Arvio: Trash Market – Surumielisiä tarinoita tuntemattomasta Japanista

edf

Yritän pitää mielen avoimena ja puhtaana ennakkoluuloista, kun valikoin sarjiksia lukujonoon. Yhdestä en kuitenkaan ole päässyt yli: mangaa ei käsiin eksy käytännössä koskaan. En voi edes perustella sitä mitenkään erityisen hyvin, sillä en ole koskaan lukenut mangaa satunnaista kahdeksansivuista enempää. Anime on hieman tutumpi genre, ja siitä olen päätellyt, että japanilainen kuvakerronta ja tarinoiden rytmitys ei vaan maistu. Kyse on toki puhtaasti kulttuurieroista, mutta niin hyvää tarinaa ei ole vastaan tullut, että saisin keskityttyä kokonaisuuteen tarttumatta ärsyttäviin yksityiskohtiin. Tadao Tsugen Trash Market korjaa tuota tilannetta hieman. Tosin kyseessä ei ole manga siinä mielessä, miten termi yleiskielessä mielletään. Tadao on 1950-luvulta lähtien useissa omakustanne- ja indiejulkaisuissa vaikuttanut vaihtoehtoisen mangan kärkinimi. Hänen tyylinsä on realistinen, lakoninen ja rauhallinen. Tarinat pohjaavat hänen omiin kokemuksiinsa sotien jälkeisessä Japanissa, joka kipuilee katoavan vanhan kulttuurin ja onton yhteiskuntakehityksen välimaastossa. Trash Marketissa on nähtävissä japanilaisen kerronnan piirteitä, mutta lopulta kyse on melkein mihin päin maailmaa vain sopivista ihmiskohtaloista ja tarinoista.

edf

Trash Market koostuu kuudesta lyhyestä tarinasta, jotka Tadao on laatinut 1960-1970 -lukujen taitteessa, sekä kahdesta taitelijan työtä kuvaavasta tekstistä. Kertomukset ovat osittain omaelämäkerrallisia, mutta niiden pointti on kertoa Tokion huonommilla alueilla asuvien ihmisten arkitarinoita. Nimen Trash Market on verenluovutusklinikka, jossa paikalliset huono-osaiset, juopot ja pummit käyvät myymässä vertaan huomattavasti suosituksia useammin. Tadao on itse työskennellyt vastaavanlaisella klinikalla yli kymmenen vuotta, mistä ammentuu henkilöiden erittäin aidonoloinen dialogi ja yksityiskohdilla rakennettu uskottavuus. Tadao on todennut haastatteluissa, että on kauheasti asioita, joista hän ei tiedä mitään, mutta tietää, mitä hänen elämänpiirissään olleet ihmistyypit ajattelevat. Tämä on kauhean kiehtova ajatus. Kaikki Trash Marketin tarinat keskittyvät alueeseen ja asioihin, joiden olemassaoloa en ole koskaan aiemmin ajatellut sekuntiakaan, mutta tekijälleen se on koko maailma. Tässä me sitten kohtaillaan kirjan sivuilla, niinkuin jonkun pro lukeminen -kampanjan maskottikasvot.

edf

Kaikkia tarinoita leimaa tuokiokuvamainen tunnelma. Henkilöt esitellään aluissa arkisissa toimissaan ja heidän elämäänsä seurataan jonkin merkityksellisen tapahtuman ajan. Lopetukset eivät kuitenkaan ole erityisiä lopetuksia, vaan elämä jatkuu ja Tadao siirtyy seuraavan tuokion pariin. Ensimmäisessä tarinassa nuori taiteilija löytää elämästään yhtymäkohtia Vincent van Goghiin, toisessa herkkä nuori poika kärsii konservatiivisen perheensä puristuksessa kotona. Kolmannessa tarinassa kirjanpitäjä katoaa hetken mielijohteesta, ja paikallinen sanomalehti lähtee hänen peräänsä. Neljännessä perheenisä pelkää kuolevansa ja lähtee etsimään uusia kokemuksia viime päivillään. Viidennessä turhautunut taiteilija lähtee mukaan mellakkaan keisarinvaltaa vastaan. Kuudennessa elämän unohtamat kaverit jonottavat verenluovutukseen ja jauhavat paskaa keskenään. Kaikki tarinat ovat tunnelmaltaan alavireisiä, eikä Tadaon tarinoista useinkaan löydy hopeareunusta.

edf

Trash Market ei ehkä katkonaisuutensa ja masentavuutensa vuoksi ole helpoiten lähestyttävä sarjakuva. Koska manga-kulttuuri on itselleni kovin vieras, en osaa ottaa kantaa myöskään kirjan ja taiteilijan merkittävyyteen genren kannalta. Trash Market ei itsessään sitoudu ympäröivään maailmaan erityisen hyvin, jolloin motivaatio sen lukemiseen ja ymmärtämiseen ei välttämättä löydy välittömästi. Itselleni sopivaksi ankkuriksi toimi japanilaisen yhteiskunnan tuolloinen tilanne, josta sentään jotain käsitystä on olemassa. Tästä perspektiivistä tarkasteltuna Trash Market tuo esiin kehityksen lieveilmiöitä ja kulttuurillisia rasitteita tavalla, jota harvoin historiasta raportoidaan. Vaikka tyyli oli täysin erilainen ja Tadao ei erityisesti ole kantaaottava artisti, löysin kirjasta yhtymäkohtia vähän aikaa sitten luettuun The Art of Charlie Chan Hock Chyehen. Molemmat kirjat ovat marssittaneet eteeni ihmisiä, joiden kohtaloista olen ollut aiemmin täysin tietämätön. Ne muistuttavat, että kaikilla teoilla on seurauksensa, eikä yksipuolinen tarkastelu koskaan kerro koko totuutta. Taas olen jossain pro lukeminen -julisteessa kertomassa, kuinka kirjat antavat äänen vaiennetuille ja kertovat tarinoita, jotka muuten jäisivät kuuntelematta.

edf

En ehkä suosittele Trash Marketia varauksetta, sillä kirjan herättämät tunteet ja koukuttavuus eivät ole mitään huippuluokkaa. Minulle sen arvo oli muistuttaa, että mangaakin on olemassa monenlaista, japanin sarjakuvakulttuuri ulottuu vuosikymmenten taakse ja Japani on muutakin kuin muinainen kulttuurinsa yhdistettynä kaupunkien neonvaloihin. Tällaisilla kirjoilla on helppo vähentää nykypäivänä jatkuvasti esiin nousevaa historiattomuuden riskiä, sillä laajempi ymmärrys menneestä on omiaan lisäämään empatiaa nykyisyydessä. En tiedä, olivatko Tadao Tsugen tavoitteet ihan näin ylevät, mutta ei se kehno saavutus ole.

Arvosana: 66/100

Trash Market
Tadao Tsuge, käsikirjoitus ja kuvitus
Drawn & Quarterly
Hinta Suomessa 16-25 €

PS. Kirjan lopusta löytyvät taustoitustekstit ovat erittäin mielenkiintoisia. Toisen on kirjoittanut taiteilija itse, ja toisen puolestaan häneen perehtynyt asiantuntija. Tarinat esimerkiksi neulojen ja veren käsittelystä verenluovutusklinikalla ovat melko hurjaa luettavaa, joten nämä tekstit valottavat lähihistoriaa vähintään yhtä mielenkiintoisesti kuin itse sarjakuvat!

3 vastausta artikkeliin “Arvio: Trash Market – Surumielisiä tarinoita tuntemattomasta Japanista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s