Kanadalainen Guy Delisle on kiertänyt perheensä kanssa maailmaa monilla vaarallisilla alueilla ja hänen sarjakuvadokumentointinsa esimerkiksi Pjongjangista on erittäin arvostettu. Merkintöjä Jerusalemista jatkaa samaa tyyliä. Delislen kumppani työskentelee Lääkärit ilman rajoja -organisaatiossa ja Delisle sekä perheen lapset seuraavat perässä Israeliin, jatkuvan konfliktin keskelle. Delisle viettää vuoden tutustuen yhteen maailman tunnetuimmista kaupungeista ja dokumentoi sen hyviä ja huonoja puolia ulkopuolisena, mutta lukijan näkökulmasta erittäin samaistuttavasti. Kolmen uskonnon pyhin kaupunki kerää kaiken maailman sekopäitä itseensä kuin hunaja fundamentalistikärpäsiä, ja länsimaisen ateistin tulee tottua yhteen jos toiseenkin erikoisuuteen.
Delisle perheineen saapuu Jerusalemiin elokuussa. Kirja on jaettu kuukausiin, joiden alla yksittäisille ilmiöille, kuten juhlille tai tavoille on pyhitetty muutaman sivun jaksoja. Delisle tutustuu kaupunkiin ja sen tapoihin sekä tekee työtään luonnostellen, luennoiden ja näyttelyitä järjestäen. Lisäksi suuren osan ajasta vie talouden pyöritys puolison painaessa pitkää päivää. Silloin tällöin kaiken keskeyttävät lähistön sotatoimet ja levottomuudet. Delisle löytää kontrastin kiehtovan historian ja sairaan nykytilanteen välillä ilman saarnaamista tai rautalangasta vääntämistä. Arkisia tapahtumia seuraavat absurdit rakennusten sortumiset pommituksissa ja seuraavaksi istutaan taas iltapäiväruuhkassa.
Delislen sarjakuva on hyvin perinteistä. Hänen hahmonsa ovat karikatyyrejä, joiden pelkistetyt kasvot ilmentävät reaktioita ja tunnetiloja hikipisaroilla ja suurilla silmillä. Tarina on rytmitetty helppolukuisesti, suurin osa sivuista on jaettu kolmeen riviin ja riviä kohti samankokoisia ruutuja on kaksi tai kolme, höystettynä muutamilla kokosivun maisemakuvilla. Kun Delisle sarjakuvassa kiertää pitämässä työpajoja aloitteleville sarjakuvataiteilijoille, on ohjeista hauska huomata hänen toistavan samaa klassista tyyliä myös omassa teoksessaan. Pelkistämällä ja karrikoimalla ihmishahmoja Delisle antaa tilaa arkkitehtuurille, maisemille ja kulttuurille, jotka ovat tarinan tunnelman tärkeimpiä luojia.
Delisle onnistuu pysymään kertojana melko ulkopuolisena. Uskontojen vaikutusta kaupunkiin ja sen tapoihin hän kuvaa kylmäpäisesti, mutta israelilaisten siirtokuntien kohdalla neutraalius hieman kärsii. Ei ole vaikea uskoa, että Yhdysvaltain sotakoneiston tukemat juutalaiset sortavat palestiinalaisvähemmistöä, mutta pelkästään tämän kirjan perusteella lopullista tuomiota ei vielä uskalla ryhtyä tekemään, vaikka Delisle ansiokkaasti pyrkiikin kaikkia näkökulmia asiasta esittelemään. Sen sijaan varma voi olla siitä, että Jerusalem kiistelevine uskontoineen on irvikuva siitä, mitä mikään kyseisistä uskonnoista on sen tarkoittanut olevan.
Jos Merkintöjä Jerusalemista jotain varmistaa, niin sen, että itsellä ei ole mitään hinkua tuonne päin. Paikallisten pakkomielteinen tapa kontrolloida muiden elämää omilla mielivaltaisilla perusteluillaan pistää hermostuttamaan kirjan aikana kerran jos toisenkin. Alueen historia ja loputon liuta legendaarisia paikkoja ovat erittäin kiinnostavia, mutta jatkuvana piikkinä lihassa ovat järjettömät kinastelut joka neliösentistä kristittyjen, juutalaisten ja muslimien kesken. Delislen kommentointi asiaan on ammattimaista: hän ei peittele tai korosta kenenkään paremmuutta tai huonommuutta, ja löytää asioista monenlaisia näkökulmia.
Tekijän kokemus matkakertomusten laatijana näkyy kirjan rakenteesta ja oivalluksista. Yksittäiset tapahtumat kuvaavat laajoja valtasuhteita ja pienissä hetkissä näkyy vuosituhansien sekava historia. Mitään erityisen ihmeellistä (sijaintiin nähden) Delislen perheen vuoteen Jerusalemissa ei sisälly, mutta rauhallinen dokumentointi rakentaa kirjasta lopulta koherentin kokonaisuuden. Voin arvella, että esimerkiksi aiemmin tänä vuonna arvioitu Otsonipäiväkirjat ammentaa omalta osaltaan Delislen kasaamasta matkasarjakuvan alagenrestä. Merkintöjä Jerusalemista on opettavainen ja samaistuttava yhden sarjakuvantekijän näkemys. Vaikka sarjakuvana se ei ole oivaltavin tai kokeilevin, kukaan ei tällaisen kirjan lukemisesta huonommaksi tai tyhmemmäksi ihmiseksi tule.
Arvosana. 74/100
Merkintöjä Jerusalemista
Guy Delisle, käsikirjoitus ja kuvitus
WSOY
Hinta Suomessa 20-25 €, saatavuus vaihtelee
2 vastausta artikkeliin “Arvio: Merkintöjä Jerusalemista – Pää kylmänä idioottimaisessa kaupungissa”