Arvio: Kuningas menettää päänsä – Vähemmän hienovaraisuutta ja enemmän kunnon rienausta

KuningasMenettääPäänsä_kansi

Onpas viime vuosi tarjoillut taas erinomaisia kotimaisia sarjiksia. Ensin tajuntaa laajenteli Oksi, ja nyt hieman eri aivojen alueita kutittelee Ville Rannan tuorein sarjakuvaromaani Kuningas menettää päänsä. Häpeilemättömän osoitteleva satiiri on Rannan tunnistettavaa tyyliä, impressionistista mutta tarkkaa kuvitusta ja erittäin tunnistettavia häpeän tunteita ihmiselon banaaliudesta. Kuningas menettää päänsä (KMP) ei ole mitenkään hienovarainen, vaan keskiaika-metaforaa pusketaan lukijan aivopalloon kaikin mahdollisin röyhkein tehokeinoin. Kuten suurin osa Rannan töistä, KMP:kin on avoimen poliittinen, mutta vaikka sillä onkin mielipide, väitän aika harvan lukijan selviävän kirjan alusta loppuun ns. jalat kuivina, vaikka päällisin osin olisikin tekijän kanssa samoilla linjoilla. Ranta tökkii sen verran kiusallisia aiheita, että jossain vaiheessa huomaa jäävänsä kiinni epämukavana kiemurtelusta. KMP on virkistävän rienaava ja osoitteleva, vanhan hovinarriperinteen mukaisesti.

KuningasMenettääPäänsä_sivu4

Juonella on kirjassa lopulta melko vähän merkitystä: kuningas elää rapistuvassa linnassa, jonka kunnossapidosta ei meinaa tulla mitään. Hänellä on kolme somekoukussa elävää tytärtä, joiden huoltajuus on jaettu lohikäärme-äidin kanssa. Soppaa sekoittavat myös on/off-suhde hovinarriin ja kuningasta pahoille teille houkutteleva pastori, jolla tuntuu olevan vastaus kaikkeen, mutta jonka vastaukset eivät aina vaikuta kovin hyviltä. Kirjan maailmassa on hyvin vähän lainalaisuuksia tai sellaista logiikkaa, johon voisi lukiessa tukeutua. Enemmänkin pitää vain ottaa Rannan mielikuvitus vastaan sellaisena kuin se on ja koittaa muodostaa kirjasta jonkinlainen ehjä kuva vasta jälkikäteen. KMP ei ole kirja, jonka tapahtumia voisi mitenkään ennustaa. Toki elementeissä on paljon yhteyksiä fantasiakirjallisuuteen, mutta siinä missä fantasia keskittyy paljon loogisen ja uskottavan maailman rakennukseen, tämä kirja pysyy niistä tarkoituksellisesti kaukana. Vaikka päätyyli onkin yhteiskunnallinen satiiri, KMP leikittelee myös fantasian konventioiden totaaliromuttamisella samanaikaisesti.

KuningasMenettääPäänsä_sivu1

Jos KMP:tä haluaa verrata Rannan aiempiin töihin, se on hengeltään lähempänä Demokraatti- ja Kirkko & Kaupunki -lehdissä julkaistuja pilakuvia kuin esimerkiksi blogissa aiemmin luettuja Sade– tai Kyllä eikä ei -romaaneja. Vaikka tietty poliittinen arvomaailma leimaa kaikkia Rannan töitä, on sarjakuvaromaanien mainituissa teoksissa ollut tietyllä tavalla herkempi. Maailmat ovat olleet uskottavia ja henkilöiden tekemiset pienieleisempiä. Sarjakuvaromaaneja on voinut aiemmin lukea myös draamoina tai historiikkeina, eikä satiirinen ulottuvuus ole ollut yksiselitteisen hallitseva. Nyt tilanne on toisin, ja KMP oikein huutaa lukijan korvaan kaiken irvailun samankaltaisesti kuin yhdessä ruudussa sanomansa ilmoittavat pilakuvat. Minulle tämä sävynvaihdos toimii hyvin. Joku muu voi ihan perustellusti väittää, että Rannan varhaisemmat sarjakuvat olisivat jotenkin onnistuneempia, koska ne ovat monipuolisempia, monitulkintaisempia tai laajemmalla tunneskaalalla liikkuvia taideteoksia. Itselleni KMP:n häikäilemättömyys, räikeys ja arvaamattomuus ovat kuitenkin erittäin vetäviä. Pidän siitä, että KMP ei yritä yhtään olla ylevä tai salonkikelpoinen, vaan raastaa kuvia kusen ja paskan haistessa linnojen käytävillä.

KuningasMenettääPäänsä_sivu3

Tässä mielessä KMP vertautuu hyvin esimerkiksi Hunt Emersonin Inferno-tulkintaan. Vaikka toinen on tulkinta lähdemateriaalista ja toinen originaali teos, molempia yhdistää tehty tyylivalinta. Saman tarinan voi aina kertoa monella tapaa, ja sekä Emerson että Ranta ovat valinneet aseekseen räävittömyyden. Ne ylentävät itseään vetämällä satiirinsa kohteet alas, eivätkä epäröi tuoda törkyisimpiäkään keinoja kirjan sivuille. Kun tekijä ei pelkää liata käsiään, saa satiiri ihan uudenlaiset hampaat purra kiinni kohteeseensa ja roikkua siinä kuin inhottavin takiainen. Minusta KMP:tä on turha kritisoida yksisilmäisyydestä, monomaanisuudesta tai epäjohdonmukaisuudesta (en siis muista, onko sitä kukaan juuri näistä kritisoinutkaan, kunhan spekuloin), kun ne ovat aivan selkeitä tyylivalintoja. Tämän kirjan kertoja on narri, ja se saa näkyä ja kuulua.

KuningasMenettääPäänsä_sivu2

Pidän KMP:ssä myös siitä, että Ranta räiskii satiiriaan moneen suuntaan. Vaikka suuren osan ajasta tekijän kanssa saa nauraa samaan suuntaan, KMP käänsi ainakin välillä katseen myös minuun ja onnistui narauttamaan omien ajatusten epäloogisuuksista. Tässäkään mielessä KMP ei suostu olemaan ennustettava. Sitä lukiessa ei voi tietää, mihin suuntaan tarina seuraavaksi lähtee rimpuilemaan, eikä myöskään, mikä ilmiö on pilkanteon kohteena seuraavaksi. Tästä toki juontuu KMP:n helpoiten silmäänpistävä puute, eli tietynlainen rikkonaisuuden tai kiireen tunne. Tarina ei rakennu yhtä hienovaraisen valloittavasti kuin tekijän toisentyylisissä romaaneissa, mutta KMP:n kohdalla se nyt on vain hyväksyttävä. Osa kirjan ideaakin on se, että syitä, seurauksia ja metatekstiä jäädä hetkessä liikaa pohtimaan. Toki kirjaa saa analysoida ja paloitella varmasti ihan riittämiin, jos jokaista viitettä ja vihjettä jää märehtimään, mutta lukiessa täytyy vain antautua kaaokselle. Yleisesti ottaen KMP ei ole saanut ehkä aivan yhtä innostunutta vastaanottoa kuin Rannan työt yleensä, mutta minusta se on jonkinasteinen vääryys. Ei nyt ehkä aivan huutava sellainen, mutta virhearvio kuitenkin. Kuningas menettää päänsä on osoitus Ville Rannan monipuolisuudesta ja tyylitajusta ja vahvistaa hänen aseemaansa kotimaisen sarjakuvan kärkijoukoissa.

KuningasMenettääPäänsä_sivu5

Arvosana: 84/100

Kuningas menettää päänsä
Ville Ranta, käsikirjoitus ja kuvitus
192 sivua
WSOY
Hinta Suomessa 10-30 €

KuningasMenettääPäänsä_sivu6

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

KuningasMenettääPäänsä_sivu7

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Kuningas menettää päänsä – Vähemmän hienovaraisuutta ja enemmän kunnon rienausta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s