Hellboy-heinäkuu, kirja 3 – Conqueror Worm / Strange Places

cof

Helvetinhurtat haukkuvat, kalman karavaani kulkee ja Hellboy-heinäkuu ryskii huoneeseen kuin viikatetta heiluttava Kool-Aid-mies. Kolmannessa kirjassa palataan päätarinan pariin pidempien kertomusten keinoin. Mike Mignolan oma suosikki pidemmistä tarinoista on kirjan ”päätarina” Conqueror Worm, ja sen suurten vaikutusten jälkimainingeissa kellutaan kahdessa muussa Strange Places -nimen alle niputetussa kertomuksessa The Third Wish ja The Island. Kaikki Hellboyn perusasiat ovat edelleen kohdallaan: mytologia, mättäminen, massiiviset hirviöt ja onelinerit toimivat kuin häkä. Ainakin tällä lukutahdilla Mignolan resepti alkoi tuntua kolmoskirjan kohdalla todella itseään toistavalta, jopa häiritsevyyteen asti. Sinänsä on erittäin hyvä, että Mignola tekee sitä mistä tykkää ja fanit ahmivat kaiken, mutta kun rupesin mielessäni listaamaan toistuvat elementit, ei jäljelle jäänyt kauhean montaa tarinoille uniikkia tekijää.

cof

Yksi uusi tekijä on Conqueror Wormissa jatkuvat callbackit aiempiin tarinoihin. Selvästi puitteita on rakennettu nyt sen verran, että Mignola pääsee heittämään samaan soppaan kaikki kiehtovimmat elementit aiemmista kertomuksista. Isot roolit ovat mm. edelliskirjoista tutuilla taikahumanoidi Rogerilla ja leijuvalla natsipää Herman von Klemptillä. Perusrakenne on silti hyvin sama: BPRD (Bureau of Paranormal Research and Defense, Hellboyn työnantaja) saa vinkkejä oudoista tapahtumista oudossa linnassa jossain päin maailmaa, Hellboy menee paikalle, paljastuu salajuoni ja sitten mätetään. Joku yrittää houkutella Hellboyta pahan puolelle, ’boy toteaa että ei kiinnosta, ja lopuksi maalaillaan lisää uhkakuvia Suuresta Suunnitelmasta, joka tulee lävähtämään näpeille jossain kohtaa. Conqueror Worm kehittää hahmoja ansiokkaasti, mutta silti tuntuu, että samaan kaavaan tullaan palamaan vielä jatkossakin. Ymmärrän kyllä, miksi Mignola pitää tästä tarinasta, kun tilkkuja 90-luvun työstä päästään ompelemaan yhteen komeaksi täkiksi, mutta nopealla lukutahdilla sen työn määrä ei aivan pääse oikeuksiinsa.

cof

Tämäkin kirja sisältää sarjakuvia viiden vuoden aikajänteeltä, vuodesta 2000 vuoteen 2005 saakka. Yllättävää itselleni oli se, että jo näiden tarinoiden aikana teattereihin ilmestyi Hellboy-elokuvista ensimmäinen. Olin jotenkin kuvitellut, että Mignolan tarina olisi ollut jo ehtoopuolellaan siinä kohtaa, mutta tässähän on vielä yli puolet tarinaa jäljellä (sekä tietysti Conqueror Wormin jälkeen käynnistynyt BPRD-spinoff, johon en ainakaan yhden kuukauden aikana aio ryhtyä perehtymään). Mignola kertookin kirjan jälkisanoissa, että elokuvan tehtyä joitain irtiottoja hänen hahmottelemastaan juonesta, iski hänelle tarve ottaa suunnittelemansa juoni omiin nimiinsä. Ilmeisesti tämän vuoksi kirjan viimeinen tarina The Island valottaa Hellboyn menneisyyttä ja tulevaisuutta aika urakalla. Tutulla kaavalla tietenkin.

cof

Toistuvista kertomusten elementeistä pitää vielä mainita pari: Hellboyn tarinat, myös nämä pidemmät, ovat todella tiukasti yhteen tapahtumapaikkaan sidottuja. Vaikka itse kertomus käsittäisi viisi tai kuusi lukua, vaihtuu kulissi niissä erittäin harvoin. Tällöin pidemmätkin tarinat tuntuvat ikään kuin yksittäisiltä kohtauksilta, elokuvan loppurytinältä ilman ensimmäisen ja toisen näytöksen build-uppia. Tässä ratkaisussa ei lähtökohtaisesti ole mitään väärää, mutta se alkoi tässä kohtaa pistää silmään. Toinen, vielä pienempi juonikikka on Hellboyn putoaminen jossain kohtaa lattian/maanpinnan/whatever tason läpi salaonkaloon/kellariin/luolaan, josta paljastuu synkkiä yllätyksiä. Ongelmaksi nämä muodostuvat, kun ne alkavat häiritä tarinan immersiota. Tulen kovin tietoiseksi itsestäni lukemassa jonkun toisen tekemää sarjakuvaa, kun alan laskea toistuvien elementtien esiintymiskertoja, vaikka haluaisin uppoutua tarinaan miettimättä tällaisia metaviisasteluja.

cof

Nämä kolmannen kirjan tarinat ovat viimeisiä, joissa Mignola kantaa kuvitusvastuun yksin. Tämä voi olla hyvä ratkaisu, sillä vaikka hänen käsialansa on yksi Hellboyn upeimpia ja tunnistettavimpia piirteitä, saa tarinakin herkästi uutta virtaa uudesta kuvitustulkinnasta. Koska Mignola pitää Hellboyn tapahtumapaikat ja juonet samankaltaisina, alkaa tarinoiden varrelle mahtua useampia samannäköisiä ruutujakin. Odotan siis mielenkiinnolla tulevien volyymien kuvittajien kontribuutioita. Mignola on mukana niidenkin tekemisessä, joten nähtäväksi jää, onko uusilla nimillä vaikutusta lopputulokseen. Tässä vaiheessa täytyy kuvituspuolelta mainita erikseen kirjojen loppupuolelta löytyvät luonnossivut. Ne ovat tämän mittakaavan sarjisjulkaisuissa aika peruskamaa, mutta Hellboyn kohdalla luonnossivut viihdyttävät paremmin kuin monessa muussa tapauksessa. Iso syy tähän on, että Mignola kommentoi useamman kerran luonnossivuja tyylillä ”tässä on vain kasa hirviöitä, ei oikeastaan mistään erityisestä syystä, minusta on vain hauskaa piirtää hirviöitä”. Kun kuvittelee tekijän fiilistelemässä jokaista siistiä monsteria, on omakin fiilis äkkiä parempi.

cof
On mukana toki muutenkin muutama loistava yksityiskohta

Minun on todella vaikea arvioida, ovatko Conqueror Worm, The Third Wish ja The Island oikeasti heikompia tarinoita kuin kahden edeltävän kirjan kertomukset. Third Wish on tarinoista omaperäisin ja siksi parhaiten mieleen jäävä. Conqueror Wormin ja The Islandin kohdalla osasyyllinen voi olla tiukka lukutahtini, joka turruttaa nyanssien havaitsemista jonkin verran. Juuri nyt fiilis on kuitenkin, että kaksi ensimmäistä kirjaa tekivät suuremman vaikutuksen ja sisälsivät myös monipuolisempaa materiaalia. En missään nimessä pitkästynyt tai turhautunut tämän kirjan kanssa, mutta en myöskään tullut imaistuksi sen maailmaan samalla tavalla kuin edellisissä. Jatkan projektia edelleen hyvillä mielillä ja kovilla odotuksilla, vaikka näin ensimmäisellä kierroksella tämä tuntuikin hieman välipalalta.

Arvosana: 72/100

Hellboy Library vol. 3 – Conqueror Worm / Strange Places
Mike Mignola, käsikirjoitus ja kuvitus
Dark Horse
Hinta Suomessa 36-56 €

Sarjakuva kaupan:

Turun sarjakuvakauppa
Adlibris

4 vastausta artikkeliin “Hellboy-heinäkuu, kirja 3 – Conqueror Worm / Strange Places

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s