Arvio: Tohtori K:n katvealue – Jossain Palsan ja paskan välimaastossa

cof

Valotusajan vanavedessä sain luettavakseni myös nipun muita Pokuto-kustannustalon julkaisuja. Ensimmäisenä niistä otettakoon käsittelyyn mystinen Tohtori K:n katvealue. Tohtori K ei anna paljon itsestään tietoja, vaan pistää sarjakuvat puhumaan puolestaan. Täytyy kyllä myöntää, että sarjakuvienkaan perusteella ei kovin syvälle tohtorin mielen syövereihin pääse sukeltamaan. Katvealue on kokoelma strippejä (päätellen niiden vuosiluvuista) yli kymmenen vuoden aikaväliltä teemanaan eritteet, eksistentialismi ja kaikenlainen perseily. En tiedä, mitä kaikkea muuta tohtori puuhailee, mutta sarjisten teemojen, sävyjen ja tarkoituksen vaihtelut saavat olettamaan, että Katvealueeseen on kaadettu satunnaisia hajatelmia ja heittoja. Ehkäpä katvealue on tohtorin alitajunta, jonkinlainen osittain näkyvä kartta hänen mieleensä. Konsepti sinänsä voisi olla mielenkiintoinen, mutta nämä stripit eivät valitettavasti suurelta osin ole.

cof

Tohtori K:n tyylistä tulevat mieleen jotkin Pahkasian vähemmän hiotut sarjakuvat ja Kalervo Palsan sarjismateriaali. Sellaista tietoista rienaamista monilla tavoin, ja varmaan ainakin toivottu vaikutelma on se, että taustalla on jokin suurempi ajatus. Katvealue muistuttaa noita kahta mainitsemaani esimerkkiä siinä mielessä, että Palsan törky oli oikeasti mietittyä ja siinä suurempi ajatus löytyi. Pahkasian kusipaska-osaston sarjiksissa rima ei aina ollut niin korkealla, ja siellä suurempi ajatus jäi usein uupumaan. Tohtori K:sta on vielä vaikea antaa lopullista tuomiota. Välillä stripeistä välähtelee jokin idea, mutta useasti materiaali tuntuu myös pintapuoliselta tai tekemällä tehdyltä. En siis tiedä, onko K lähempänä Palsaa vai nimettömiksi jääneitä huumorilehden satunnaistaiteilijoita, mutta Palsa-vertaus olisi sen verran isojen saappaiden täyttö, että siihen pitää antaa vielä reilusti näyttöjä.

cof

Katvealue on nykymuotoinen strippisarjis, jossa ei ole kovin nimekkäitä henkilöhahmoja, ja nimettömät puhuvat päät hoitavat pääasiallisesti läppien kertomisen. Muutamia useamman stripin mittaisia teemoja kirjaan mahtuu, samaten kuin silloin tällöin paluun tekevä Makkara-Pena, mutta muutoin sarjakuvan päähenkilö on sen tekijä Tohtori K, joka ei siis esiinny sarjakuvahahmona, vaan puhuu lukijalle tekemiensä strippien läpi. Sillä siitähän tässä on kyse: alter egosta, jonka persoonaa Katvealueen stripit heijastavat. Tohtori K on samanaikaisesti jonkinasteinen mysteeri, mutta yrittää sarjakuvien kautta rakentaa persoonaansa lukijan mieleen. Vähän kuin sellainen aloitteleva rokkari joka esiintyy taiteilijanimellä, mutta toivoo yli kaiken että Rumban toimittaja soittaisi ja kyselisi häneltä kysymyksiä hänestä itsestään. Kyynikko sanoisi, että Katvealue yrittää valtavasti olla kiinnostava. En kuitenkaan halua lähteä puhumaan tohtorin puolesta hänen motiivejaan sen enempää auki, mutta kirjasta ne eivät myöskään kovin selvinä välity.

cof

Saamassani saatteessa Katvealueen todetaan olevan taidesarjakuvaa. Se kai tarkoittaa tässä tapauksessa, että sarjis ei altista itseään millekään yksinkertaiselle tai suoraviivaiselle tulkinnalle ja merkityksiä täytyy löytää itse kunkin lukijan. Toisaalta se varmaan tarkoittaa myös, että Katvealuetta ei ole suunniteltu erityisen laajalle leviäväksi sarjakuvaksi. Vaikka strippi on se formaatti, joka Suomessa voi edes jonkinlaisen kansansuosion saavuttaa, ja puhuvat päät ovat fok_itin suosin myötä tulleet suurelle yleisölle tutuiksi, Katvealuelle on vaikea povata valtaisaa näkyvyyttä. Eikä taiteen toki tarvitsekaan mitään massojen rehua olla. Silti useimmiten vaikuttavan taideteoksen kohdatessaan haluaa kertoa siitä ja suositella sitä kaikille, ja sitten ihmetellä, kun läheisiäsi eivät ryntääkään valtavina aaltoina kokemaan suosittelemaasi kulttuuria, ja ne harvat jotka niin tekevät, toteavat sen olleen ”ihan jees”. Sen jälkeen kuuluu omassa päässään nurista ja ihmetellä, että mikä teitä vaivaa, miksi ette yhdy valtavan intiimiin kokemukseeni juuri tämän taide-elämyksen herättämistä tunteista? Tohtori K:n kohdalla minulle ei tällaista tunnetta synny. Sarjakuvana tämän luki, taiteena en voi sanoa valtavien tai ennenkuulumattomien fiilisten heränneen.

cof

Luulen, että Katvealue olisi voinut hyötyä hieman suuremmasta panostuksesta rakenteeseen. Nyt stripit on heitelty näennäisen huolettomasti kirjaan. Ne eivät ole kronologisesti, jolloin Katvealueen kehittymistä voisi arvioida, tai erityisen teemallisesti (muutaman stripin mittaisia kokonaisuuksia lukuunottamatta). Kirjasta ei takakannen lisäksi löydy muuta orientoivaa tekstiä, eikä lopusta saa yhteenvedon tai täyttymyksen tunnetta. Katvealue ikään kuin alkaa ja sitten se loppuu. Välissä kerrotaan vitsejä, joista pari naurattaa ääneen, pari huvittaa ja suurin osa ei herätä suuria tunteita. Taidekokemuksena sellainen on vähän kädenlämpöinen. Harmittaa, ettei tästä tunnu löytyvän enempää sanottavaa, sillä pieni osa minusta tuntee, että jossain pinnan alla olisi voinut olla vielä jotain löydettävää, se lisäpalsamaisuus, jolla Katvealueen kiinnostavuus olisi noussut seuraavalle tasolle. Valitettavasti motivaationi ei riittänyt tonkimaan sarjakuvaa tarpeeksi tarkasti, jotta tälle oivalluksen asteelle olisi voitu nousta. Katvealue jää jonkin verran katveeseen.

cof

Arvosana: 60/100

Tohtori K:n katvealue
Tohtori K, käsikirjoitus ja kuvitus
80 sivua
Pokuto
Hinta Suomessa 8 €

cof

cof

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s