Marvel-leffabuumin parhaita puolia on ollut se, että suomikäännöksiin ja koviin kansiin on päätynyt myös sellaisia sankareita, joilla ei aiemmin Suomessa markkinaa ole juurikaan ollut. Kapteeni Amerikka kuuluu tähän kööriin. Kapteeni Amerikan kuolema on osa juuri leffassa möyhivän Civil Warin jälkipyykkiä, ja osa Ed Brubakerin kehuttua rupeamaa Kapun ohjaksissa. Suomessa kustantaja Egmont on jakanut sen kahteen kovakantiseen julkaisuun, Kapteeni Amerikan kuolemaan ja Mies, joka osti Amerikan –jatko-osaan. Ratkaisu toimii kiitettävästi, vaikka täytyy sanoa, että olisi ollut mahtava pamauttaa koko saaga kerralla koviin kansiin. Valittamaan ei kannata kuitenkaan äityä, sillä kokonaisuutena Kapteeni Amerikan kuolema on ehdottomasti Marvelin parempaa päätä.
Saagan nimi kertoo aika paljon. Sisällissota on tullut päätökseensä, kun Kapu päätti lopettaa väkivallan ja antautui vapaaehtoisesti jatkamaan taistelua oikeusteitse. Matkalla oikeuteen tapahtuu kuitenkin kauheita, ja Steve Rogers on yhtäkkiä kuollut. Jäljelle jääneet läheiset, kuten Talvisotilas, Agentti 13 ja Haukka koittavat selvitä shokista parhaansa mukaan ja samalla pitää maailman tasapainossa. Vastassa häärivät Kapun pitkäaikaiset vihulaiset Punakallo, tohtori Faustus ja Arnim Zola. Pienempiä tekijöitä on sekä hyvisten että pahisten puolella lisäksi vielä iso liuta, joten elementit ja juonikuviot eivät Kuolema-saagasta lopu kesken. Sarjakuva tasapainoilee henkilövetoisen tarinan ja valtapoliittisten juonitteluiden välillä ja tästä syystä tarina tuntuu välillä epätasaiselta.
Kirja on joka tapauksessa laadukas supersankarisarjakuva. Melodraamaa ei yritetä väistellä, vaan isot kohtaukset on toteutettu isosti. Joku kyynikko voisi kritisoida kliseisyyttä tai mahtipontisuutta, mutta tällaisesta minä tykkään. En ole koskaan tajunnut, miten suuria tunteita voi muka herättää olematta tunteellinen, joten melodraamaa pöytään jatkossakin! Varsinkin kirjaparin ensimmäinen osa ”Kuolema” sisältää useita vahvoja suorituksia. Näihin lukeutuvat etenkin kirjan ensimmäiset luvut, ja loppupuolelta löytyvä Bucky Barnesin sovinto itsensä kanssa. Keskivaiheilla juonikuvioita on vireillä niin monia, että kirjan rytmi hieman kärsii, mutta se pääsee loppua kohti jälleen oivaan vauhtiin.
”Mies, joka osti Amerikan” jää kaksikosta hieman heikommaksi, koska sen vastuulla on kerätä joka puolelle ripotellut juonikuviot yhteen ja tehdä niistä jonkinlainen lukukelpoinen kokonaisuus. Onneksi myös tämä kirja antaa paljon tilaa Talvisotilaalle, joka on hahmoista reilusti mielenkiintoisin. Jos esimerkiksi taustalla pyörivän poliittisen sivujuonen (joka on nostettu myös kirjan nimeen) olisi jättänyt tarinasta pois, niin ne henkilöt, joista lukija välittää, olisivat voineet nousta vielä vahvempaan asemaan. Tässä kirjassa on kuitenkin kyse siitä, että kansakunnan symboli ja kaikkien supersankareiden esikuva on poissa. Tarvitseeko samaan aikaan siis suhmuroida omaa Ryhmä-X:stä kopioitua valtionhallinnon haltuunottoa ja vierittää ruuduille puolenkymmentä konnaa?

Steve Eptingin kuvitus on tyylikästä ja toimivaa. Siitä on vaikea sanoa mitään erityisen erottuvaa, sillä tyyli on Ultimatesista lähtenyttä tummanpuhuvan realistista koulukuntaa puhdasoppisimmillaan. Toiminta on näyttävää, varjoja heijastuu kasvoille vähintään riittävästi ja perinteisiä ruutujakoja rikotaan sopivin välein lukijan hereillä pitämiseksi. Ilahduttavaa realismissa on ihmiskehojen todenmukaisempi kuvaus. Naishahmot erottaa toisistaan tässä kirjassa muustakin kuin hiusten ja trikoiden väristä, eikä muskelipullistelulle ole annettu turhaa tilaa. Näiltäkin osin Kapteeni Amerikan kuolema on hyvä esimerkki 2010-luvun taitteen Marvel-sarjakuvan laadusta. Erityisen särmikästä tai uudistavaa materiaalia ei pyritäkään laatimaan, mutta suoritus on ammattimainen.

Lopputulos on kirjassa hyvä. Se toistelee tämän ajan sarjakuvakliseitä, kuten monimutkaisia ja lopulta yhdentekeviä juonia, mutta viihdyttää ja onnistuu luomaan hienon yhteyden nykypäivän ja Kapteeni Amerikan myytin välille. Koko Kapun hahmon pointti on pohtia ideaalien ja arvojen merkitystä kansakunnalle ja yksilölle. Hienovaraisuudesta Marvel-sarjiksia ei metaforiensa ja teemojen käsittelyn suhteen useinkaan kehuta, mutta sitä varten on olemassa toisia alustoja. Kapteeni Amerikalle kuuluvat isot liikkeet, isot tunteet ja iso kilpi. Niitä täältä saa.
Arvosana: 69/100
Kapteeni Amerikan kuolema/Mies, joka osti Amerikan
Ed Brubaker, käsikirjoitus – Steve Epting, kuvitus
Egmont Kustannus
Hinta Suomessa 20-30 €/kirja, Mies joka osti Amerikan –kirjan saatavuus heikko
Yksi vastaus artikkeliiin “Arvio: Kapteeni Amerikka – Kuolema/Mies, joka osti Amerikan”