Pohdinta: Sarjisskenen ulkoreunalla

dav
Sämplätty omakuva, eli leikkasin Joe Saccon ruudun kuvastamaan itseäni. Vanhan ruudun, totta kai.

Viime viikolla silmiini osui Twitterissä poikkeuksellisen kärkäs sarjisaiheinen keskustelu. Teemana olivat nettisarjakuvan näkyvyys Suomessa, kvaak.fi -sarjissivuston ja etenkin sen keskustelufoorumin rooli suomalaisessa sarjisskenessä, sekä lähes legendaarinen ”skenen tila”. Keskustelu oli rönsyillyt Twitteristä myös Kvaakin puolelle, ja kävin lueskelemassa harrastajien kommentteja sieltä, mistä niitä vain löysin. Nuoremmissa tekijöissä Kvaakia ei koettu houkuttelevana paikkana löytää kohtalotovereita ja setäleimaa lyötiin innokkaasti porukan päälle. Kvaakissa uusia aktiivikeskustelijoita toivottiin, mutta keskustelun maku oli silti mälsän defensiivinen ja muuttumishaluton. Aluksi vastakkainasettelu nuoren tekijäpolven ja vanhan liiton sarjispartojen kesken aiheutti lähinnä turhautumista ja surua, mutta hetken asiaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että keskustelu, vaikka surettavia sävyjä sisälsikin, voi olla merkki ihan positiivisesta kehityksestä.

Hauskaa tässä kaikessa on tietysti se, että kommentoin asiaa täysin skenen ulkoreunalta. Oma sarjispiirini on muutama nimimerkki Twitteristä ja blogi, jossa vuoropuhelu on erittäin vähäistä. Kvaakia luen satunnaisesti ja valikoiden, Sarjainfoa olen tilannut pari vuotta. En ole koskaan käynyt yhdelläkään sarjisfestarilla (tämä tosin on enemmän aikataulujen epäonnea, kuin mitään muuta) ja ylipäätään olen sarjakuvaskenessä paljon enemmän keltanokka, kuin saattaisi ehkä olettaa. Mitään erityistä syytä tähän ei ole, enkä viljele minkäänlaista ihmisvihaa sen enempää skeneä kuin ketään muutakaan kohtaan. Muutamalla sarjiksiin kallellaan olevalla kaverilla ja blogilla olen saanut tyydytettyä oman ajatustenvaihtotarpeeni, joten aktiivisempaan toimintaan ei ole tullut lähdettyä. Lupaan jossain kohtaa käydä sarjakuvafestarilla, ja morottaa Twitteristä tuttua sarjisnaamaa sellaisen vastaan tullessa (toistaiseksi niin on käynyt kerran, shoutout Ahvenaarion Paavolle), mutta muutoin olen ihan tyytyväinen tilanteeseen. En siis tunne seurojen ja yhteisöjen tarkempia kiemuroita ja historiaa, mutta avaanpa silti sanaista arkkuani.

Sarjakuvien yksi suurimpia viehätyksiä itselleni on niiden DIY-henkisyys. Kuka tahansa voi tehdä sarjakuvaa ja kertoa oman tarinansa ja pistää sen jakoon. Mikä tahansa makuuhuoneessa tehty viritys voi olla aivan yhtä hyvä kuin tunnetun tekijän huolella työstämä sarjakuva, jonka julkaisee monikansallinen kustantaja. Sarjakuvan tekemisessä voi olla hyvä niin monella eri tavalla se ei sulje kovinkaan montaa ihmistä taidemuotona ulkopuolelleen. Kuvitukset voivat olla mitä tahansa Hugleikur Dagssonin ja Alex Alicen väliltä ja tekstiä voi käyttää joko aivan helvetisti tai ei lainkaan. Ainoa vaatimus on sarja kuvia. Mielessäni sarjakuvat vertautuvat kovasti hiphop -kulttuuriin, parista syystä. Ensinnäkin hiphopissa samanlainen DIY-asenne on yksi ainoita kulttuuria universaalisti yhdistäviä arvoja, muutoin hiphopia voi tehdä ihan miten tahtoo. Kulttuurin eri laidoilta löytyy niin paljon variaatiota, että nykypäivänä ”pidän räpistä” ei kerro vielä ihmisestä ihan kamalan paljoa. Lisäksi vanhana räppipäänä olen seurannut myös sitä skeneä sivusta, ja mieleni vetää näiden kahden välille yhtäläisyyksiä. Sarjakuva on toki Suomessa räppiä huomattavasti pitkäikäisempi ilmiö, mutta sarjakuvan asema on pienentynyt sellaiseksi (tietty Ankkaa lukuunottamatta), että vertaus kehittyvään, nuoreen skeneen voidaan mielestäni tehdä.

Räpin kahdessa nousuaallossa, ensin 2000-luvun alkuvuosina ja sittemmin 2010-luvun alussa, media halusi skenelle haastateltavat kasvot. Tällaisiksi valikoituivat mm. Seremoniamestari ja Paleface, jotka puhuivat sitten koko musiikkityylin ja kulttuurin puolesta erikoisissakin yhteyksissä. Se tuntui minusta aina jotenkin luotaantyöntävältä. Eiväthän he koko maan skeneä tunteneet. He olivat toki keskimääräistä perehtyneempiä, mutta ei kukaan voi puhua koko porukan suulla, jos porukalla on yhtään enemmän kokoa. Jo noissa vaiheissa hiphop oli niin fragmentoitunut kenttä, että ”meidän mielipiteen” esittäminen tuntui lähinnä ylimieliseltä, vaikkei sitä sellaiseksi olisi tarkoitettu. Varmastikin sekä Sere että Pale halusivat viedä rakastamansa kulttuurin sanaa eteenpäin, mutta tulivat samalla vahingossa eriyttäneeksi itsensä siitä osasta tätä kulttuuria, joka koki tai näki asiat eri lailla. Tahaton virhe on yhtä lailla virhe, mutta virheitä sattuu ja niitä voi hyvin antaa anteeksi. Ei maksa mitään, kuulemma.

Tässä pienessä sarjiskonfliktissa voisi arvaukseni mukaan olla kyse vähän samanlaisesta tilanteesta. Kvaak on pitkäikäinen foorumi, joka on aktiivijäsenilleen näyttäytynyt Suomen sarjispiirien ehdottomana place to bena, kaikkia yhdistävänä sateenvarjona. Yli 10 vuoden aikana käy kuitenkin väistämättä niin, että kulttuuri löytää koteja myös muualta. Noille ei-kvaakin parissa kasvaneille foorumilla ei ole symbolista tai muutakaan merkitystä, ja sen pitäisi ”ansaita” prestiisinsä uudestaan. Se on sinänsä ihan reilu olettamus, kuten on myös se, että Kvaakilla vuosia vaikuttaneille ihmisille ja saitille aikaansa antaneille foorumin dissaus voi tuntua henkilökohtaiselta. Samalla tavalla verkkosarjisten tekijöistä voi tuntua, että tekemistä väheksytään, vaikka kyse olisi siitä, että piirit, joissa liikutaan, ovat vain täysin erit. Olen minäkin tottunut lukemaan sarjikseni pääosin printistä, enkä siksi väittäisi tietäväni tarkasti, miten verkkosarjiksilla menee. Minun tarvitsisi tietää se vain, jos väittäisin olevani joku suomiskenen Uatu tai muu valvoja-auktoriteetti. En ole, kuten ei ole kukaan muukaan, ja siksi jokainen nauttikoon sarjakuvansa kuten tahtoo. Apua omien tekemistensä markkinointiin kannattaa pyytää ja antaa, mutta kukaan ei ole mikään skenepoliisi, jonka hyväksyntä täytyisi tekemisille saada.

Lähinnä kai yritän sanoa, että alkuun keskustelu näytti siltä, että jo valmiiksi pieni sarjisskene syö itse itseään tällaisilla poteroilla ja kahnauksilla. Lähempänä totuutta voi kuitenkin olla, että sarjisskene itse asiassa kasvaa, mutta eri suuntiin. Sarjakuva tarkoittaa eri ihmisille vahvasti eri asioita, ja omat piirit ovat erittäin hyvä, luonnollinen asia. Skene rönsyää moneen suuntaan, vaikka yhtenäiskulttuurin aika onkin ohi. Sarjakuva on jälleen nykypäivänä niin iso juttu, ettei siitä ole mahdollistakaan saada mitään kaikentuntevaa kokonaiskuvaa, ainakaan ilman täysipäiväistä omistautumista. Blogiakin olisi kamala kirjoittaa, jos ajattelisi jotenkin olevansa jonkin isomman ihmisryhmän edustaja tai vastuussa sanomisistaan jollekin hypoteettiselle lukijakunnalle. Niin ei kuitenkaan ole, vaan olen päättänyt kirjoittaa pääasiassa omaksi huvikseni, ja kuka vain on tervetullut lukemaan. Iloitsen jokaisesta lukijasta ja sarjakuvat pysyvät arkea tasapainottavana harrastuksena. Osa ihmisistä samaistuu teksteihin, osa ei lainkaan.

Ei sarjakuvan ystävien tarvitse olla mitään yhtä suurta perhettä vain, koska satumme tykkäämään samasta taidemuodosta. Ihmisiä yhdistäviä asioita varmasti löytyy, mutta ei niitä tarvitse väkisin etsiä sieltä, missä niitä ei ole. Tämäkään teksti ei ole Kvaakissa, koska Kvaak ei ole minun alustani, eivätkä ole verkkosarjispiiritkään. Tämä blogi ja Twitter ovat. Poikkean varmasti tulevaisuudessakin väijymässä vieraammissa ympyröissä aika ajoin ja opin sieltä arvokasta ja kiinnostavaa sarjistietoa, mutta olen silti oman kotinurkkaukseni täältä skenen ulkoreunalta jo löytänyt. Fiilistelen tiettyjä sarjiksia ja tyylejä tietyistä syistä, ja sitten toisia pidän epäkiinnostavina toisista syistä. Ja on aivan okei, että minua ja toista, tuntematonta sarjisharrastajaa yhdistää vain sarja kuvia.

3 vastausta artikkeliin “Pohdinta: Sarjisskenen ulkoreunalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s