Filosofia aloittelijoille on suomennoksena tuore, mutta mistään untuvikosta ei muuten ole kyse. Richard Osbornen käsikirjoittama ja Ralph Edneyn kuvittama tuhti sukellus länsimaisen filosofian historiaan ja kehitykseen on ilmestynyt englanniksi alun perin jo 1992. Se kuuluu erinäisiä ilmiöitä kansantajuisesti selittävään For Beginners -sarjaan, jonka osilla on nimensä lisäksi hyvin vähän yhteistä. Tarkoitus on tuoda yleissivistäviä, joskus vaikeatajuisina pidettyjä aiheita sarjakuvamuodossa lähemmäs kansanihmisiä. Rehellisesti sanottuna hyvin vähän yhteistä on myös tällä teokselle ja sarjakuvagenrellä. En missään nimessä halua profiloitua sarjispuristiksi, mutta silti minusta on vähän huijausta kutsua pääosin kuvitettua tietokirjaa sarjakuvaksi. Filosofia aloittelijoille sisältää muutaman sarjakuvaksi laskettavan pätkän ja muutoin sen ansiot teoksena ovat mielestäni selvät ja myönnettävät, mutta sarjiksena se ei ole kummoinen. Filosofia aloittelijoille runtaa lukijan aivopalloon 180 sivussa melkoisen määrän tietoa. Se on kansantajuinen, mutta ei silti aliarvioi lukijaansa. En ole filosofiaa niin paljon lukenut, että voisin arvioida tekijöiden tulkintoja ja valintoja aihepiirien ja käsiteltävien henkilöiden suhteen. Tällaiselle yleissivistystä arvostavalle perustallukalle kirja meni kuitenkin ihan täydestä, ja sen luettuani tunsin oloni fiksummaksi kuin ennen.
Filosofia aloittelijoille käy läpi sen verran kunnianhimoisen aikajanan ja määrän materiaalia, että olisi ollut kiehtovaa nähdä sama toteutus puhtaasti sarjakuvana. Kertaus alkaa luonnollisesti antiikin Kreikasta Thaleesta ja Sokrateesta ja päätyy lopulta 1900-luvun merkittäviin koulukuntiin. Tekijät tunnistavat ja mainitsevat myös Lähi- ja Kaukoidän filosofian, mutta ne jäävät tässä kirjassa lähinnä pöytäkirjamerkinnäksi. Kreikkalaisten lisäksi eniten huomiota saavat englantilaiset, saksalaiset ja ranskalaiset ajattelijat. Osbornen määritelmä filosofialle on laaja, mikä on tietysti ymmärrettävää, onhan moni menneisyyden filosofeista ollut monialainen nero, jonka tekemisiä esimerkiksi luonnontieteiden, taiteiden ja filosofian saralla on vaikea erottaa puhtaasti toisistaan. Tämä toimii myös oletetun kohderyhmän vinkkelistä, sillä me aloittelijat emme aivan ensimmäiseksi kaipaisikaan kovin mielipidelatautunutta näkemystä koko kentästä.
Toki Osbornellakin mielipiteensä on, kuten kaikilla, eikä hän varmasti muuta väittäisikään. Filosofia aloittelijoille on suhteellisen neutraali, mutta alta on havaittavissa ainakin jonkinasteinen liberaali ja feministinen vire. Tämän kirjan olisi hyvin voinut toteuttaa ihaillen nimekkäitä ajattelijoita haudaten esimerkiksi sellaiset tekijät kuin kenttää vuosisatoja leimannut misogynia tai monien filosofien hyvin rajoittunut käsite siitä ihmisryhmästä, jolle tasa-arvo, onni ja hyvä elämä ylipäätään kuuluvat. Osborne ei saarnaa, mutta hän kuitenkin tiedostaa mieskeskeisen maailmankuvan ilmiselvät rajoitteet, ja tuo ne hyvin esiin myös kirjassa. Hän löytää monista tutkimuksensa kohteista niin hyvät kuin huonotkin puolet. Ansiotta henkilöitä ei kirjaan ole mukaan otettu, mutta heidän ajattelunsa heikot kohdat tai epäloogisuudet esitellään siinä missä mullistavatkin ideat. Ehkä juuri tästä syystä Filosofia aloittelijoille tuntuu ihmistä viisastavalta kirjalta. Ainakin näennäisesti se on neutraali ja tarkastelee historiaa nimenomaan nykypäivän kontekstissa, kuten kuuluukin.
Siksi onkin sääli, että sarjakuvamaisuus on kirjassa hieman päälleliimattua. Ralph Edneyn tehtävä on lähinnä antaa filosofeille kasvoja ja piirtää yksinkertaisia kaavioita heidän tärkeimmistä teorioistaan. Kuvitus keventää Osbornen välillä raskaslukuiseksi äityvää tekstiä, mutta siitä puuttuu tarinan kuljetus tai asioiden kertominen kuvituksen avulla. Edney vain lähinnä piirtää sitä, minkä Osborne vieressä kertoo tekstinä. Visuaalien kautta kirjaan onnistutaan ujuttamaan pari ihan hauskaakin vitsiä, mutta niitä on kuitenkin niin vähäisesti, että hauskuuteen ei kuvituksen missiota voi perustaa. Toiminnallisuudestakaan ei ole kyse, sillä päät lähinnä puhuvat. Toki täytyy muistaa, että filosofia ei ehkä noinniinkuin lähtökohtaisesti ole mitään takaa-ajojen ja räjähdysten voittokulkua, mutta tekisi silti mieli ajatella, että luovempi kuvittaja olisi voinut tehdä saamallaan lähdemateriaalilla enemmän. Edney ei vaikuta miltään toimintakuvittajalta ainakaan näiden näytteiden perusteella, sillä joissain kuvissa kehot ovat jo melko oudon mittasuhteisia, kun asennot muuttuvat yhtään epätavallisemmiksi.
Täytyy myöntää, että kirjan kannen perusteella odotin sisällöltä enemmän nimenomaan sarjakuvamielessä. Lukemisen jälkeen tuntuu, että tekijät olivat kovin ihastuneita ajatukseensa sarjakuvallistaa filosofian tieteenalaa, mutta ymmärrys sarjakuvasta on ehkä ollut heikommissa kantimissa kuin ymmärrys filosofiasta. On toki hyvä näin maallikkona huudella sivusta, että te ette tajua sarjakuvasta mitään, kun itsellä ei kynä pysy kädessä vaikka henki olisi siitä kiinni. Niin se kuitenkin on: en tunne filosofian tieteenalaa tarpeeksi kattavasti kyetäkseni arvioimaan tämän kirjan asiasisältöä kovin syvällisesti, ja kirja ei ole tarpeeksi sarjakuvaa, jotta senkään perässä voisi syväarvioon sukeltaa. Täytyy siis tyytyä maallikkohuuteluun. Suosittelen Filosofia aloittelijoille -teosta ehdottomasti: siitä tuli hyvä mieli, tiedän nyt paljon enemmän ja jokaisen meistä on hyvä tuntea olemisen mietiskelyn historiaa ainakin tämän 180 sivun verran. Filosofia aloittelijoille on viihdyttävämpi kuin oppikirja, mutta vaikealukuisempi kuin hyvä sarjakuva, enkä nyt puhu ns. älyllisestä haastavuudesta, jossa ei ole mitään vikaa, vaan esitystavan monimutkaisuudesta. Sarjakuvatietokirja on edelleen vaikea laji joka vaatii tekijältään poikkeuksellista hahmotus- ja kerrontakykyä, ja sen näkee myös Filosofia aloittelijoille -kirjasta.
Arvosana: 70/100 (tykkäsin siis kuitenkin kirjasta, niin en halunnut olla liian tyly)
Filosofia aloittelijoille
Richard Osborne, käsikirjoitus – Ralph Edney, kuvitus
180 sivua
Eurooppalaisen filosofian seura ry / niin & näin -kirjat
Hinta Suomessa 27-28 €
3 vastausta artikkeliin “Arvio: Filosofia aloittelijoille – Erinomaista luettavaa, kehnoa sarjakuvaa”