Persepolis on yksi sarjakuvan ylistetyimpiä klassikoita. Se kertoo tekijänsä Marjane Satrapin elämäntarinan noin 8-vuotiaasta kahdenkympin toiselle puolen. Elämää varjostavat hänen kotimaassaan Iranissa käytävä sota ja jatkuvasti otteitaan tiukentava islamilainen fundamentalistihallinto. Teoksena Persepolis on älyttömän monipuolinen: se opettaa valtavasti Iranin historiasta, Lähi-idän tilanteesta ja kaikesta siitä mikä on johtanut heidän maastamuuttoonsa eli meidän maahanmuuttoomme. Se vetoaa tunteisiin ja puristaa lukijansa sydäntä tiukkaan otteeseen. Se käyttää taidettaan taitavasti tekstin tukena ja tahtoo välillä läkähdyttää lukijan silkan informaation määrän alle. Liian raskaaksi Persepolis ei käy, sillä halu tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, puskee kääntämään sivuja.
Persepolis on alun perin julkaistu neljässä osassa ja koottu kahteen kirjaan. Tässä painoksessa kaikki osat on niputettu yhteen, ja lukukokemuksen pääsee runnomaan kokonaan läpi ilman häiriöitä. Kertoja-Marjanen lisäksi läheinen suhde pääsee teoksen aikana muodostumaan hänen vanhempiinsa ja mummoonsa sekä moniin pienempiin sivuhahmoihin. Silkka hahmojen määrä tekee perässä pysymisen pariin otteeseen haastavaksi, mutta jokaisella hahmolla on roolinsa, eikä sarjakuvassa ole turhaa tyhjäkäyntiä. Yksi asia, joka Persepoliista käy selväksi, on se hurja tahti, jolla kaaokseen ajautuneessa valtiossa tapahtuu mullistuksia. Teoksen lyhyet luvut vyöryttävät varsinkin alkupuoliskolla tapahtumia eteen kovalla sykkeellä.
Tapahtumien ja faktojen määrän huomioiden yllätyin siitä, kuinka syvältä Persepolis kouraisi. Usein tällainen kova tahti kun heikentää lukijan empatiaa hahmoja kohtaan, kun keskittyminen menee tapahtumien perässä pysymiseen. Persepoliissa tällaista ongelmaa ei kuitenkaan ole. Kun tilanteen toivottomuus alkaa selvitä ja ulospääsyä ei näy, tuntee lukija Satrapin tuskan hyvin todellisesti. En muista, olenko koskaan aiemmin herkistynyt lukiessani sarjakuvaa, mutta nyt sekin tapahtui. Satrapi kertoo nuoruudestaan ja kasvukivuistaan ihailtavan avoimesti ja voittaa lukijan puolelleen pikkuhiljaa.
Teoksen kuvitus perustuu voimakkaalle kontrastille ja selkeälle viivalle. Paneelit ovat usein melko pieniä ja tekstiä on paljon, mutta kuvituksen selkeys pitää kokonaisuuden helppolukuisena. Silloin kun Satrapi päättää käyttää isompia ruutuja tehokeinona erityisen voimakkaissa tapahtumissa, niiden efektin todella tuntee. Kansannousua tai armeijan epäinhimillisyyttä kuvaavat isot ruudut jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Yksinkertaisuus toimii tässä kirjassa hienosti, sillä huomio keskittyy olennaiseen ja kaikki, mitä kuvista pitää välittyä, välittyy. Persepolis on tarina, jota ei olisi missään nimessä kannattanut julkaista missään muussa kuin sarjakuvamuodossa. Kuvat lisäävät mahtavan paljon painoa Satrapin kerronnalle.
Tunnustetun klassikon ”arvioiminen” on viheliäistä touhua. Uusien näkökulmien löytäminen on vaikeaa. Keksin Persepoliista vain kaksi pientä heikkoutta. Aiemmin mainittu tapahtumien nopea ryntääminen eteenpäin pakottaa lukijan keskeyttämään hyvin alkanutta ahmimista, kun pakkia pitää ottaa yhdistääkseen kaikki poliittiset, uskonnolliset ja historialliset pisteet kokonaiskuvaan. Toisekseen, kirjan päätös on hienoinen pettymys. Se on hyvin realistinen ja ihmisenkokoinen, mutta mahtavan tarinan rakentama tunnelma lässähtää lopussa kasaan.
Ihailtavaa Persepoliissa on sen inhimillisyys. Satrapi käy lävitse niin viisaat kuin vähemmän viisaat elämänvalintansa. Käsitellyksi tulevat hetket, jolloin lukija ymmärtää hänen rakkautensa ja uskollisuutensa kotimaataan kohtaan, ja toisaalta vaikeat ja häpeää aiheuttaneet ajat. Persepolis todella onnistuu länsimaisesta näkökulmasta avaamaan silmiä ja poistamaan yleistyksiä ja stereotypioita, joita mieleen on vuosien aikana salakavalasti rakentunut. Voi, kunpa jokainen islamista ja maahanmuutosta meuhkaaja lukisi tätä kirjaa vaikka kahden illan ajan MV-lehden tai Facebook-feedinsä sijaan. Ei Persepolis ongelmia ratkaise, mutta jonkinlainen näkemys itselle vieraasta tilanteesta antaa edes mahdollisuuden löytää joitain askeleita eteenpäin mahdottomalta tuntuvan haasteen edessä. Ilman empatiaa tilannetta on täysin turha kuvitella mitenkään selvittävänsä.
Arvosana: 90/100
The Complete Persepolis
Marjane Satrapi, käsikirjoitus ja kuvitus
Pantheon Books
Hinta Suomessa 25-30 €
5 vastausta artikkeliin “Arvio: The Complete Persepolis – Ennakkoluulot romuksi”