Arvio: Learn Finnish Without Studying – Pätevä perehdytys, mutta onko tämä oikeastaan sarjakuva?

cof

En tiedä, ajattelevatko muut samoin, mutta mielestäni yksi takuuvarma bestseller-kategoria Suomessa on Suomesta kertovat, mukamas ulkomaalaisille suunnatut teokset, joita kuitenkin kuluttavat 90-prosenttisesti ihan perushärmäläiset. Kun halutaan nähdä, että mitäs niille ulkomaaneläville voi meistä kertoa, ja mitähän ne meistä sitten ajattelee. Sympaattinen ajatus siitä, että Suomen ulkopuolella ihmisiä kiinnostaa, millaista Suomessa on. Sellaiset sarjakuvat kuin Finnish Nightmares tai Learn Finnish Without Studying ovat kelpo esimerkkejä. Ne ovat hyvin tehtyjä sarjakuvia ja samaistumisen tunne kirvoittaa nauruja suomalaisesta lukijasta, mutta kansainvälinen menestys syntynee lähinnä siitä, että suomalaiset ostavat näitä ulkomaalaisille tuttavilleen nenäkarvat innosta väristen, ja sanotut tuttavat laittavat sen jälkeen kirjan hyllyyn pölyä keräämään, kunnes se jossain muutossa häviää. En tiedä, onko tämä turhan kyyninen asenne, mutta ei minua kiinnostaisi lukea tuvalulaista sarjakuvaa tuvalulaisten mielenlaadusta, oli se kuinka hyvä vain. Toisaalta jokainen myyty kotimainen sarjakuva on kotiinpäin, joten mielestäni tarkoitus pyhittää täysin keinot. Kaikki tuki myös Learn Finnish Without Studyingille ja Sami Nyyssölälle, varsinkin kun toteutus on huolellinen ja mietitty.

cof

Learn Finnish Without Studying (LFWS) on sarjakuvamuotoinen tietokirja, ja siinäkin pitää hieman venyttää sarjakuvan käsitettä. Kirjan teesi on, että kieltä ei opita tankkaamalla sanoja ja kielioppia, vaan assosioimalla kielen käyttö laajempiin aihepiireihin ja muistijälkiin. Siksi LFWS on enemmänkin esittely suomalaisesta kulttuurista, historiasta ja mielenlaadusta yhdistettynä kasuaaliin kielioppiin ja sanaston esittelyyn. Se lienee sen verran viihteellinen, että varsinaisesta oppikirjasta ei voida puhua, mutta kirja sisältää varmasti paljon myös validia oppimateriaalia. Oppimateriaalisuudesta johtuen sarjakuvallisuus kärsii melko paljon. Joskus määrittelin sarjakuvan itselleni vain sarjaksi kuvia, mutta LFWS:n kohdalla tätäkin määritelmää pitää tulkita liberaalisti. Kielellisten ilmiöiden selittäminen vaatii useassa kohtaa paljon tekstiä, ja välillä sen lukeminen tuntuu lähes kirjan lukemiselta. Meille sarjakuvan lahottamille lukutaidottomille tämä on tietysti täysin anteeksiantamaton ratkaisu, mutta jos LFWS:ää lähestyy enemmänkin kuvitettuna oppikirjana kuin täysiverisenä sarjakuvana, selviää alusta loppuun kunnialla ja jopa ihan viihtyen.

cof

Suurimmilta osin LFWS:n sisältö on toki suomalaiselle lukijalle tuttua. Maan historian vaiheet käydään läpi hyvin pikaisesti ja niiden yhteys kielen rakentumiseen samaten. Myös käsiteltäviksi valitut kulttuuriset ilmiöt ovat useaan otteeseen mediassa puituja, kuten bussipysäkkietiketti, hevibändien määrä, saunominen tai alkoholinkäyttö. Nyyssölä onnistuu kuitenkin käsittelemään kuluneemmatkin aiheet hyvistä näkökulmista, jotka pitävät sisällön mielenkiintoisena. Usein tällaisten teemojen kohdalla voi vain kuulla Lauri Karhuvaaran sönköttävän hirveää rallienglantiaan ja kyselevän Conan O’Brienilta, että mitäs sinä olet meistä mieltä ja eikös me ollakin mahtavia tyyppejä. Nyyssölän kieli on kuitenkin elävää ja monipuolista, ja suomalaiseen identiteettiin käännetty katse ei ole liian innostunut saati anteeksipyytelevä. Asioita tarkastellaan neutraalisti ja niiden juurisyitä yritetään ymmärtää. Nyyssölä tuntuu pohtivan, miksi olemme juuri sellaisia kuin olemme, eikä lankea epätoivoiseen isänmaanrakkauteen perusteetta. LFWS antaa toivoa siihen, että Karhuvaara-traumasta voidaan vielä joskus kansakuntana toipua. Ei toki heti, eikä viiden vuoden sisällä, mutta ehkä joskus.

cof

Itselleni mielenkiintoisinta sisältöä LFWS:ssä olivat sanojen etymologioita käsittelevät osiot. Nyyssölä selventää vanhojen suomenkielisten sanojen juuria ja sitä, miten niissä näkyy ammoisten esi-isäin elintapa, ja toisaalta sitä, miten tuoreemmat sanat ovat syntyneet. Nämä osiot olivat natiivillekin silmiä avaavia ja mielenkiintoisia, vaikkeivät nekään toki erityisen syviä olleet. Jos siis sattuisi niin, että kaikki osiossa mainitut sanat ja niiden alkuperät olisivat jo tuttuja, tämä pätkä tekisi varmasti pienemmän vaikutuksen. Täytyy tosin huomioida, että etymologia on minulle heikko kohta, ja sanojen alkuperä ja synty kiinnostavat ehkä hieman enemmän kuin perustallaajaa. Toisaalta tästä on varmasti suurelta osin kiittäminen Ankan kielikylvyssä kasvamista, joten moni sarjakuvan ystävä voi tämänkin innostuksen jakaa.

cof

Pariin otteeseen LFWS onnistuu myös kirvoittamaan naurut tarkkanäköisyydellään. Kuvaus talvisesta työmatkasta jäisessä autossa on Nyyssölän hienoin hetki, laulun tavoin polveileva ja kaikkea aiemmin kirjassa kerrottua yhdistelevä tarina, johon meistä jokainen voi jollain asteella samaistua. Ironista toki on, että sillä ei ole mitään tekemistä sarjakuvan kanssa, vaan kyseessä on puhtaasti kuvitettu kertomus. Myös analyysit kääntämiskelvottomista sanoista osuvat kohdalleen, vaikka niissäkin sarjakuvallisuus on melko paitsiossa.

cof

cof

Sanotaanko nyt sitten vaikka niin, että Learn Finnish Without Studying on vakuuttava näyte tekijänsä kyvyistä. Sami Nyyssölä vakuuttaa niin osaamisellaan, tarinankerrontataidollaan kuin visionsa vahvuudellakin. LFWS:n suurin heikkous sarjakuvablogin näkökulmasta on se, että se ei oikeastaan ole sarjakuva. Olen lukenut sarjakuvitettuja tietokirjoja aiemminkin ja niistä kovasti nauttinut, joten genreahdasmielisyydestä ei pitäisi olla kyse. Mielestäni asioiden esittelyn visualisointiin olisi pitänyt käyttää vielä enemmän aikaa, jotta LFWS menisi täysiverisestä sarjiksesta. Muista näkökulmista sen laadussa ei ole mitään vikaa, ja jään odottamaan innolla Nyyssölän seuraavaa teosta, jossa sarjiselementit saavat toivottavasti enemmän tilaa. LFWS:ää voi ehdottomasti suositella, jos olet antanut jo kaikille lähipiirissäsi kaikki ilmestyneet Finnish Nightmaresit ja tuliaisia pitäisi keksiä. Myös mikäli haluat tietää, mitä me ajattelemme ulkomaalaisten meistä ajattelevan, ja haluat vaikuttaa siihen, on LFWS hyvä ostos. Eipähän tarvitse aina vain Nokiasta ja Duudsoneista kahvipöydässä höpötellä.

cof
Ja niin se on.

Arvosana: 69/100

Learn Finnish Without Studying
Sami Nyyssölä, käsikirjoitus ja kuvitus
100 sivua
Pokuto
Hinta Suomessa 16-17 €

cof

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

3 vastausta artikkeliin “Arvio: Learn Finnish Without Studying – Pätevä perehdytys, mutta onko tämä oikeastaan sarjakuva?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s