poljennolla, ja viimeisen aukeaman käynnistyessä on jo varmaan jossain puolitiedostamattomassa herkkyystilassa, joka sitten johtaa jatkuvaan liikuttumiseen.

Brazen_sivu6

Tässä on varmasti kyllä paljon subjektiivistakin, sillä minulla on heikko kohta hetkiin ja tarinoihin, joissa joku tekee osaamaansa asiaa niin hyvin kuin pystyy, ja onnistuu siinä. Sitä on vaikea kuvailla kovin tarkasti, mutta itken esimerkiksi RuPaul’s Drag Racen huulisynkkataisteluille tuon tuosta, riippumatta osallistujista tai lopputuloksesta. Että ei tämä välttämättä muille mikään tear-jerker-kokemus ole, mutta kovin vaikuttavaksi uskaltaisin väittää joka tapauksessa. Ja jos tarinat eivät vielä pistä pakahtumaan, niin Bagieu tarjoilee jokaisen stoorin jälkeen aukeaman kokoisen, kunkin naisen olemuksen tiivistävän taideteoksen. Niitä ei oikein voi kutsua splasheiksi tai muiksikaan osiksi sarjakuvaa, sillä tyyli on muusta kerronnasta täysin irtonainen. Teokset ovat enemmänkin monumentteja juuri kerrotulle tarinalle, ja niitä voisi vaikka ripustaa seinilleen. Ikään kuin kansikuvia, mutta tarinan jälkeen esitettyinä enemmänkin muistutuksia kaikesta siitä ihailtavasta, mitä juuri sai luettavakseen kuin pelkkiä tunnelmanluojia kansien tapaan.

Brazen_sivu3

Vähän aikaa sitten voivottelin taas vaihteeksi sitä, kuinka vaikea laji onnistunut sarjakuvatietokirja on. Jos jotakuta kismitti valittaminen ilman esimerkkejä paremmista suorituksista, niin tässä sellainen nyt vaihteeksi taas olisi. Bagieu tykittää koko kirjan ajan silkkaa faktaa, toki tietystä näkökulmasta katsottuna, mutta mitenkään tarinoita värittämättä. Kirjan käsittelemästä 30 naisesta olin kuullut etukäteen ehkä kolmesta tai neljästä. Ja tarinoiden perusteella käsitellyt henkilöt eivät kuitenkaan ole mitään marginaalisia tekijöitä. Toki mukana on muutama pienempienkin piirien aiheen harrastaja, mutta suurin osa näistä nimistä olisi varmasti tuttuja peruskoulusta ja lukiosta, jos sukupuoli olisi sikiön kehittymisen arvonnassa osunut toisin. Brazen on siis valtavan opettavainen kirja, jossa on erittäin vahva draamallinen vetovoima. Bagieu kertoo tarinat vastustamattomasti ja johdonmukaisesti. Kirja imee mukanaan tinkimättä lainkaan informaatioarvostaan. Tällä tarkoitan siis, että jokaisesta henkilöstä olisi toki mahdollista kertoa paljon syvemminkin, mutta kun tämän kirjan teema ei ole yksikään yksilö, vaan historian piiloon kirjoittama sukupuoli, niin valittu laajuus ja käsittelytapa on siihen juuri oikea.

Brazen_sivu2

Bagieu onnistuu kertomaan haluamansa tarinan hienosti, ja kirsikkana kakun päällä on hänen itsensä esittely samalla tyylillä kuin hänen esittelemiensä sankareiden. Sitä lukiessaan tulee jälleen valtavan iloiseksi, että joku on näin mainion työn pystynyt ja päässyt tekemään. Tämä kirja on täydellinen lahja ihan miltä tahansa koulutusasteelta valmistuvalle tai esimerkiksi ripille pääsevälle nuorelle. Ja ihan kaikille muille kanssa. Maailma tarvitsee tämänkaltaista tietoa laajemmalti levinneenä, ja on hienoa, että Pénélope Bagieu on omalta osaltaan tätä työtä tekemässä.

Brazen_sivu1

Arvosana: 89/100

Brazen – Rebel Ladies Who Rocked The World
Pénélope Bagieu, käsikirjoitus ja kuvitus
304 sivua
First Second
Hinta Suomessa 22-24 €

Brazen_sivu5

PS. Täytyy valittaa yhden tarinan kohdalla epäjohdonmukaisuudesta. Sisarusten epätodennäköinen rockbändi The Shaggs on kieltämättä uskomaton tarina, mutta mielestäni se ei sovi Brazeniin lainkaan. Tytöt soittivat puhtaasti isänsä käskystä ja eivät missään kohtaa erityisesti nauttineet tekemisestään. Heidän jälkensä on jäänyt elämään nykyajassa, mutta en ymmärrä yhtään, miksi Bagieu on halunnut sisällyttää tämän suht lannistavan tarinan muutoin täynnä elämää ja inspiraatiota olevaan kirjaansa.

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Brazen – Rebel Ladies Who Rocked The World

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s