Vinkki: 5+1 sarjakuvaa lahjaksi valmistuvalle nuorelle

Ylppärit ja ammattiin valmistumiset häämöttävät nurkan takana, ja lahja puuttuu? Kaikki kiikuttavat lakkipäälle Arabiaa, Iittalaa, Hackmania ja Fiskarsia, mutta sinua ei kiinnostaisi? Viinaakaan ei kehtaisi viedä, sehän on vasta hädin tuskin kahdeksantoista ja äiti raittiusliikkeen puheenjohtaja? Kun hätä on suurin, on Hyllyykin lähellä. Alla 5+1 suositusta sarjakuviksi, jotka ovat omiaan valmistujais- tai rippilahjoiksi. Tai siihen mitä jumalattomat käy ripin sijasta, nää käy siihenkin!

Sarjikset on linkattu pidempiin arvioihinsa. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan ne sopivat erityylisille ihmisille. Se, että jokainen pistetään lukemaan samoja maseja tai karvisia saa aikaan vain sarjakuvaa väheksyvää ilmapiiriä, jolla ei tehdä mitään hyvää.

Hautuukoti_kansi

  1. Bechdel: Hautuukoti

Kenelle: lukijalle, pohtijalle, keskustelijalle.

Mikä: Alison Bechdelin omaelämäkerrallinen coming-of-age-tarina, jossa hän tarkkailee omaa kehitystään ja seksuaali-identiteettiään kaappihomon isänsä kuoleman kautta. Sisältää törkeän määrän intertekstuaalisuutta ja kirjallisuusviitteitä.

Logicomix_kansi

  1. Doksiadis & Papadimitriou: Logicomix

Kenelle: laskijalle, filosofille, insinöörihenkiselle

Mikä: Kreikkalainen Logicomix kertoo logiikan tieteenalan kehityksestä 1800-1900-lukujen taitteessa. Seuraa matemaatikko-filosofi-loogikko Bertrand Russellin tarinaa. Kiehtova kertomus luonnontieteiden ja filosofian kahnauksista.

Persepolis_kansi

  1. Satrapi: Persepolis

Kenelle: politiikan kommentoijalle, uutisten ahmijalle, historiasta kiinnostuneelle

Mikä: Marjane Satrapin teos kertoo, millaista oli kasvaa lapsesta nuoreksi aikuiseksi Iranissa, jossa valistus ja vapaus vaihtui uskonnollisen fundamentalismin sortavaan ilmapiiriin. Jos on ollut vaikeuksia tuntea empatiaa Lähi-idän pakolaisia kohtaan, niin tämä ratkaisee sen ongelman.

MeggMoggPöllö_kansi

  1. Hanselmann: Megg, Mogg & Pöllö

Kenelle: anarkistille, ihmisoikeusaktiiville, mustan huumorin ystävälle

Mikä: Vice-lehdessä ilmestyvä ug-sarjakuva Megg, Mogg & Pöllö kertoo kolmesta syrjäytyneestä kaveruksesta, jotka vetävät päihteitä ja tyrivät tilaisuuksia. Välillä sarjakuva naurattaa mutta useimmiten se vain vääntää sisuskaluja osuvuudellaan.

8537251229_1907da7003

  1. Watterson: Lassi & Leevi

Kenelle: niille, joilla on sydän

Mikä: Sanomalehdissä ilmestyneistä strippisarjakuvista laadukkain on huikaiseva pohdinta lapsuudesta, aikuisuudesta ja ihmisen paikasta maailmassa. Suurin virhe Lassin ja Leevin kohdalla on ostaa jokin hätäisesti koottu läystäke. Nämä sarjakuvat puhkeavat sitä paremmin täyteen loistoonsa, mitä laajempi kattaus niitä on edessä luettavana.

Roope

+1. Rosa: Roope Ankan elämä ja teot

Kenelle: tarinan ystävälle, romantikolle, lähes kenelle vain

Mikä: Tämä on plusykkönen, koska sitä ei ole aiemmin arvioitu blogissa. Roope Ankan elämä ja teot on kuitenkin mielestäni mahdollisesti maailman paras sarjakuvakirja ja se on ilahduttanut elämän varrella moneen kertaan. Nämä tarinat voi lukea ensi kertaa ala-asteikäisenä ja niistä löytää uusia puolia vielä parinkympin tuolla puolen. Elämä vie ja siitä selvitään parhaamme mukaan, mutta ei unohdeta mikä on tärkeää. Ei kai sen parempaa ohjeistusta voi nuorena saada.

Jos annat jonkun näistä sukulaisellesi tai tutullesi, ja lahja löytyy vielä puolen vuoden kuluttua kääreistä pölyä keräämästä, niin välit poikki. Sitten voi etsiä parempia sukulaisia ja tarjota heille uusia sarjakuvia. Paljon onnea kaikille valmistuville!

3 vastausta artikkeliin “Vinkki: 5+1 sarjakuvaa lahjaksi valmistuvalle nuorelle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s