Arvio: Upgrade Soul – Hillitty scifi paisuu mestariteokseksi

UpgradeSoul_kansi

Upgrade Soul on taas niitä sarjakuvia, joista en ole ihan varma, kuinka paljon kannattaa kertoa etukäteen. Itse avasin kirjan täysin pystymetsästä ja Ezra Claytan Daniels pääsi vetäisemään maton jalkojeni alta aivan täysin. Järisyttävän kova luku oli tämä, ja melko jämäkkää tavaraa saa loppuvuodesta tulla luetuksi, jos Upgrade Soul ei marraskuussa löydä tietään vuoden top-listauksiin. Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään shokkikäänteille tai yllätyksille perustuva kertomus, vaan hyvinkin pienieleinen scifipohdinta ihmisyyden luonteesta, mutta silti askellan varoen kuvaillessani teoksen juonta. Tärkeintä on, että Upgrade Soul on parasta tässä blogissa koskaan luettua scifiä, ja myös yksi parhaista sarjakuvista ylipäätään. Se on samaan aikaan todella huolellinen, pienien yksityiskohtien päälle rakentuva henkilökuvaus ja todella intensiivinen trilleri, jossa paineet tuntuvat jokaista sivua käännettäessä. Että lukemaan tämä, heti! Kaikki!

UpgradeSoul_sivu6

Tämän verran uskallan juonesta paljastaa: ikääntyvä pariskunta Molly ja Hank Nonnar päättävät osallistua uudenlaiseen lääketieteelliseen kokeeseen, jonka tulisi korjata kaikki heidän geneettiset heikkoutensa, iän tuoma rappeuma ja vapauttaa piilevä potentiaali. Kokeen tuloksena onkin henkisesti ja fyysisesti ylivoimaiset versiot molemmista, mutta ei suunnitellusti ja ilman hintaa, tietenkään. Verkosta löytyy kyllä huomattavasti selväsanaisempiakin juonikuvauksia, esimerkiksi kirjan virallinen synopsis. Itse ajattelen kuitenkin, että tämän sarjiksen kohdalla voi olla hyödyllistä lähteä liikkeelle kohtalaisen kylmiltään, joten en nyt ainkaan pakkosyötä teille yksityiskohtaisempaa selostusta. Upgrade Soul pohtii scifin ehkä ikiaikaisinta kysymystä ihmisyyden olemuksesta. Mikä meistä tekee meidät, ja missä kohtaa rosojen poiskiillotus kiillottaa pois myös, paremman sanan puutteessa, sielumme?

UpgradeSoul_sivu5

Upgrade Soulin voi jakaa temaattisesti ja tunnelmallisesti kolmeen nättiin näytökseen, vaikka lukuja siinä onkin paljon enemmän. Ensimmäisessä tunnelma rakennellaan, ja tällöin Claytan Daniels käyttää eniten perinteisiä cliffhangereita. Tarinaa ja taustoja paljastetaan hiljalleen roikottaen lukijaa aina tuolin reunalla vuoroin minkäkin paljastuksen äärellä. Ensimmäinen näytös on kerronnaltaan ja tehokeinoiltaan perinteisin. Se antaa lupauksia suuruudesta, mutta ei vielä nosta Upgrade Soulia täyteen loistoonsa. Toisessa näytöksessä psykologinen painostavuus käännetään kaakkoon ja lukija heitetään kunnolla kirjan mentaaliseen lihamyllyyn. Tiedättekö joissain oikein hyvissä trillereissä sen hetken, kun tarinaan on kasattu niin paljon jännitettä ja ongelmia, ettei ihan enää tiedä miten tästä selvitään, ja sitten kirjoittaja heittää siihen päälle vielä yhden, täysin överin käänteen? Paremman puutteessa ilmiötä voisi kutsua vaikka Infernal Affairs- tai Breaking Bad -efektiksi. Upgrade Soulin toisessa näytöksessä tämä Infernal Affairs -efekti toistuu ainakin pari-kolme kertaa, ja ite olin eka vaan et ei vittu ja sit olin että ei saatana.

UpgradeSoul_sivu7

Kolmannessa näytöksessä kaikki toki sitten kaatuu päälle ja jännitteet puretaan mikä milläkin tavoin. Hetkellisesti Claytan Danielsin ratkaisut tuntuvat jopa hieman helpoilta, mutta lopulta tarina saatetaan päätökseen todella upeasti. Kirjan päätteeksi tuntui siltä, että aina kun epäilin tekijän taitoja, hän pikaisesti osoitti epäilykseni täysin hätiköidyiksi ja aiheettomiksi. Ja noina lyhyinä epäilyksen hetkinäkään en oikeasti missään kohtaa pitänyt kirjaa edes keskitasoisena saatika heikkona, sillä läpi jokaisen näytöksen henkilöhahmot ovat ihan älyttömän hienosti rakennettuja. Upgrade Soul olisi todella kova sarjis pelkästään hahmojensa vuoksi, vaikka juoni olisi kovastikin höttöinen. En edes ihan ymmärrä, missä välissä Claytan Daniels ehti tehdä heistä niin kokonaisia ja niin uskottavia. Kirja ei kärsi minkäänlaisesta selittämisestä tai ekspositiotaakasta, mutta silti tuntuu siltä, että hahmot tuntee lopulta läpikotaisin, ja kaikki heidän tekemisensä ja reaktionsa ovat täysin johdonmukaisia siihen, keitä he ovat. Hahmoja taustoitetaan pieni pala kerrallaan ja kaikki linkittyy kaikkeen niin uskomattoman hienosti, että tekee vain mieli maiskutella sormiaan kun on niin herkullista sarjakuvaa tarjolla.

UpgradeSoul_sivu3

Nämä laatusarjisten tekstit tuppaavat aina menemään ihan silmittömäksi hypettämiseksi. Sitten kun tämän jälkeen lätkäisee jonkin 85-arvosanan, niin tuntuu ihan typerältä. Mutta niinhän se on, että niihin suosikkielementteihinsä sitä haluaa takertua, ja muista puhua sitten vähemmän. Esimerkiksi kuvituksesta minulla on melko vähän sanottavaa. Se on oikein asiallista, mutta se ei ole se, mikä tästä sarjakuvasta teki niin loistavan. Kuvituksen suurimmaksi ansioksi jää, sekin osittain käsikirjoituksen ansiota, yllättävä kehopositiivisuus. Upgrade Soulissa nähdään paljon erilaisia kehoja ja erilaisia ihmisiä, ja fyysisellä ulkomuodolla on myös tarinassa ihan selkeä rooli. Poikkeavaa on, että siihen ei kuulu minkäänlaista hyvä keho – huono keho -vastakkainasettelua, mikä tuntuu yllättävänkin tuoreelta. Kehot ovat muutenkin merkittävä osa kerrontaa, ja niihin Claytan Daniels tuntuu eniten kuvittajana panostavan. Tämä johtaa siihen, että henkeäsalpaavia ruutuja tai toimintajaksoja sarjikseen ei oikeastaan mahdu, mutta eipä niitä kaipaakaan.

UpgradeSoul_sivu1

En ole mikään scifin suurkuluttaja, joten en osaa arvioida, miten tuore Upgrade Soulin konsepti on laajempaan viitekehykseen laitettuna. Voi ihan hyvin olla, että kaunokirjallisuudesta tai tv:n ja elokuvien puolelta vastaavia tarinoita löytyy paljonkin. Sarjakuvien ja kaikenmuotoisen populäärikulttuurin suurkuluttaja kuitenkin olen, joten voin väittää, että näin taidokkaasti kerrottuna tätä tarinaa ei ihan hevillä löydä, oli formaatti mikä tahansa. En tiedä, miten pitkään Claytan Daniels on tätä tarinaa haudutellut, mutta se on niin huolellinen kokonaisuus, että voin kuvitella sen muhineen hänessä hyvän aikaa ennen paperille manifestoitumista. On se vaan mukavaa todistaa, kuinka joku tekee näin hyvää ja huolellista työtä. Upgrade Soul on semmoinen sarjis, joka sopisi Juhla Mokka -mainokseen.

UpgradeSoul_sivu4

Arvosana: 90/100

Upgrade Soul
Ezra Claytan Daniels, käsikirjoitus ja kuvitus
272 sivua
Lion Forge
Hinta Suomessa n. 22 €

Sarjakuva kaupan:

Adlibris

4 vastausta artikkeliin “Arvio: Upgrade Soul – Hillitty scifi paisuu mestariteokseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s