Arvio: Today Is the Last Day of the Rest of Your Life – Surkeiden päätösten sarja

dav

Today Is the Last Day of the Rest Of Your Life (tästä eteenpäin TITLDOTROYL, kavereiden kesken) on jännittävä sarjakuvaromaani. Se on moderni Odysseia puhtaammin kuin moni muu kirja, se on coming-of-age-kertomus ja lisäksi se on vuorotellen aivan hiton ärsyttävä ja riipaisevan rehellinen. Tekijä Ulli Lust kertoo kaunistelematta nuoruutensa seikkailusta, jossa alaikäiset itävaltalaiset punkkaritytöt keplottelevat itsensä halki Italian ilman rahaa tai papereita. TITLDOTROYL on sekoitus ideologiaa, vastuuttomuutta, kasvamista ja vapautta. Sen kertomistapa ei säästele iskuja. Alkupuolella kirjaa tämä tarkoittaa, että päähenkilöiden toimet ja ajatusmaailma pistävät tympäisemään urakalla, ja lopussa sitä, että heistä ei voi olla välittämättä ja koetuksia myötäelämättä.

Kirjan kertoja ja päähenkilö on Ulli, tekijä itse. Hän kertaa tositarinan nuoruutensa karkumatkasta. Kyse ei ole mistään sankarista tai erityisen pidettävästä henkilöstä, päinvastoin. Ulli on kuten monet 16-vuotiaat, täynnä elämänjanoa ilman minkäänlaista käsitystä siitä, mitä hänen tekojensa seuraukset ovat toisille ihmisille. Ulli on hurahtanut punkiin ja haluaa irti systeemin kahleista. Hänelle tämä tarkoittaa käytännössä päämäärätöntä vetelehtimistä, dokailua, seksiä, varastamista ja pummaamista. Vanhemmat eivät tajua ja kaikki muut ovat vain oravanpyörän orjia. Hän tapaa samanikäisen Edin, joka jakaa samat arvot vielä astetta rankemmin. Yhdessä tytöt päättävät jättää Wienin tukahduttavan ilmapiirin taakseen ja paeta rajan yli Italiaan.

dav

TITLDOTROYL on 400-sivuinen opus, joka tuntuu ensimmäisen puolikkaan aikana raskaalta kahlattavalta. Ulli ja Edi käyttäytyvät niin turhauttavan epäkypsästi ja itsekkäästi, että lukeminen todella ärsyttää. Lust on kirjassa alusta asti todella rehellinen. Hän ei moralisoi tai kommentoi tapahtumia, vaan esittää ne sellaisina kuin on. Ullin päänsisäinen monologi ei selittele tekoja paremmiksi tai arvioi niitä retrospektiivisesti. Alussa ihmettelin, onko kirja todella näin kritiikitön päähenkilöiden ideologiaa kohtaan, ja allekirjoittaako Lust nuoruutensa ajatukset ja teot edelleen, niin lähelle hän nuorten ajatusmaailmaa pääsee. Ajatus oli toki lukijana minulta kärsimätön ja hölmö. Onneksi tämä käy selväksi kirjan edetessä. Tällaista aikuistumistarinaa olisi järjetöntä kertoa aikuisen näkökulmasta, se menettäisi silloin tehostaan valtavasti.

dav

Tämä kirkastuu kirjan toisessa näytöksessä, jossa Edi ja Ulli matkaavat Italiassa kohti etelää tutustuen paikallisiin ja eläen unelmaansa. Aluksi kaikki on helppoa. Lämpimässä ilmassa voi nukkua puistoissa, paikalliset ovat anteliaita kerjäläisille ja italialaiset miehet ovat komeita. Vähitellen kirjan fokus siirtyy matkakertomuksesta kuvailemaan nuoren tytön suhdetta miehiin ja seksuaalisuuteensa. Ulli ja Edi eivät epäröi käyttää seksiä yöpaikan tai aterian hankkimiseen, mutta pikkuhiljaa Ulli huomaa, ettei seksi enää ole vaihtoehto, vaan oletus. TITLDOTROYLin ilmapiiri muuttuu todella epämukavaksi ja seksuaalinen väkivalta leijuu tarinan yllä painostavana varjona. Nainen 1980-luvun eteläisessä Italiassa on täysin esineellistetty, ja sitä epäkohtaa ei yksi itävaltalaistyttö kykene muuttamaan. TITLDOTROYL sisältää yhden ahdistavimmista raiskauskohtauksista, joita muistan lukeneeni, ja tunnelma tiivistyy ikäväksi armotta.

dav

Lustin kuvitus on punk-estetiikalle sopivan kotikutoista. Viiva on hieman huteraa ja hahmot tunnistettavia vain korostettujen piirteiden, kuten hiusten tai kasvojen muodon vuoksi. Jälki on kuitenkin helposti seurattavaa ja etenkin teemojen synkistyessä Lustin rujo tyyli välittää nuoren Ullin tuntemuksia salakavalasti lukijalle. Lust yhdistää todellisuutta ja kuvitelmaa juuri niin kuin sarjakuvakuvituksen pitääkin, ja viestii kuvilla asioita, joita pelkkä kirjamuoto ei voisi mitenkään välittää. TITLDOTROYL:n kuvitus ei ole absoluuttisen upeaa jälkeä, joka toimisi tarinassa kuin tarinassa, mutta tähän kirjaan se on juuri oikea.

dav

TITLDOTROYL on loppufiilikseltään realistinen, sillä Ulli ei kohtaa mitään varsinaista parannusta tai suurta valaistumista. Suurin opetus taitaa olla epäluulo ja kyynisyys uusia tuttavuuksia kohtaan, mutta sellaistahan elämä silloin tällöin on. Ei vuoden aikana saa hankittua suurta viisautta, korkeintaan pienen ikkunan kokonaiskuvan tarkasteluun. Kukaan ei valaistu yhden matkan aikana tai ole kypsä 18-vuotiaana, ja siksi TITLDOTROYL:iin on niin helppo samaistua. En minä ole mitään noin radikaalia koskaan tehnyt, sarjiksia vain luin himassa kaikki illat. Silti varsinkin kirjan loppupuolella Lust onnistuu kertomaan tutuksi tekemänsä hahmon eleillä ja toiminnalla valtavasti lähes ilman sanoja. Kaikki tietävät, miltä tuntuu tehdä hirveitä virheitä, joista tulee kuitenkin itselle elämän tärkeimpiä kokemuksia. Sen tunnelman TITLDOTROYL tavoittaa älyttömän hienosti, ja siksi se on paras sarjakuva, jonka olen hetkeen lukenut.

Arvosana: 86/100 (en olisi ikinä kirjan alkupuolella uskonut, että arvostaisin tämän näin korkealle)

Today Is the Last Day of the Rest of Your Life
Ulli Lust, käsikirjoitus ja kuvitus
Fantagraphics
Hinta Suomessa 24-31 €

PS. Kirja on ilmestynyt  myös suomeksi nimellä “Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä”. Kirjoitushetkellä se on AdLibriksessä kesäalessa naurettavaan hintaan 3,90 €, eli hyllyyn vain jos kiinnostaa!

 

2 vastausta artikkeliin “Arvio: Today Is the Last Day of the Rest of Your Life – Surkeiden päätösten sarja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s