Ansioituneen animaatio- ja sarjakuvakäsikirjoittaja Paul Dinin henkilökohtainen Dark Night ei oikeastaan ole Batman-tarina lainkaan. Sitä ei ole julkaistu DC:n vaan aikuisempiin julkaisuihin erikoistuneen alamerkki Vertigon nimen alla. Batman ei taistele tuttujen vihollistensa kanssa, eikä esiinny läheskään jokaisella aukeamalla. Dark Night on tarina hiljaisesta ja mielikuvitukseensa pakenevasta lapsesta, josta kasvaa hiljainen ja mielikuvitukseensa pakeneva aikuinen – aikuinen, joka osaa peittää lapselliset piirteensä, mutta on edelleen niiden vanki. Dini kertoo tarinassa siis itsestään ja käänteentekevistä kuukausista vuonna 1993. Tuolloin Batman-animaatiosarjan parissa työskennellyt käsikirjoittaja tuli ryöstetyksi ja pahoinpidellyksi, mikä laukaisi kerralla kierteeseen masennuksen, jonka taustalla oli paljon teeskentelyä, epävarmuutta ja murhetta.
Eduardo Risson kuvittama ”todellinen Batman-tarina” kertoo Dinin noususta henkisestä aallonpohjasta takaisin elävien kirjoihin. Matkalla hänen elämänsä mörköjä ja itsetuntoa symboloivat Batmanin hahmot, niin hyvikset kuin pahiksetkin. Avainkonnat repivät auki Dinin mielen eri kipukohtia: Variksenpelätti hänen pelkojaan, Myrkkymuratti ihmissuhdeongelmia, Pingviini päihdeherkkyyksiä ja niin edelleen. Kaiken kruununa on Jokeri, joka houkuttelee Diniä luovuttamaan, jäämään kotiinsa pelaamaan ja lukemaan sarjiksia ihmisten ja maailman kohtaamisen sijaan. Batman on toki se toinen puoli. Hän repii Diniä eteenpäin ja pakottaa tätä kohtaamaan vaikeudet silmästä silmään.
Dini kertoo historiastaan Dark Nightissä ihailtavan rohkeasti. Hän ei puolustele tai kaunistele persoonaansa lainkaan. Menneisyyden Paul on suorastaan raivostuttavassa itsepetoksessa elävä, itse itsensä surkeaksi tekevä henkilö. Päähenkilön inhimillisen typerät valinnat ärsyttivät näin paljon viimeksi Mullan alla -sarjan Michaelia seuratessa. Juuri tästä syystä Dark Night on niin mielenkiintoinen. Itse asiassa yksitoikkoista ”sääli on sairautta, nosta itsesi ylös” -mantraa toisteleva Batman on fiktiivisistä hahmoista ehdottomasti vähiten mielenkiintoinen. Dinin elämän kaikki kivuliaimmat kokemukset esiin nostavat viholliset tekevät tämän tarinan, ja heidän käsittelyssään Dini ja Risso ovat kaikkein vahvimmillaan.
Kuvitus on kautta linjan upeaa. Erityisen vakuuttavaa Risson työskentelyssä on suvereeni vaihtelu tyylistä toiseen. Dinin lapsuus, nykyaika ja 90-luvun alku sekä todellisuus ja mielikuvitus eroavat kaikki tyyleiltään toisistaan ja kuvitus tukee tunnelmavaihdoksia tehokkaasti. Tarinaan uppoutuminen sujuu Risson johdatuksella kuin itsestään, eivätkä Dinin välillä raskaiksikin äityvät selitykset pääse rikkomaan tarinan rytmiä. Ainoa miinus Rissolle yksitoikkoisen jessicarabbitmaisista naishahmoista. Tämä selittyy toki osin sillä, että Dini itsekin tunnustaa nähneensä naiset aiemmin lähinnä itsetuntonsa pönkittäjinä ihmisten sijaan, mutta tämän oivalluksen jälkeen kuvitus olisi saanut vielä lunastaa itsensä terveemmälle pohjalle.
Batmanin yksioikoisuuden vuoksi täytyy sanoa, että olin tässä kirjassa jopa pettynyt sankarin rooliin. Toisaalta Dinin avoin ja peloton traumojen käsittely ja hahmogallerian rikas hyödyntäminen (myös tosielämän hahmojen osalta) kompensoivat Batmanin jättämän aukon paremmin kuin hyvin. Dark Night on kuin hyvä tv-draama (kuten edellä mainittu Mullan alla tai esim. Freaks and Geeks) siinä, että hahmot eivät muutu kertarysäyksestä, ne tekevät samoja virheitä uudelleen ja ovat välillä epämiellyttäviä, mutta lopussa seisoo palkinto. Dark Night osoittaa, että itsestään ja omista virheistään oppimalla syntyy tyydyttävin ja paras kasvutarina, mutta se edellyttää, että mutkia ei oiota eikä rosoja siloitella.
Olen jo pitkään ajatellut, että Batmania ei oikein voi fanittaa, sen verran rikkinäinen ja fasistinen hahmo on kyseessä. Dark Nightissakaan ei voida puhua siitä, kuinka Batman esikuvallaan nostaisi Dinin ylös epätoivon ja ahdistuksen suosta. Hän on vain pieni osa koneistoa. Dinin rikas mielikuvitus ja rakkaat satumaailmat tarjoavat hänelle laajan työkalupakin, josta ammentaa heikolla hetkellä. Batman on vain starttimoottori, joka antaa nousulle ensisysäyksen. Sen jälkeen paljon tärkeämpää on kohdata synkät puolensa, ja sitä Dark Night esittää erittäin hyvin. Tätä herkkua olisi mielellään lukenut pidempäänkin.
Arvosana: 84/100
Dark night – A true Batman story
Paul Dini, käsikirjoitus – Eduardo Risso, kuvitus
Vertigo
Hinta Suomessa 20-25 €
Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Dark Night – A True Batman Story”