Arvio: The Cigar That Fell in Love with a Pipe – Outo rakkaustarina monellakin tapaa

cof

Kaksi marginaalista genreä, jotka kovasti viehättävät minua, ovat oudot rakkaustarinat ja huolella laaditut rakkauskirjeet jollekin marginaaliselle taiteenlajille. Kiehtovan mystisesti nimetty The Cigar That Fell in Love with a Pipe solahtaa molempiin genremääritelmiin. Se on sukellus sikarien maailmaan ja kaikkeen siihen uniikkiin käsityöhön, mitä täydellisen sikarin kääriminen vaatii. Se on myös rakkaustarina, joskin traaginen sellainen. Ja myös erittäin outo. Oudoin pitkään aikaan. Käsikirjoittaja David Camus on antanut luovuutensa todella virrata, sillä tällaisia tarinavyyhtiä ei tule vastaan joka kuukausi. Kuvittaja Nick Abadzisin duuni lankojen pitämisestä käsissä ei ole ollut helpoin mahdollinen, kun Camus poukkoilee ajassa, paikassa ja elämän ja kuoleman välissä jatkuvasti sinne sun tänne. TCTFILWAP on viehättävä pieni tarina, toisaalta kaunis ja toisaalta erittäin surullinen kertomus alusta saakka onnettomaksi tuomitusta elämästä.

cof

Kun otin kirjan lukulistalle, luulin sen olevan jonkinlainen tuunattu historiikki Orson Wellesistä ja Rita Hayworthista. Molemmat henkilöt esiintyvätkin kirjassa, mutta eivät missään nimessä ole pääosissa. Tarina alkaa, kun Orson Welles päättää juhlia uusinta elokuvaansa polttamalla sikarin hankkimastaan laatikosta. Sikari osoittautuu parhaaksi sikariksi, jota Welles on koskaan maistanut, ja sen tekijä on tuon ajan suurin sikarilegenda, Conchita Marquez. Tästä sarjakuva siirtyy kertomaan Conchitan tarinaa ja kuvailemaan sikarinteon taidetta varsin kouriintuntuvasti. Conchita oli legenda jo eläessään, sikarinkäärijöiden kuningatar, jonka kädentuotoksissa tuoksui ”lihavan leidin hiki”. Sikarinharrastajien himo Conchitan sikareihin lähentelee jonkinlaista pakkomiellettä, sen verran himokkaasti Camus kuvailee sekä Conchitan työntekoa että sikarien kysyntää.

cof

Valitettavasti kirja ei kuitenkaan päästä lukijaa iloitsemaan lajinsa parhaan Conchitan puolesta, sillä elämä ei muuten hänellä ollut kovin auvoista. Töihin jo lapsena pakotettu Conchita herättää miesten kiinnostuksen sikaritaitojensa vuoksi liian nuorena, ja hän on koko elämänsä lähinnä miesten omaisuutta, rahantekokone, jolle ei suoda omaa tahtoa juuri lainkaan. Hän ei itse tiedosta rooliaan, sillä Conchitan ainoa toive on kääriä sikareita. Tuon ajan kasvattina Orson Wellesiäkään ei luonnollisesti Conchitan hyvinvointi kamalasti liikuta. Hämmentävää kuitenkin on, kuinka vähän sen tuntuu liikuttavan käsikirjoittaja Camus’takaan. Hän tuntuu ilman suurempia tunnontuskia hyväksyvän sen, että Conchitan ainoa merkittävä teko oli olla hyvä käärimään sikareita. Muutoin hahmo on yksinkertainen ja yksioikoinen. Camus haluaa kertoa hänen tarinansa, mutta ainoastaan sikarien kautta. TCTFILWAP on hyväntahtoinen kertomus, mutta sillä tuntuu olevan hahmojen käsittelyssä sokeita pisteitä, jotka häiritsevät täysillä nauttimista.

cof

Tarinasta tulee kirjan kehittyessä myös rakkaustarina. Sen enempää spoilaamatta todettakoon, että osapuolet ovat yllättävät, mutta toinen oudompi tekijä on romanssin kehittyminen. Kaksi henkilöä, joista ei ole tehty millään tavalla erityisen pidettäviä tai samaistuttavia, päätyvät yhteen. Tarina on samaan aikaan herkkä ja pakotetun oloinen, kun lukijalle ei oikein aukea, miksi henkilöt yhtäkkiä alkavat tuntea vetoa toisiinsa. Toisaalta, kun koko kirja vaikuttaa ajoittain melkoiselta vapaa-assosioinnilta sen suhteen, millaisille irrallisuuksille löydetään yllättäviä yhteyksiä, niin eipä tuollainen yksi epäloogisuus lukukokemusta pilaa. Pohjimmiltaan TCTFILWAP on hauska ja omaperäinen kertomus, joka jää mieleen positiivisena kokemuksena. Kunnian kunnialla suoriutumisesta saavat tekijöiden selkeä rakkaus sikareihin, tarinan samanaikainen yllättävyys ja johdonmukaisuus sekä todellisuuden ja fiktion totaalinen sekoittaminen.

cof

Nick Abadzisin kuvitus on kirjassa hyvin selkeää ja helppolukuista. Se on myös ilmeikästä, mutta paradoksaalisesti tuntuu hieman tönköltä. Jokin Abadzisin paksuhkossa ligne clairessa laahaa. Kuvitus ei ole erityisen eläväistä. Ehkä lopputulema siis on, että Abadzis ei huononna TCTFILWAPia, mutta myöskään nosta sitä uudelle tasolle. Kuten alussa totesinkin, tämä sarjakuva vaihtelee kulisseja ja henkilöitä sen verran taajaan, että kuvittajalle voi olla ansioksikin hommien pitäminen simppelinä. Itse tapahtumat jäävät sivuosaan kun kuvituksessa tärkeintä on ideoiden konkretisointi. Pari intensiivistä kuvaa mahtuu myös sekaan, etenkin sikarien käärintä ja toisaalta meren ihailu laivan kannelta on kirjassa kuvattu jollain selittämättömällä tavalla, joka jää mieleen päiväkausiksi. Päällisin puolin siinä ei ole mitään ihmeellistä, mutta jotenkin tunne lukemisesta on vahvana muistissa vielä pitkään kirjan sulkemisen jälkeenkin.

cof

TCTFILWAP ei ole aivan niin hyvä, kuin se olisi näillä aineksilla voinut olla, mutta kelpo suoritus kuitenkin. Aihepiiri ja sen käsittely ovat mukaansatempaavia, mutta kasuaali suhtautuminen tragedoihin ja epätasa-arvoon hämmensi fiilistä lukiessa. Jos Camus olisi ottanut vahvemman kannan noihin ongelmiin, jotka eittämättä olivat osa kirjan kuvaamaa aikaa, olisi asian voinut käsitellä osana ajan kuvaa. Nyt tuntuu siltä, kuin tekijät haluaisivat sivuuttaa nuo selkeät epäoikeudenmukaisuudet, mikä nostattaa hiukkasen niskavilloja pystyyn. Lopulta kirja on kuitenkin niin irti tosielämän tapahtumista, että päällimmäiseksi tunteeksi jää pieni taianomaisuus. Se on oikein hyvä tunnesaavutus sarjikselta, eikä TCTFILWAP herättänyt edes hinkua rynnätä polttamaan sikareita nonstoppina keuhkoveritulppaan saakka, pari hassua pötköä vain. Samaan aikaan sekä klassista että modernia!

cof

Arvosana: 66/100

The Cigar That Fell in Love with a Pipe
David Camus, käsikirjoitus – Nick Abadzis, kuvitus
Self Made Hero
Hinta Suomessa n. 16 €

cof

Sarjakuva kaupan:

Adlibris

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s