Arvio: Bois-Mauryn tornit – Babette / Éloïse de Montgri / Germain

cof

Aivan aluksi haluan jakaa palkinnon Suomen epäkaupallisimmin nimetylle sarjakuvalle. Ensin pitää tajuta, että kyse on suomenkielisestä sarjiksesta nimen ollessa 75-80-prosenttisesti ranskankuuloista nimistöä. Sen jälkeen täytyy muistaa sarjakuvan nimi kauppaan marssiessaan: ”bios-mari, boss-muryy, böömi-määri…”. Kolmanneksi täytyy vielä ääntää sarjakuvan nimi kaupan kassalla: ”Buamöri- eiku buimury- eiku POIS-MAURIN TORNIT KIITOS”. Jos kaiken tämän jälkeen onnistuu marssimaan ulos kassissaan Bois-Mauryn tornit, on sarjakuvansa todella ansainnut. Sama rumba toistuu, kun haluat suositella sarjakuvaa kaverillesi: ”odota mä googlaan enkä edes yritä”. Pienkustantamo Sininen Jänis on pukannut pihalle nyt kolme suomenkielistä volyymiä alun perin kasarin puolivälissä tehtyä sarjaa. Tarinat kertovat ankeasta elämästä keskiaikaisessa Ranskassa, jossa hyvin menee käytännössä ainoastaan aatelismiehillä. Alempien säätyjen ja naisten elämä on melkoista paskaa, ja näihin ihmiskohtaloihin sarjan tekijä Hermann selkeästi on halunnut eniten paneutua.

cof

Synopsiksetkin kertovat siitä, kuinka hilpeää kamaa on luvassa: Babette-tarinassa rakastunut muurari haluaa puolustaa rakkaansa kunniaa, mistä palkintona on vankeus ja työt estävä vammautuminen. Éloïse de Montgri kertoo ryöväreiden piinaamista kyläläisistä, jotka yrittävät jotenkin selvitä hengissä ja saada itselleen oikeutta. Germainissa elämän päähänpotkima joukko sortuu itse rikokseen ja joutuu pakenemaan parempiosaisten metsästysseuruetta. Tarinoita yhdistää yksi henkilö, ritari Aymar de Bois-Maury, joka osuu todistajaksi kaikkiin kirjan tapahtumiin pitkällä matkalla kotikonnuilleen Bois-Mauryn tornien luokse. Kaikki tarinat ovat kiehtovia ja synkistä teemoistaan huolimatta ne eivät lukiessa uuvuta tai turhauta. Hermannin kerronta on toteavaa ja armotonta, mutta inhimillistä. Henkilöiden, niin hyvien kuin pahojenkin, toiminta on ymmärrettävää vaikkei sitä mitenkään hyväksykään. Ritari Aymar on suunnilleen ainoa luotettava oikeamielisyyden majakka mädässä maailmassa, ja varmaankin siksi Hermann pitää hänet taustalla suurimman osan ajasta. Eihän kukaan nyt halua kirkasotsan moraalista voittokulkua seurata, nyt sitä epätoivoa ja paskoja ihmisiä estradille!

cof

Hermannin tarinankerronta on hänen kuvitustaan vahvempaa. Bois-Mauryn tornien tyyli on realistinen, sellaisella vaikeasti lähestyttävällä tavalla. Hahmot ovat niin samannäköisiä, että välillä joutuu oikeasti selaamaan sivuja edestakaisin pysyäkseen perillä siitä, ketkä kulloinkin ovat tapahtumien keskiössä ja olivatko he tässä tarinassa jo aiemmin. Miljöön Hermann esittää komeasti, ja erityisesti silmään pistävät kirjojen värit. Haaleat, keltavoittoiset sävyt vaativat totuttelua, mutta lopulta ne ovat ehkäpä tärkein yksittäinen tunnelman luoja Bois-Mauryn torneissa. Hahmot sitä vastoin ovat kankeita ja välillä perspektiivit tuntuvat heittävän tavalla, joka saa henkilöt muistuttamaan enemmän Stan Winstonin hirviöluomuksia kuin ihmisiä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kuvitus avautuu hitaasti, mutta Hermannin kaikki ruudut eivät tunnu kestävän lähempää tarkastelua. Hermann on vahvimmillaan valojen ja varjojen kanssa, mutta se ei aivan riitä tekemään vaikutusta kuvituksen osalta.

cof

Bois-Mauryn tornit on realistista historiallista sarjakuvaa, tyylilaji, jolla on Suomessakin perinteitä ja lukijoita. Sinänsä kaupallinen potentiaali on olemassa, jos satunnaisostaja vain pääsee ohi Suomen epäkaupallisimman nimen loppuvastuksesta. Tarinat ovat kiinnostavia ja mieleenjääviä. Itseeni suurimman vaikutuksen teki kolmikosta Babette, jossa henkilökehitys ja nihilistinen maailma pääsivät ryömimään eniten ihon alle. Muissakaan osissa ei ole vikaa, mutta ne kärsivät ensimmäistä enemmän aiemmin mainitusta hahmojen toisiinsa sekoittumisesta. Myöskään tunnelma ei ole niissä aivan yhtä intensiivinen kuin Babettessa, mutta mikäli ensimmäinen osa vakuuttaa, myös kaksi muuta ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia. Ja mikä ettei siitä eteenpäinkin, Bois-Mauryn tornit on nimittäin ihan kunnon toistakymmentä osaa käsittävä saaga. Kyynikko pelkää pahinta suomennosten kohtalon kanssa, mutta toistaiseksi albumeita on ilmestynyt tiheään tahtiin. Toivotaan, että Sininen Jänis pysyy vedenpinnan yläpuolella ja tarinaa saadaan lisää. Hermann rakentaa itse Bois-Mauryn tarinaa niin rauhakseen, että kolmessa albumissa suuri kehyskertomus ottaa vasta alkuaskeleitaan.

cof

Hieman yleistäen voisi sanoa, että Hermannin suurin vahvuus sarjakuvantekijänä tuntuu olevan viimeinen sivu. Kaikissa näissä kolmessa kirjassa tarinan päätös on jollain tapaa erittäin epätyydyttävä, mutta ehdottomasti mieleenjäävä. Ikään kuin lukemisen vauhtiin päässyttä fania haluttaisiin oikein kurittaa vetämällä vastapalloon ihan viime metreillä. Lopetukset ovat sen verran haljuja ja epäselviä, että niitä pitää jäädä tankkaamaan hetkeksi, mistä johtuen Bois-Mauryn tornit jättää muistiin voimakkaamman jäljen kuin olisi arvannut. Rehellisesti sanottuna en aivan ymmärrä, miksi Sininen Jänis on kaivanut kustannettavaksi yli 30 vuoden takaa juuri tämän sarjan, mutta ehkä sitä ei vielä kolmesta ensimmäisestä kirjasta voi hahmottaakaan. Luulisi, että tuolta ajalta eurojulkaisuja tarkastellessa olisi löytynyt paljon muutakin potentiaalista, mutta tokikaan nämä kolme kirjaa eivät vielä kerro kaikkea sitä, mitä Bois-Mauryn tornit voi vielä kasvaa. Pidempien sarjojen kehittyminen vaatii kärsivällisyyttä, ja Bois-Mauryn torneissa on ehdottomasti potentiaalia. Tulen hyvin todennäköisesti lukemaan myös seuraavat julkaistavat osat. Pari tahattoman hirviömäistä hahmodesignia ja identtistä henkilöä eivät ole niin suuria ongelmia, etteivätkö nämä kirjat jäisi lopulta kuitenkin plussan puolelle.

cof
Mutta jotain hassua noissa kauloissa on

Arvosana: 72/100

Bois-Mauryn tornit 1-3: Babette / Éloïse de Montgri / Germain
Hermann, käsikirjoitus ja kuvitus
Sininen Jänis
Hinta Suomessa 16-20 €/kpl

cof

Sarjakuva kaupan:

Turun Sarjakuvakauppa
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Adlibris
Osa 1
Osa 2
Osa 3

3 vastausta artikkeliin “Arvio: Bois-Mauryn tornit – Babette / Éloïse de Montgri / Germain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s