Arvio: Rontticomics – Ihmismeri

dav

Juho Maurisen Rontticomics-stripit herättivät huomion jo ilmestyessään verkkoon ensimmäisiä kertoja. Suomalaisia strippisarjiksia ei ole liikaa, ja lehtien palstoja hallitsevat jättiläiset ovat viihtyneet siellä jo jonkin aikaa. Onhan Fingerporin konsepti edelleenkin älykäs ja stripit osuvat kohtuullisella prosentilla, mutta uuden aallon tekijälle on mielestäni ollut tilausta. Rontticomicsilla on sauma osua tähän markkinarakoon. Maurisen stripit ovat pelkistettyjä ja suoraviivaisia, mutta niillä on selkeä omaleimainen ote ja huumori on löytänyt oman äänensä ripeästi alusta alkaen. Ihmismeri on sarjan ensimmäinen kokoelma, josta löytyy blogista tuttuja kaskuja sekä kirjaa varten laadittua materiaalia. Ei strippisarjakuva koskaan täydellistä nauruparaatia sivulta toiselle ole, mutta Rontticomicsilla on paljon potentiaalia, minkä Ihmismeri osoittaa.

Rontticomics tuntuu hyvällä tavalla tuoreelta ja ajankohtaiselta. En tarkoita tällä ainoastaan nykyuutisten tai yhteiskunnan kommentointia, jota sitäkin kirjasta löytyy, vaan huumorin sävyä ja teemoja. Ne kuulostavat omaan korvaani luontevilta ja tutuilta, sellaisilta vitseiltä joita arjessakin tulee porukassa lohkottua. Ero on selvä esimerkiksi Fingerporiin, joka on luonut tai vähintäänkin jalostanut suomalaiseen huumoriin oman genrensä. Fingerporin myötä suomalainen huumori on fingerporistunut, kun taas Rontticomics tunnistaa nykysuomalaisesta huumorista kulman, joka siirtyy onnistuneesti lyhyiksi vitsisarjakuviksi. Rontticomicsia lukiessa saa ”onpa hyvä että tästäkin tehtiin vitsi” –tyyppisiä fiiliksiä, ei niinkään valtavia uusia oivalluksia. Se ei missään nimessä ole heikkous, vaan selkeä erottautumistekijä.

dav

Maurinen ei tee mitenkään tunnistettavasti omakohtaista sarjakuvaa, mutta teemoja käsitellään oletettavasti jonkinlaisesta omakohtaisesta näkökulmasta. Naurun kohteena ovat suurimman osan ajasta erilaiset reppanamiehet ja onton machokulttuurin aikaansaamat ristiriitaisuudet. Nykykäsitys maskuliinisuudesta, sekä oletetusta että todellisesta, on huumorin lähde suuren osan ajasta. Palstatilaa saavat myös esimerkiksi poliittinen korrektius ja holier than thou –hurskastelu, mutta johdonmukaisimmillaan Rontticomics on käsitellessään mieheyttä. Reppanamiehiä ovat niin päämäärättömästi meuhkaavat Odinin soturit kuin yli-ikäiset peräkammarin pojatkin. Rontticomics ei ole pohjimmiltaan erityisen lämminhenkinen tai ymmärtäväinen, vaan Maurinen haluaa selvästi osoittaa sormella tyhmyyttä, joka nyky-Suomea riivaa.

dav

Rontticomicsin huumorin luokittelu ilkeäksi tai mustaksi olisi kuitenkin epäreilua, vaikka molemman tyylisiä strippejä kokoelmasta löytyykin. Maurinen nostaa sarjakuvassaan valokeilaan ilmiöitä ja tekijöitä, joiden vuoksi nykymaailmassa eläminen ei aina ole parasta mahdollista. Rontticomics ei ole millään tapaa saarnaava tai yhteiskunnallinen, mutta sarjakuva on silti ns. hyvällä asialla. Sen lukeminen on tietyllä tapaa puhdistavaa ja toivoa antavaa, kun omillekin turhautumisen kohteilleen pääsee nauramaan. Rontticomicsin puolella on mukava olla, ja sillä verukkeella antaa anteeksi heikompiakin strippejä. Itseäni ei ole esimerkiksi koskaan suuremmin naurattanut yksi Maurisen vakistripeistä, Olavin niksinurkka, jossa yksinäinen hyypiö jakaa vinkkejä ankeaan hyypiöelämään. Olavikin istuu kuitenkin Rontticomicsin perussapluunaan, joten annan Olavin kukkia ja innoittaa muita, terävämpiä strippiaihioita.

dav

Kuvitukseltaan Rontticomics on pelkistetty jopa strippisarjakuvaksi. Hahmojen tunnistettavat piirteet ovat hyvin vähissä eikä mittasuhteisiin tai ilmeisiin kiinnitetä juuri huomiota. Tämä on kuitenkin yksi Rontticomicsin viehätyksen ja hauskuuden lähteistä. Hieman kökköisetkin piirrokset tuovat oikein ajoitettuina strippiin lisäannoksen hupia. Millään Hugleikur Dagssonin ”Onko tämä oikeastaan edes sarjakuvaa” –tasoilla ei olla, sillä Rontticomicsissa visuaalisuus on olennainen osa huumoria. Eivät nämä stripit tekstivetoisina toimisi, eivätkä selitettyinä (jälkimmäistä oli tietysti pakko kokeilla vastoin kaikkia järjen ääniä, joten kokemus on itse hankittu). Erityistä verkkosarjakuvamaisuutta Rontticomicsissa on vain vähän, merkittävimpänä ehkä se, että stripit on alun perinkin suunniteltu värillisiksi, joten kokoelma tuntuu lukiessa tutulta, toisin kuin esimerkiksi sanomalehtistrippien jälkiväritetyt kokoelmat usein tekevät. Tätä lukuunottamatta Rontticomics on formaatiltaan hyvin perinteinen strippisarjis, ja hyvä niin.

dav

Rontticomicsin saapumista strippiskeneen on ollut ilo seurata, ja minusta Maurinen on saanut bloginsa vakilukijan jo hyvän aikaa sitten. Toistaiseksi työtahti on ollut ilmeisesti sellainen, ettei sanomalehtilevitykseen olisi mahdollisuutta, vaikka ottajia olisikin, joten kokoelmat ovat loistava tapa lisätä Rontticomicsin tunnettuutta sillä aikaa. Koska en ole ammattimainen sarjakuvantekijä, minun on ollut muutenkin mahdotonta ymmärtää, miten joku voi suoltaa vitsejä viisi päivää viikossa vuodesta toiseen. Vaikka kannustan Rontticomicsille alati kasvavaa lukijakuntaa, en olisi hoputtamassa sitä pois verkosta ja lehtien sivuille. Oma julkaisualusta mahdollistaa työskentelyn itselle sopivassa tahdissa, mikä toivottavasti tarkoittaa tasaista laatua ja kehittymismahdollisuuksia. Maurinen on nuori uuden sukupolven tekijä, joten Rontticomicsilla ei ole mikään kiire kasvaa koko kansan sarjakuvaksi. Ei tämä huumori nyt printtilehtien pääasiallisen lukijakunnan ikäsegmenteille ehkä vielä uppoaisikaan, joten itsekkäästi toivon, että Maurinen pitää sarjakuvansa peruselementit nykyisellään ja antaa jäljen kehittyä luontevasti. Toistaiseksi Rontticomics näyttää erittäin hyvältä, eikä ainoastaan ”lupausta on” –mielessä. Kyllä tämä on ihan valmista tavaraa strippisarjakuvan pelikentälle.

dav

Arvosana: 74/100

Rontticomics – Ihmismeri
Juho Maurinen, käsikirjoitus ja kuvitus
Arktinen Banaani
Hinta Suomessa 10-18 €

Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Rontticomics – Ihmismeri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s