Arvio: Batman: Synkkä voitto – Batmania tyylipuhtaimmillaan

SynkkaVoitto_kansi

On lähes rikollista, että olen blogannut jo viidettä kuukautta kirjoittamatta enempää Batmanista. Sarjisblogi ilman Batmania on kuin Adam West ilman Burt Wardia: mustanharmaa ja paljon vähemmän seksiä sisältävä. Minisarja Synkkä voitto on jatko-osa Pitkä pyhäinpäivä –tarinalle, ja se on batmanointiä koko rahalla. Mukaan ei ole sotkettu juuri mitään Gothamin ulkopuolista DC-universumista, estradille marssitetaan koko liuta aitoja Batman-vihulaisia ja jopa Bruce Waynen esiintymiset siviilihahmossaan on minimoitu. Bat-tyydytys bat-nälkään pitäisi siis tällä opuksella hoitua, varsinkin kun mistään huonosta sarjiksesta ei ole kyse.

Synkkää voittoa ei kannata ryhtyä lukemaan ilman sitä edeltävää Pitkää pyhäinpäivää. Jeph Loebin käsikirjoittamat ja Tim Salen kuvittamat kaksi kirjaa muodostavat yhtenäisen tarinajatkumon, jotka kuvaavat Batmanin ajattelua ja kehitystä hänen uransa alkupuolella. Molemmissa kirjoissa teemana on sarjamurhamysteeri, joka avautuu hitaasti tarinan aikana niin Batmanille kuin lukijallekin. Kirjojen kantava voima on massiivisen goottilainen ilmapiiri, joka näkyy sekä komeassa kuvituksessa että yksinäisen synkistelyn määrässä. Murhamysteerit molemmissa ovat hengeltään perinteisempää dekkaritavaraa. Hahmot nyt vain sattuvat olemaan normirikollisia ja –sankareita epästabiilimpia ja viehtyneempiä teatraaliseen pukeutumiseen.

SynkkaVoitto_sivu1
Ehkä myös aseet ovat hieman tosielämää järeämpiä.

Näiden kahden tarinan keskiössä ovat Batman, nuori poliisi James Gordon ja syyttäjä Harvey Dent. Pitkä pyhäinpäivä keskittyy Harveyn muutokseen Kaksinaamaksi, ja Synkässä voitossa käydään muutoksen jälkipyykkiä. Kahdesta ankeudella mässäävästä kirjasta Synkkä voitto on vielä nihilistisempi ja kylmempi. Batman piiskaa itseään Harvey Dentin kohtalosta, poliiseja lahdataan ja jokainen päähahmo velloo omassa surkeudessaan. Ankeus etenee niin pitkälle, että tarina alkaa menettää muita sävyjään. En tiedä onko tämä ollut tekijöiden tavoite, mutta pohdiskelevuus ja psykologisuus jäävät sarjiksessa taka-alalle tyylivalinnan takia.

SynkkaVoitto_sivu2
Sale käyttää tilaa kuvituksessaan hienosti

Huonoa tämä ei kuitenkaan Synkästä voitosta tee, se on vain edeltäjäänsä ja muita omia Batman-suosikkejani suoraviivaisempi. Erittäin viihdyttävä se on yhtä kaikki. Kaikki Batmanin tärkeät viholliset ovat mukana, ja pari randomimpaakin tapausta pääsee valokeilaan. Loeb ja Sale ovat hioneet yhteispelikerrontansa Synkkään voittoon jo sen verran hyvään tikkiin, että rakenteesta tai kerronnan rytmistä ei kauheasti heikkoja kohtia löydy. Sale hyödyntää isoja sivun ja aukeaman kokoisia kuvia hienosti ja hän todella antaa hahmoille tilaa toimia. Synkkä voitto on taiteen kannalta yksi komeimmista Batmaneista, se löytää hyvän tasapainon realistisemman tyylin ja goottilaisen painajaismaisuuden välillä.

Pitkä pyhäinpäivä ja Synkkä voitto muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla Batmaniin voi lähteä tutustumaan esimerkiksi leffojen herättämän kiinnostuksen jälkeen. Ne ovat toimineet suorina inspiraation lähteinä Nolanin leffoille, mutta ennen kaikkea ne ovat sopivia Batman-uran aloittajia, koska ne keskittyvät olennaiseen. Mukana ei ole Batman-kaanoniin kuuluvia myöhempiä hahmoja tai DC-universumin muita jäseniä. Pitkä pyhäinpäivä ja Synkkä voitto ovat Batmania puhtaimmillaan, ja Synkän voiton ansio tässä kaksikossa on alkuperäisen tarinan täydentäminen tyylillisesti yhä tiivistetymmäksi. Enemmän Batmaneita lukeneelle kokemus ei ollut niin järisyttävä, mutta silti nautinnollinen. Mikäli supersankarit tai sarjakuvat kiinnostavat, tämä kirja on hyvä osoitus siitä, mitä kunnianhimoisempi mutta silti kaupallinen sarjakuva on.

Arvosana: 70/100

Batman: Synkkä voitto
Jeph Loeb, käsikirjoitus – Tim Sale, kuvitus
Egmont Kustannus
Hinta Suomessa n. 50 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s