Arvio: ASDF Boot – Synkkäteemainen visuaalinen tykittely

cof

On ollut kiva huomata viime aikoina, että Hyllyy on saanut sen verran nimeä, että olen ruvennut saamaan enemmän yhteydenottoja sarjakuvantekijöiltä. Tätä kautta tulee nimittäin luettua ja levitettyä sanaa sarjakuvista, jotka eivät muuten olisi välttämättä koskaan osuneet omalle tutkalle. Heikki Rönkön ASDF Boot on juuri tällainen sarjakuva. Pienen painoksen suht marginaalinen teos, joka yllättää laadullaan ja jota on ehdottoman ilo lukea. ASDF Boot on erikoinen hybridi taidesarjakuvaa, ligne claire -seikkailua, hurttia huumoria ja synkkiä teemoja. Ja kaikki tämä muutamassa kymmenessä sivussa ilman dialogia. Sekaan mahtuu pari tyylikikkaa, jotka tekevät lukemisesta välillä hankalaa, ja mykille taidesarjakuville ominaisesti hämmennystä syntyy muutamaan otteeseen. Loppujen lopuksi ASDF Boot on kuitenkin ehdottomasti plussan puolella. Se on myös fyysisesti todella kaunis sarjakuva, jota tekee lukemisen lisäksi mieli ihan ihastella.

cof
Varoituksen sana: johtuen ASDF Bootin painotavasta ja paperista, sekä marraskuun pakottamasta keinovalossa kuvauksesta, valokuvat eivät tee oikeutta ASDF Bootin näyttävyydelle

ASDF Boot ei ole -kuten ensi kertaa nimen kuullessani luulin- koodaamiseen ja ohjelmointiin liittyvä sarjakuva, vaan sukellusvenekertomus. Myönnettäköön, että nimi on perusteltu myös tässä tapauksessa, vaikka en ymmärräkään miten juuri asdf tähän liittyy. No, kun kerran hiljaisesta taidehenkisestä sarjiksesta on kyse, ei asdf jää ainoaksi hieman hämäräksi elementiksi. Juoni on pääosiltaan melko suoraviivainen: tarinan keskiössä on sukellusveneessä elävä perhe, jonka onnellisen idyllin takaa löytyy melkoisia mörköjä ja kauhuja. ASDF Boot kattaa ajallisesti vain lyhyen jakson, jossa perheen sisäiset ristiriidat ja skismat manifestoituvat kunnon riidaksi. Myös tapahtumaympäristö on erikoinen, ilmeisesti jonkinlaisen katastrofin jälkeinen maailma, jossa selviytymiseen perhe on valinnut elinpaikakseen sukellusveneen. Tuo ympäristö sanelee, miten kirjassa ratkotaan ongelmia ja millaisia sivuvaikutuksia ihmisten virheillä on, mutta saman tarinan voisi kertoa sata kertaa sadassa eri ympäristössä, ja ydin olisi aina sama tarina yhden perheen tragikoomisesta kohtalosta.

cof

Kun sarjakuva päättää jättää puheen kokonaan pois työkalupakistaan, korostuu kuvan vaikutus luonnollisesti. ASDF Bootissa on nähty ilahduttavan paljon vaivaa kuvituksen pieniin yksityiskohtiin ja painojälkeen, joka on yksi osa kirjan tunnelman luojia siinä missä värit, rytmitys tai ruutujakokin. Tarina soljuu eteenpäin vaikuttavasti. Rönkkö yhdistelee selkeää ja ”helppolukuista” ligne clairea symbolismiin ja hitaammin avautuviin kuviin, ja kaikkea yhdistää tilan ja sujuvan etenemisen tunne. ASDF Bootissa on sivuja, joille on pakko pysähtyä ihan saadakseen niistä selvää, mutta tämäkin tuntuu luonnolliselta osalta lukemista, eikä ajattelemattomuuttaan tehdyltä lukemisen hankaloittamiselta.

cof

Dialogittoman sarjakuvan lukeminen on lähes oma taitonsa, sillä herkästi tekstin tankkaamiseen tottunut lukija vain pyyhältää sivujen läpi saamatta irti läheskään kaikkea, mitä sarjiksella olisi tarjota. Jotta kirjalla voi olla edes mahdollisuus tehdä vaikutus, täytyy lukijan osata viipyä kuvissa, pohtia niitä ja tarkastella jokaista sivua monesta eri vinkkelistä. Tämä ei ole ihan simppeli temppu, joten sarjakuvan tekijän apukeinot lukijan ohjaamiseen kohti oikeanlaista lukemista ovat tervetulleita. Vaihtelevat perspektiivit, värien ja mustavalkoisuuden vuorottelu ja suurehkon opasiteetin taakse piilotetut kuvat ovat paitsi lukijan manipulointia, myös yksi tapa lisää sarjakuvantekijälle keskustella lukijan kanssa kirjan välityksellä. Signaalit siitä, missä tekijä on ajatellut lukutahdin hidastuvan ja missä taas sivujen lähes lentelevän eteenpäin on hauska ajatusleikki sarjakuvan konkreettisen tason lukemisen rinnalle.

cof

Täytyy myöntää, että itseänikin alkaa hirvittää tämän arvion teennäisyys pikku hiljaa, mutta tällaisen tekstin ASDF Boot minussa inspiroi. Pahoittelut, jos sivistyssanat ja ylitulkinta lähinnä vituttavat, mutta kyllä taide minusta ansaitsee välillä sen, että sitä yritetään tulkita ajattelua ylevöittäen. En tiedä, onnistuiko ylevöittäminen vai jäätiinkö lukion tekstianalyysin ja kerran-luin-Platonin-Wikipedian-tason vangeiksi. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, ja kyllä Hyllyyssä nyt on riittävästi kioskikamaa arvioitu, jotta välillä voidaan yrittää jotain muutakin. Anyway, sarjakuvan laatu ja sen herättämät ajatukset eivät välttämättä kulje mitenkään käsi kädessä. Usein surkeimmat sarjikset jäävät vaivaamaan pisimmäksi aikaa, mutta ASDF Bootin tapauksessa näin ei ole. Sarjakuvan lukeminen oli hauskaa, ja tämä jälkijauhaminen on hauskaa sekin. Silti tuntuu siltä, että itse sarjakuva, ja sen innoittama metamietiskely ovat kaksi eri asiaa, ja sarjakuvan herättämien ajatusten määrä ei vaikuta arvioon itse sarjakuvasta.

cof

Onko se nyt sitten reilua? ASDF Boot ei missään nimessä ollut hukattua aikaa, ja suosittelen sitä ehdottomasti. Tällainen pieni, omaperäinen löytö vähän marginaalisemmasta suomikamasta. Silti minusta tuntuu, pieni ihminen kun olen, että en voi arvostaa ASDF Bootia yhtä korkealle kuin joitain muita yhtä paljon kehumiani sarjakuvia. Syy tähän on yksinkertaisesti, että dialogittoman sarjiksen on todella vaikea herättää samanlaisia tunteita kuin puhetta sisältävän serkkunsa. Minä olen sen verran tekstiorientoitunut tyyppi (olisiko blogin luonteesta voinut arvatakaan), että minun on todella vaikea saada ns. täyttä kokemusta irti ilman kirjoitettua sisältöä. Vaikka ASDF Bootin herättämä tunnereaktio jäi kädenlämpöiseksi, on kyseessä ehdottomasti ajattelemaan pistävä, kiinnostava ja monipuolinen sarjakuva. 

cof

Arvosana: 79/100

ASDF Boot
Heikki Rönkkö, käsikirjoitus ja kuvitus
Éditions Schméditions
Hinta Suomessa n. 12 €

PS. Nyt on parhaiten nimetty kustantaja sarjakuvalla. Tätä ei voida enää ylittää.

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa
Adlibris

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s