Arvio: Economix – Sarjakuva siitä, kuinka talous toimii (ja ei toimi)

cof

Tämä sarjakuva on tuhti paketti. Michael Goodwinin ja Dan E. Burrin Economix – Sarjakuva siitä kuinka talous toimii (ja ei toimi) ottaa käsiteltäväkseen ei vähempää kuin koko modernin talousjärjestelmän historian ja sen vaikutukset maailmaan, jossa elämme tänä päivänä. Kyseessä on ihan puhdas tietokirja, joka on kirjoitettu sarjakuvamuotoon. Siinä on hyvin paljon samaa kuin aiemmin blogissa käsitellyssä The Age of Selfishness -kirjassa. Monimutkaisten vaikutussuhteiden ja taloustieteellisen teorian kiemuroita kansantajuistetaan ja lankoja ilmiöiden välille vedellään erittäin havainnollistavasti. Siinä, missä Age of Selfishness paneutui ainoastaan 1900-luvun kehitykseen, Economix aloittaa talouden käsittelyn 1600-luvulta jatkaen siitä Adam Smithin teorioihin, päätyen lopulta moderniin yritystalouteen. Se on avoimen asenteellinen, mutta pohjaa argumenttinsa faktoihin ja historiaan. Economix on erittäin vaikuttava infopaketti, joka onnistuu kunnianhimoisessa tavoitteessaan ihailtavasti. Jos haluaa hankkia esimerkiksi Twitterissä huudeltaville talouspoliittisille argumenteille helposti lihaa luiden ympärille, voi kirjaa suositella lämpimästi.

cof

Goodwin kertoo päätyneensä Economixin pariin hieman sattumalta. Kaikki on lähtenyt halusta ymmärtää taloutta, jota tutkiessaan kirjoittaja on alkanut hahmottaa tarinaa, jota ei hänen mukaansa ole aiemmin kerrottu kokonaisuutena. Goodwin löytääkin talouden kehityksestä narratiivin, jossa taloustiede ja reaalitalous kulkevat eri polkuja, politiikan ajelehtiessa jossain siinä välissä, välillä onnistuen ja välillä ei niinkään. Kirjan tulkinnat talouden kulusta ovat samansuuntaisia kuin Age of Selfishnessin kirjoittaja Darryl Cunninghamilla: suuryritykset ovat aina pyrkineet ohjaamaan lainsäädäntöä itselleen edulliseen suuntaan riippumatta ratkaisujen kokonaishyödyllisyydestä, ja poliitikot ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta usein näiden talutusnuorassa. Tasapainoa tuo Goodwinin tapa seurata Yhdysvaltojen talouden lisäksi myös muun maailman tapahtumia, pääasiassa toki Venäjää/Neuvostoliittoa sekä Kiinaa ja Japania. Sosialismia kohtaan ei olla mitenkään armollisempia, pääsyynä luonnollisesti enemmänkin omapäiset diktaattorit kuin itse aatteen puutteellisuus. Toisaalta Goodwinin kirjoissa kapitalismin ongelmatkin johtuvat enemmän heikoista ja yksisilmäisistä vallanpitäjistä kuin markkinataloudesta itsestään.

cof

Economix on selkeästä puolueellisuudestaan huolimatta kannanottona uskottava. Pääsyy on siinä, että Goodwinin argumentit perustuvat vahvasti historiallisiin faktoihin, ja hän ei pyri esittämään niitä muuna kuin omina spekulaatioinaan. Esimerkiksi todelliset sitaatit ja tekijän oma täytedialogi on eroteltu toisistaan selkeästi sekä visuaalisesti että tyylillisesti. Lisäksi faktat ja niiden perusteella tehdyt kannanotot ovat kirjasta helposti hahmotettavissa. Esimerkiksi sekä Economixissa että Age of Selfishnessissä esiintyvä Fedin puheenjohtaja Alan Greenspan saa Economixissa neutraalimman kohtelun, vaikka lukijalle ei jää epäselväksi, kenen joukoissa Greenspan seisoo. Toisaalta ”suuren tarinan” ymmärtämisen kannalta olisin toivonut vielä enemmän paneutumista myös ”toisen puolen” näkemyksiin. Kun numeroiden ja syy-seuraussuhteiden valossa on aivan selvää, että Greenspan ja olemattomaksi purettu pankkiregulaatio olivat finanssikriisin pääsyyllisiä tai että Ronald Reagan on modernin ajan kevyesti paskin presidentti, miksi suuri osa taloussivistynyttäkin kansanosaa kivenkovaa väittää päinvastaista? Luulisi heilläkin jonkinlaisen logiikan olevan taustalla, ja tätä avaamalla Economix olisi voinut nousta vielä seuraavalle tasolle.

cof

Burrin kuvitus nojaa hyvin paljon samoihin keinoihin kuin Cunningham Age of Selfishnessissä. Jälki on simppeliä, rytmitys melko yllätyksetöntä ja visualisoinnit suorastaan lastenkirjamaisia. Ratkaisu on hyvä, ja kuvitus auttaa lukijaa pysymään kärryillä kun taloustieteilijöiden ja poliitikkojen nimet vilisevät sivuilla Goodwinin pyyhkiessä vuosia eteenpäin huimalla tahdilla. Sarjakuva on valikoitunut kirjan formaatiksi hahmottamishelppoutensa vuoksi, ja sitä tekijät ehdottomasti hyödyntävät. Economix ei tee yhtään ratkaisua pelkästään sen vuoksi että se näyttäisi hienommalta tai toimisi kokonaisuudesta erotettuna isona spreadina. Tämän kirjan on tarkoitus olla tietokirja, ja sellaisessa kikkailulle ei ole tarvetta. Hyvä niin. Burrin lahjat karikatyyreihin pääsevät oikeuksiinsa. Ainoat puutteet kuvituksessa liittyvät taloustieteen teorioiden visualisointiin, jossa liikettä olisi voinut indikoida vielä paremmin. Kun kysyntä- tai tarjontakäyrä siirtyy asettaen hinnan uuteen pisteeseen, helpottaisi hahmottamista vielä ymmärtää, missä käyrä oli aiemmin ja miten tilanne muuttui. Samaten muutamissa kiertokulkukaavioissa lukemista olisi voinut helpottaa lukujärjestystä ohjaamalla. Nämä ovat pieniä murheenaiheita, mutta kirjan yleistason ollessa korkea on vaatimusrimaakin helppo nostaa.

cof

Economixin kansista (ja verkkosivuilta) löytyy jenkkityyliin aivan helvetisti hypetystä kirjalle. Uskomaton, ainutlaatuinen, huikaiseva jne. (tuosta voi muuten kustantaja napata kanteen minultakin sitaatin, näköjään), mutta Economix lunastaa silti odotuksia suurelta osin. Taloustieteeseen köykäisesti perehtyneellekin tarjolla on uusia näkökulmia ja mielenkiintoisia ajatuksia. Ekonomisti tuskin löytäisi kirjasta hirveästi uutta, mutta luulen, että into siitä, että joku on onnistunut selittämään simppelihkösti sen, mitä tuo poloinen taloustieteilijä on yrittänyt sukulaisilleen tahkota joulusta toiseen, voi yksinään riittää motivaattoriksi kirjan lukemiseen ja suositteluun. Kaikille muille suosittelenkin kirjaa lämpimästi. Sarjakuvalla voi välittää paljon muutakin tietoa kuin Ikean hyllyjen kokoamisohjeita. Economix tekee hyvin eroa kapitalismin hyvien puolien ja korjattavien valuvikojen välille ja onnistuu olemaan tarpeeksi neutraali ollakseen uskottava, mutta kuitenkin tarpeeksi kantaaottava ollakseen lukemisen arvoinen. Välillä kun törmää internetissä kaikkein välkyimpiin ”osakkeet ovat saatanasta” tai ”yövartijavaltio on ainoa hyväksyttävä valtio” -aivopieruihin, tekee mieli juosta seinään. Jos laittaa Economixin siihen väliin, niin törmäys on ainakin pehmeämpi.

cof

Arvosana: 83/100

Economix – Sarjakuva siitä, kuinka talous toimii (ja ei toimi)
Michael Goodwin, käsikirjoitus – Dan E. Burr, kuvitus
Kampus Kustannus
Hinta Suomessa 30-45 €

PS. Economixilla on hyvät nettisivut (economixcomix.com), mistä löytyy taustatiedon lisäksi myös tekijöiden lisämateriaalia esimerkiksi net neutralitysta ja muista aiheista, jotka ovat nousseet esiin alkuperäisteoksen julkaisun (2014) jälkeen.

dav

PPS. En tiedä, onko kirjan nimeämispolitiikalla mitään yhteyttä Logicomixiin. Todennäköisesti ei, mutta ehkä vielä joku päivä saamme myös tiedesarjakuvan, joka ei kuulosta Asterix-sivuhahmolta.

cof
Tuohon hymyyn on hyvä lopettaa 🙂

4 vastausta artikkeliin “Arvio: Economix – Sarjakuva siitä, kuinka talous toimii (ja ei toimi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s