Arvio: Corto Maltese – Herra presidentin voodoo/Mysteerien laguunit

Corto3_sivu1

Corto-koulu jatkuu Jalavan värillisten uusintapainosten kahlaamisella. Tällä kertaa vuorossa olivat useamman lyhyen tarinan kokoavat Herra presidentin voodoo ja Mysteerien laguunit. Nämä lyhyet seikkailut avaavat Corto Maltesen hahmoa jopa enemmän kuin pitkä Suolaisen meren balladi teki. Näissä Hugo Pratt pääsee käsittelemään useita aiheita ja testailemaan eri kerrontatapoja. Tarinoiden tyyli vaihtelee perinteisestä seikkailusta veijaritarinoihin ja unenomaisempiin novelleihin. Yhdistävänä tekijänä molemmissa kirjoissa kulkee legenda El Doradosta ja Cibolan seitsemästä kultakaupungista. Eteläamerikkalaiset alkuperäiskansojen aarteet ajavat niin Cortoa kuin hänen vihamiehiäänkin ympäri Amazonia ja aina Eurooppaan asti. Meille Barksin Ankan parissa kasvaneillehan nämä tarut ovat jo ennestään hyvin tuttuja, mutta kyllä niistä toinenkin sarjakuva on sopinut tehdä.

Corto23_kansi

Herra presidentin voodoo sisältää kolme tarinaa: Päitä ja sieniä, Banaaniconga ja Herra presidentin voodoo. Tyylit ovat näissä hyvin erilaisia. Päitä ja sieniä on happoinen tapahtumapaikasta toiseen säntäilevä seikkailu, Banaaniconga jopa hieman sekavaksi yltyvä vallankumousvehkeily ja Herra presidentin voodoo perinteisempi seikkailumysteeri. Ensimmäinen ja viimeinen tarinoista toimivat keskimmäistä paremmin. Päitä ja sieniä –lukukokemusta hämmentää vahva yhteys aiempiin Corto-seikkailuihin, joten ummikolle tarinan sisään pääseminen kesti hetken. Se on kuitenkin tarinoista lopulta monisyisin ja mielenkiintoisin niin hahmonkehityksen kuin teemojensakin kannalta. Herra presidentin voodoo –tarinan asetelma on  vanhanaikainen ja ennalta-arvattava, mutta Prattin autenttinen kulttuurin kuvaaminen pitää tarinan positiivisen puolella, kun tapahtumat etenevät sujuvasti.

Corto2_sivu1

Mysteerien laguunit sisältää neljä tarinaa: Suloisten unten laguuni, Tarinoita ja isoisiä, Itäisen ikkunan enkeli ja Mammonan lipun alla. Se kertoo Voodoota enemmän ensimmäisen maailmansodan ihmiskohtaloista ja tapahtumista, ja Corto Maltese on suurimman osan ajasta enemmän sivustaseuraaja kuin tapahtumien keskipiste. Suloisten unten laguuni on surullinen kuvaus kuolevan sotilaan viimeisistä tunneista, Tarinoita ja isoisiä kahden maailman kohtaamisesta kertova kostotarina, Itäisen ikkunan enkeli Venetsiaan sijoittuva sotaseikkailu ja Mammonan lipun alla lähes Ocean’s 11 –tyyppinen monimutkainen juonittelu. Mysteerien laguunien kaikki tarinat ovat kiehtovia ja todella monipuolisia. Sanoisin niiden olevan parasta Cortoa, jota olen toistaiseksi lukenut. Tekstin ja hahmojen määrä yltyy välillä suureksi, mutta tarinoiden lyhyys pitää ne silti helposti seurattavina.

Corto3_sivu2Prattin kuvitus pysyy molemmissa kirjoissa laadukkaalla linjallaan. Hauskana huomiona miljöön siirtyessä Eurooppaan suurimmasta impressionismista kuitenkin luovutaan ja rakennuksia ja kulisseja aletaan piirtää hyvinkin tarkasti. Tiedä sitten vaikuttavatko Prattin omat italialaiset juuret siihen, että Venetsian maiseman kokeminen on täysin erilaista kuin Karibianmeren saarten vastaava. Parasta kuvitusantia ovat edelleen luonnon ja alkuperäiskansojen ulkoasun ja esineiden kuvaukset. Niissä Pratt tekee tarkkaa ja opettavaista työtä.

Jo Suolaisen meren balladin kohdalla kehumani esipuhe ansaitsee jälleen molempien kirjojen kohdalla erityismaininnan. Amazonin intiaanien kulttuurien käsittely, löytöretkeilijäkertomukset ja legendojen historialliset perusteet ovat paitsi mielenkiintoisia, myös todella olennaisia tarinoiden kannalta. On vaikea arvioida, millainen lukukokemus olisi ollut ilman esipuheita, mutta nyt huomasin useaan otteeseen palaavani tarinoiden kohdalla esipuheissa kerrottuihin faktoihin. Hienoa että näihin on haluttu nähdä vaivaa.

Corto2_sivu2

Näiden tarinoiden perusteella Corto Maltesella on melkoisesti yhteyksiä Lucky Lukeen. Molemmat ovat vaeltavia sankareita joiden tavoite on toimia oikein – tilanteessa kuin tilanteessa. Corto ottaa monessa käänteessä voimakkaan moraalisen kannan tapahtumiin ympärillään ja seilaa lopulta auringonlaskuun. Tämä tyyli toimii lyhyissä tarinoissa. Tosin olen varma, että jokaisen Corto-tarinan lukemisen jälkeen kaikista aiemmin lukemistaankin saa enemmän irti. Se on laadukkaan sarjakuvan merkki. ”Oikeaa” lukujärjestystä ei ole, mutta jokainen tarina löytää lisäsyvyyttä edeltäjistään ja seuraajistaan. Hyvä!

Arvosana: 75/100 (Herra presidentin voodoo), 81/100 (Mysteerien laguunit)

Corto Maltese – Herra presidentin voodoo/Mysteerien laguunit
Hugo Pratt, käsikirjoitus ja kuvitus
Kustannusosakeyhtiö Jalava
Hinta Suomessa n. 20-25 €/kirja

2 vastausta artikkeliin “Arvio: Corto Maltese – Herra presidentin voodoo/Mysteerien laguunit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s