Arvio: Mahtava Thor – Klassista sankarisarjista puhtaimmillaan ja parhaimmillaan

dav

Kirjastosta löytyi viime reissulla lähes uutuuksia, kun viime vuonna julkaistu Mahtava Thor kiilteli hyllyssä. Kirja kokoaa kansien väliin 13 numeroa Stan Leen ja Jack Kirbyn klassisia Thor-seikkailuja vuosilta 1968-1969. Thor oli tuossa vaiheessa ehtinyt seikkailemaan lehtien sivuilla kuutisen vuotta, joten sankarin taival oli vielä nuori. Tässä kirjassa mistään hapuilusta ei ole tietoakaan. Vaikka kosmisuus ja vanhat sarjikset ovat vaarallinen yhdistelmä, joka tarkoittaa herkästi kulmikasta pökkelöintiä ja typeriä juonia, Thorissa homma toimii kuin rasvattu. Homma on oikealla tavalla mahtipontista ja machoa, ja kuvitus sopivasti klassisen jäykkää. Sekä Lee että Kirby ovat näissä tarinoissa huippukunnossa.

davMahtavan Thorin seikkailut alkavat alkuperäislehden numerosta 158, jossa Thor kipuilee jumalpersoonansa ja ihmishahmonsa, lääkäri Donald Blaken välillä. Tuo numero onkin ikään kuin sankarin uudelleensyntymä, jossa Thorin identiteetti pistetään uusiksi ja asetelma seuraaville seikkailuille on luotu. Samanlainen irtiotto aiemmasta sarjiselämästä tehtiin myöhemmin esimerkiksi Alan Mooren Swamp Thingissä, joten Thor on tässä mielessä näyttänyt mallia myöhemmille tulijoille. Loppuosa kirjasta onkin sitten melko galaktista menoa. Maassa käydään lähinnä kääntymässä, kun sahataan Asgårdin, universumin laitojen ja aikapyörteiden välejä. Thorissa tämä homma kuitenkin toimii. Lee onnistuu erottamaan Thorin arkisemmista Marvel-sankareista ja tekemään astetta suuremmasta mittakaavasta sarjakuvalle luonnollisen ympäristön.

Toki Thorilla, kuten Leen kaikilla muillakin supersankareilla, on heikkouksia. Hän on taipuvainen pullisteluun ja säntää suin päin taisteluihin megalomaanisia taistelupuheita viljellen. Thorin mahtipontisuus voisi ryhtyä käymään hermoille, jos Lee ei tekisi siitä myös sankarin heikkoutta. Useissa muissa Thor-sarjakuvissa puheenparsi on vain päälleliimattu lisä, mutta Leellä se rakentaa Thorin persoonaa monipuolisesti. Lee pyrkii muutenkin löytämään hahmoista monia puolia, ja jopa yleensä vain ja ainoastaan pahaenteisenä uhkana kuvattu Galactus saa puheenvuoroja. Thor on maassa jumaluutensa vuoksi melko irrallaan muusta Marvel-maailmasta, mutta avaruudessa hän törmää viikinkimytologian hahmojen lisäksi myös tuttuihin.

dav

davJack Kirby on toki tunnettu (tunnetuin?) Marvel-kuvittaja, jota ylistetään usein varauksetta. Itse olen aina suhtautunut vanhan liiton kuvittajiin moukkamaisen nihkeästi, sillä näkemyksestään huolimatta heitä rajoittavat usein sarjisten nuoruusvuosikymmeniin sidotut toteutustavat ja –tyylit. Taitavakin kuvittaja vaikuttaa kankealta ja pökkelöiseltä, jos sivujen asettelut tai hahmojen piirtotavat eivät salli revittelyä. Mahtavassa Thorissa pääsen kuitenkin liittymään Kirbyn fanijoukkoihin. Viiva on puhdasta ja hieman jäykkää, mutta Thorissa tietty kulmikkuus toimii, ja etenkin ruutujen taustat ovat huikeita. Kirby luo yksityiskohtaisia ja mielikuvituksellisia maailmoja harva se sivu, ja mustavalkoinen painojälki sallii lukijan uppoutua pällistelemään maailmoja pitkäksikin aikaa. Liikkuminen ja taistelut ovat melko yllätyksettömiä, mutta tässä sarjiksessa se ei haittaa.

dav
Täytyy tosin myöntää, että kasvokuvat eivät aina osu ihan napakymppiin

Ei muuten pidä käsittää väärin: Mahtava Thor on ihan pöhkö alusta loppuun, niin kuin supersankarisarjikset yleensä ovat, varsinkin nämä 60-luvun tuotokset. Mahtailua, toinen toistaan suurempia uhkia, huutomerkkejä ja nyrkit ovat vastaus kaikkeen. Tarinoista saadut opetukset, jos niitä on lainkaan, ovat tasoa ”ihmisten pitäisi olla mukavia toisilleen”. Henkistä pääomaa Thorilla on mahdollisuus tarjota siis lähinnä Mikael Gabrielille ja hänen faneilleen. Me muut joudumme tyytymään erittäin ammattitaitoiseen käsikirjoittamiseen ja taiteeseen, jotka saavat jopa puisevuuden prinssin pysymään mielenkiintoisena. Mahtava Thor ei petä, jos supersankarihommat yhtään kiinnostavat.

dav

Arvosana: 79/100

Mahtava Thor
Stan Lee, käsikirjoitus – Jack Kirby, kuvitus
Egmont Kustannus
Hinta Suomessa 27-45 €

PS. Kirsikkana kakun päällä tässä kirjassa on toki 80- ja 90-lukujen suomalaisen Marvel-ikonin, Mail-Manin, kynäilemät suomennos ja esipuhe. Nyt kun Egmont on saanut elävän legendan viime aikoina pariin julkaisuun mukaan, niin mitenkäs olisi seuraavaan yhteisprojektiin muutama sivu Mail-Manin palstaa? Luulisin että pari kirjettä saattaisi postilaatikkoon pätkähtää, itse ainakin haluaisin tietää paljonko Thor jaksaa tätä nykyä nostaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s