Arvio: Ed – Iloinen klovni – Musta huumori koskettaa varkain

dav

Chester Brownin mustaa huumoria viljelevä Ed – Iloinen klovni on kokoelma pienissä indie-lehdissä julkaistuja tarinoita nimihenkilöstä ja hahmoista, joita hän kohtaa. Alkupuolella kirjan lyhyet tarinat ovat irrallisia, mutta vähitellen ne alkavat hahmottua kokonaisuudeksi, pitkäksi tarinaksi. Ed on nimensä vastakohta, surkea hahmo, joka joutuu epäonnisten sattumien myötä poliisien takaa-ajamaksi, ainoana ystävänään lähes yhtä kaltoinkohdeltu Josie. Tapahtumat ovat absurdia scifiä ja rinnakkaisulottuvuusdystopiaa. Lisäksi Brownin tyyliin kuuluvat koomisen yliampuva väkivalta, seksi ja siihen liittyvä absurdius sekä jonkinasteinen ulostefetissi. Ed – Iloinen klovni sisältää amerikkalaiselle undergroundille ominaista provokaatiota ja karkeuksia, mutta myös sille harvinaisempaa lukijan empatian herättämistä.

dav

Tarina on sen verran absurdi, että sen selittäminen menee äkkiä merkityksettömäksi. Sarjakuvan maailman rinnakkaisulottuvuudesta löytyy portti Edin maailmaan, ja toinen maailma päättää ratkaista ulosteongelmansa (he eivät ole keksineet viemäröintiä, vaan kasaavat paskaa maille ja mannuille) dumppaamalla lannan portista toiseen ulottuvuuteen. Ulottuvuuksien välille muodostuu pikku hiljaa linkki, jonka lopputuloksena toisen maailman presidentti Ronald Reagan ilmestyy Edin peniksen kärkeen. Samaan aikaan Ed on syytettynä rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt, ja poliisit ovat hänen kannoillaan. Hänen avukseen eksyy pyhimyskompleksista kärsivän psykopaatin ex-tyttöystävä Josie, joka tulee miehensä murhaamaksi mutta nousee kuolleista auttamaan Ediä, joka on joutunut penisjumalaa palvovien, rottia syövien pygmien vangiksi. Jne jne jne, kyllä tuosta varmaan sarjakuvan henki selviää. Reikäpäiset käänteet seuraavat toistaan, ja niitä yhdistää ainoastaan se, että Ed on joka kerta käänteistä kärsivä surkimus.

dav

Brown tasapainoilee Edin hahmon kanssa mielenkiintoista nuorallakävelyä. Toisaalta hyville ja viattomille hahmoille tapahtuvia kauheuksia käytetään helppona mustan huumorin lähteenä, toisaalta Ed on niin naiivi, että hänen kärsimystensä todistaminen pistää oikeasti lukijan sydämeen. En tiedä, onko Brown halunnut käsitellä hahmoaan kylmän irrallisena, kuten mustassa huumorissa yleensä, ja onko empatiani Ediä kohtaan puhtaasti oman nössöyteni syytä. Koomisen ja oikeasti koskettavan kärsimyksen ero on ehdottomasti kirjan mielenkiintoisin elementti. Vaikka osa huumorista on ennalta-arvattavaa, kirja on ehdottomasti myös hauska, ja osaa käyttää sopimattomuutta osuvasti.

dav
Brown kertoo kirjan kommenteissa, että oli näitä ruutuja tehdessään juuri eronnut. Tunne välittyy sarjakuvasta ihmeen vahvasti.

Kerronnallisesti Ed on miellyttävää luettavaa. Sen hahmottaminen on alusta asti selkeää ja mielenkiinto herää heti. Etenkin muutamaan kertaan toistuva samojen asioiden tarkastelu eri perspektiiveistä on toteutettu hyvin. Alun irrallisten tarinoiden jälkeen juoni lähtee kehittymään, ja näennäisestä monimutkaisuudestaan huolimatta pysyy lukijalle selkeänä. Vaikka Brown kirjan loppupuolen muistiinpanoissa kertoo tehneensä sarjakuvaa ilman suunnitelmallisuutta, on Ed – Iloinen klovni kerronnallisesti erittäin hyvä sarjakuva.

dav

Koska Brown on tehnyt Ediä verkkaiseen tahtiin usean vuoden ajan, näkyy tarinassa myös selkeästi kuvituksen kehittyminen. Osittain kehitys on sarjakuvantekijöille ominaista viivan selkeytymistä ja kuvituksen yksinkertaistumista. Loppua kohti Brownin jälkeen ilmestyy myös tiettyä huteruutta ja suttuisuutta, jota siinä ei vielä kirjan keskivaiheilla näy. Muutos ei ole suuri, mutta se tuo kirjan loppupuoleen haurautta ja välittömyyttä, jota Brownin jäljessä ei muuten näy. Lähes koko kirjan läpi käytetty järjestelmällinen kahden palstan ruutujako sallii kuvituksen nyanssien huomaamisen helpommin kuin räiskyvämpi kuvitustyyli. Alun ilmeikkäämmät ja hersyvämmät hahmot vaativat isompia ruutuja, kun taas pelkistetympi tyyli sallii Brownin mahduttaa enemmän tapahtumia sivulle lukukokemuksen kärsimättä.

dav

Brown kertoo kirjan loppuviitteissä, että on myöhemmin tuskaillut sen kanssa, miten Ed – Iloinen klovni käsittelee esimerkiksi pygmejä ja naisia. On totta, että kaikki kirjan huumori ei ole mitenkään erityisen tuoretta tai oivaltavaa, vaan enemmänkin ennakkoluuloihin perustuvaa ja sinänsä epäoriginellia. Undergroundissa rajojen hakeminen ja rikkominen ovat osa tyylilajia, joten sinänsä ylilyönnit ovat ymmärrettäviä (joskaan eivät sen hyväksyttävämpiä). Onneksi alaspäin lyövä huumori ei kuitenkaan ole sarjakuvan kantava voima, vaan sen ansiot ovat nähtävissä myös ilman kyseenalaisia osuuksia. Tabujen peloton käsittely, surumielisyyden ja hauskuuden dynamiikka ja toimiva rakenne tekevät Edistä laadukkaan sarjakuvan, vaikka sen lukeminen ei koko ajan nautintoa olekaan.

Arvosana: 78/100

Ed – Iloinen klovni
Chester Brown, käsikirjoitus ja kuvitus
Like Kustannus
Hinta Suomessa 5-10 €

PS. Kirjan viitteet ovat muutenkin erittäin tervetullut lisä tarinaan. Tekijöiden yksityiskohtaisia mietteitä sarjakuvista ja niiden tekoprosesseista pääsee lukemaan valitettavan harvoin, ja ne antavat usein välittömästi kirjoille lisäperspektiiviä. Kannattaa siis lukea kirja loppuun saakka!

4 vastausta artikkeliin “Arvio: Ed – Iloinen klovni – Musta huumori koskettaa varkain

  1. Luin tämän joskus seiska- tai kasiluokalla. Oli ehkä turhan kovaa settiä siihen ikään, mutta kirjastossa ei kyselty ikää.

    Työkaverin kanssa tuli tänään puheeksi, pitäisi varmaan lukaista uudelleen. Viitteet voisivat olla kiinnostavia.

    Tykkää

    1. Kyllä olisi ainakin itseltäni mennyt paljon tästä sarjiksesta ohi vielä teini-iässä. Jotenkin empatiaa on oppinut käsittelemään vasta myöhemmin, vaikka presidentti slaikkarissa olisi varmaan naurattanut tuolloinkin.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s